Pe piața smartphone-urilor ce rulează Android auzim tot felul de nume referitoare la procesoare și la acceleratoare grafice care mai mult încurcă oamenii. Ce-i adevărat, ar trebui ca unii dintre producătorii de piese interne să ia o lecție de la Apple și să numească modelele respective într-un mod mai simplu, precum A8, A9, etc.
În primul rând, trebuie sa înțelegem ce este un procesor. Acesta este cel care, evident, procesează informațiile primite de la diversele componente și îl putem asemăna cu creierul unui om.
Ce este un nucleu?
Un nucleu este un element de bază găsit în procesor. Prima dată existau procesoare cu un singur nucleu, dar s-a ajuns ca astăzi să avem și deca-core-uri. În general, dacă telefonul are mai multe nuclee, înseamnă că este mai rapid (dacă nucleele funcționează la aceeași frecvență).
Un octa-core este de 2x mai rapid decât un quad core?
Asta se întâmplă doar atunci când aplicațiile sunt special făcute pentru a rula pe mai multe nuclee și este în mai bine să ai mai multe dacă te interesează multitasking-ul.
Un sfat personal ar fi ca atunci când vrei să cumperi un device gândește-te la ce îl folosești: pentru jocuri intensive încearcă să găsești ceva cu nuclee mai puține dar cu frecvențe mai mari. Dacă vrei să schimbi dintr-o aplicație în alta sau să le folosești în paralel fără probleme achiziționează un smartphone cu mai multe nuclee chiar dacă rulează mai încet.
Care este diferența dintre procesoarele marilor producători?
Fie că vorbim de MediaTek, fie că vorbim de Exynos sau Snapdragon, trebuie să țineți în minte un singur cuvânt – optimizare. Nu contează doar numele celui care vinde procesoarele, contează și pentru cine sunt făcute. Astfel, dacă unele companii de smartphone-uri colaborează de mult timp cu un anumit producător de procesoare înseamnă că acel producător face componentele pe placul lor. De exemplu, Samsung își face procesoarele proprii, care sunt optimizate pentru telefoanele respective.
Încearcă să nu privești doar la procesorul telefonului pe care vrei să îl cumperi în acel moment, ci și la istoricul de parteneriat al companiei de smartphone-uri cu producătorul de componente.