Am primit la test în urmă cu o săptămână căștile Samsung Galaxy Buds Pro, ultimele din serie, lansate în luna ianuarie împreună cu Galaxy S21. Cum îmi plac căștile aproape mai mult decât telefoanele, am fost curios să le testez, mai ales că zi de zi folosesc Buds+ de care sunt mulțumit cu totul. Între timp, am primit și Galaxy Buds Live pentru comparație. Din păcate, anul trecut nu am mai apucat să le interacționez.
Dacă stau să mă uit pe firul lansărilor audio de la Samsung din 2020 si 2021, observ că producătorul a cam forțat puțin piața și seria Buds, lansând 3 modele de căști la distanța de 5-6 luni între ele – Buds+ în februarie 2020, Buds Live în august 2020 și Buds Pro în ianuarie 2021. Cam multe într-un timp prea scurt, zic eu.
Cum am spus și mai sus, Buds+ mă mulțumesc cu totul, dar din pasiune pentru tech și mai ales pentru audio, m-am gândit la un upgrade. Inițial am crezut că e vorba doar de plictiseală și că nu o să simt vreo diferență wow între cele 3 modele.
Răspunsul la întrebarea din titlu s-a dovedit a fi mai complicat decât mă așteptam, punându-le pe toate 3 în paralel, așa că o să le iau pe rând.
Upgrade de la Galaxy Buds+ la Buds Pro?
Ținând cont de perioada relativ scurtă între cele 2 modele – 11 luni, am plecat de la premisa că nu merită saltul. După ce le-am folosit câteva zile, mi-am schimbat puțin percepția. Încă de la dock/cutie se vede o îmbunătățire. Ca și la Buds Live, dock-ul de încărcare este mai ușor de organizat în buzunar datorită formei. Mai mult, pare cumva mai serios față de cel de la Buds+. Designul căștilor, la ambele modele, nu este foarte diferit, prin comparație cu Buds Live care par luate din 2030+. Abordarea e diferită, dar principiul de poziționare în ureche aproape la fel, cu ceva influențe de la Buds Live. Deși cu Buds+ nu am avut o problemă cu așezarea în urechi, ajutat fiind și de aripioarele din dotare, la Buds Pro nu am reușit să le găsesc o poziție în ureche care să le țină acolo mai mult de 10 minute. Pur și simplu, corpul meu le respinge și în maxim 10 minute amândouă ies din urechi fără să mă mișc, să alerg sau să vorbesc. Am încercat toate 3 seturile de dopuri, dar tot nu ma înțeleg cu ele.
Spun că problema este de la mine pentru că le-am împrumutat unui prieten o zi să le folosească și cum mă așteptam la el stau perfect, nu se mișcă, nu cad și nici nu le simte în urechi. Mă gândeam eu că nu au greșit cei de la Samsung făcând un model cu probleme, deci defectul e la mine.
Dacă la design mai aduc cu modelul de anul trecut, sunetul este mult peste. Calitatea și fidelitatea sunt la un alt nivel față de Buds+, iar izolarea combinată cu funcția de anulare a zgomotului le ajută din plin. În apeluri nu am simțit vreo diferență, mai ales că în mare parte din timp le-am folosit în casă. Interlocutorul ma auzea la fel ca și cum Buds+. Cred că adevărata provocare este în trafic, în zgomot, pe vânt, dar acestea sunt medii nefavorabile pentru toate căștile, mai ales wireless.
După scurtele reprize în care am ascultat, așezat căștile în urechi, ascultat, reașezat și tot așa, Buds Pro m-au convins că merită cumpărate dacă asculți muzică la căști. Dacă interacțiunea cu vechile căști se rezumă la apeluri și câteva minute de podcast-uri, upgrade-ul nu este justificat.
Upgrade de la Galaxy Buds Live la Buds Pro?
Cum am spus și mai sus, acum a fost prima dată când am interacționat cu Buds Live. Încă de la lansare am fost puțin sceptic în legătură cu designul și modul în care Buds Live stau în urechi. Cred că din acest motiv n-am ținut neapărat să le testez și rău am făcut. Nu cred că am folosit căști in-ear până acum care să îmi stea atât de bine în urechi și pe care să pot să le țin 3 ore, fără să le așez sau să mă deranjeze. Nu îmi aduc aminte să fi dat vreun mulaj după urechile mele celor de la Samsung, dar este clar că cel responsabil cu designul a făcut căștile pentru mine. A fost ciudat să îmi placă atât de mult Buds Live când focusul meu trebuia să fie pe Buds Pro. Este ca atunci când vrei să fii cu o fată, îți dai întâlnire cu ea, vine cu cea mai bună prietenă și tu te îndrăgostești de prietena ei. Telenovelă cu căști Buds, clar.
Trecând peste această „poveste de dragoste la prima octavă”, cele două modele sunt total diferite, chiar dacă dock-ul este identic la exterior și ca dimensiune. Că să mă conving dacă Buds Live stau așa bine doar la mine, le-am împrumutat și pe ele o zi, împreună cu Buds Pro. Contrar așteptărilor mele, cel care le-a testat nu s-a înțeles deloc cu modul în care stau în urechi Buds Live și trebuia mereu să le repoziționeze. Nu știu care e ciudatul, eu sau el, dar cert este că avem urechile foarte diferite.
Sunetul celor două perechi de căști mi s-a părut în mare parte la fel, cu o mică îmbunătățire la Buds Pro, dar și o mai bună izolare. Nu știu dacă este doar datorită dopurilor sau tehnologia de anulare a zgomotului ambiental este mai avansată. Fidelitatea sunetului zic că este o idee mai sus. În apeluri, sunt la fel.
După ce le-am testat și pe acestea în paralel, cred că trecerea de la Buds Live la Buds Pro nu este chiar justificată, pentru că diferențele nu sunt atât de mari. Posesorii de Buds Live mai pot aștepta un an să simtă upgrade-ul. Poate cu o mică excepție, dacă folosiți căștile în zgomot foarte intens, cum ar fi traficul de luni dimineața. Eu prefer să fiu și conectat cu mediul exterior, așa că la Buds+ pe stradă țin funcția de „Ambient sound” activă. E bine, totuși, să nu pierdem contactul cu totul cu exteriorul, pentru siguranța noastră.
Ambele recomandări/opinii sunt bazate experiența mea cu cele 3 perechi de căști, dar până la urmă fiecare face ce vrea cu banii lui, nu?