Este prima dată când scriu despre un router pe blog și tot prima dată când interacționez cu unul de la Xiaomi. Asta nu înseamnă că nu știu sau nu mă pasionează zona de routere, ba chiar am tot schimbat și studiat câteva. Cum orice alt brand ar fi fost prea mainstream pentru review, am zis că ar fi interesant să testez un nume care e relativ nou pe piața routerelor, prin comparație cu veteranii domeniului.
Fiind fan Xiaomi și utilizator am fost „all in” când a venit vorba să testez Mi Router și am știut că nu mă vor dezamăgi cu acest model, pentru că am încredere în nivelul lor de calitate.
Mi Router AX1800 este un router cu WiFi 6 lansat undeva pe la jumătatea anului trecut. Poate s-a nimerit să fie lansat atunci sau a fost intenționat, fiind o perioadă când cererea pentru routere a crescut odată cu pandemia, respectiv timpul petrecut în casă.
- ventilare pasivă
- suport mesh
- setup rapid și aplicație dedicată
- preț bun
- alimentator de dimensiuni reduse
- nu are niciun port USB
- nu suporta ethernet backhaul
- nu poți alege manual canalul wireless
Specificații Xiaomi Mi Router AX1800
Viteza Wi-Fi (Mbps): 574 + 1201
Frecventa (GHz): 2.4 – 5
Standard Wireless: Wi-Fi 6
Standarde: IEEE 802.11 ac, IEEE 802.11 ax, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n
Securitate: WPA-PSK/WPA2-PSK/WPA3-SAE; SSID; IP and MAC Address binding, IP and MAC filtering
Firewall: SPI firewall
Porturi: 3 x LAN, 1 x WAN
Viteza Ethernet (Mbps): 10/100/1000
Procesor: Single-core 1.5 GHz NPU
Activitate: LED System indicator x1, Internet indicator x1
Antene: 4
Memorie: 256 MB
Design și construcție
Mi Router AX1800 nu iese în evidență cu nimic la design, ceea ce este foarte bine, fiind un device care trebuie să se piardă prin casă, nu să atragă atenția asupra lui. Arată minimalist și asta îl face ușor de integrat în orice fel de cameră, pe orice fel de mobilier sau direct pe jos. Cu albul nu prea ai cum să dai greș când vine vorba de routere. Dimensiunile sunt normale, iar antenele 4 la număr destul de lungi.
Acesta este realizat din plastic mat de calitate, fără butoane sau luminițe multe. Pe spate găsim un singur buton de reset și pe partea superioară 2 beculețe care în funcție de culoare ne comunică dacă routerul este funcțional și conectat la Internet.
Pe față și pe spate Xiaomi a ales să meargă cu 2 grile prin care se poate observa cu ușurință hardware-ul. Nu știu dacă au ales asta și pentru design mai interesant, dar cu siguranță au ales asta pentru o ventilare pasivă.
Primul lucru pe care l-am remarcat de când l-am scos din cutie a fost faptul că alimentatorul este mic și discret, puțin mai mare decât cel pe care-l regăsim la telefon.
Performanțe și funcții
Setup-ul lui Mi Router se face foarte rapid și intuitiv prin interfața web sau direct din aplicația dedicată Mi WiFi și în mai puțin de 5 minute ești conectat la Internet.
Interfața web oferă mai puține setări decât ce găsim pe aplicație. N-am înțeles de ce, că o justificare tehnică nu e sigur. Chiar și așa, îți faci treaba și fără aplicație.
Am rămas surprins să văd un router cu WiFi 6 la 1800 Mbps – 2.4Ghz (574Mbps) și 5Ghz (1201Mbps) la un preț așa mic și am fost curios să văd cum se prezintă și în viața reală, nu doar pe hârtie. L-am folosit o săptămână și l-am trecut prin câteva teste să văd dacă cei 200 lei sunt justificați. Glumesc, la 200 abia dacă găsești un AC de 1800 decent, dar un AX. Zi de zi folosesc acasă un mesh AX de 3600 (de aproape 8 ori mai scump) cu abonamentul Digi 1000, așa că știam la ce să mă aștept ca și viteze. În bloc am ceva probleme cu Internetul, nu duce cum ar trebui și nici nu mă înțeleg cu cei de la RDS, dar asta nu mă încurcă să storc Internet la viteze bune de foarte multe ori. Este adevărat, uneori mă mai trezesc cu viteze de anul 2010, dar am învățat să respir și sa aștept să își revină.
Toată perioada de test nu am avut probleme cu conexiunea, nu m-a deconectat și nu am simțit nevoia să ii dau un restart chiar dacă la el au stat conectate și 2 laptopuri, Xbox, telefonul și boxa smart. Cam puține că n-am avut răbdare să leg și toate becurile la el. Ca și viteze, prin comparație cu ce folosesc eu acasă, diferențele nu au fost așa mari (10-15%) și chiar mi-a plăcut ce am scos în testele Speed test de la Ookla.
Am încercat atât rețeaua de 5GHz pe diverse distanțe față de router, dar și pe cea de 2.4GHz, de pe un laptop AX. Mai jos aveți capturile cu câte 3 teste fiecare, dar și puterea semnalului măsurată cu aplicația WiFi Signal Strength Meter – Network Monitor
Ca să pot testa pe ambele rețele după placul meu a trebuit să dezactivez funcția de Smart Connect care înglobează ambele rețele de 2.4 și 5GHz într-una singură și te aruncă de pe una pe alta în funcție de semnal. Este de preferat să fie ținut așa. Funcția QoS este și ea prezentă pentru cei care vor să aloce viteze per device-uri.
5GHz – aprox. 1m de router:
5GHz – aprox. 5m de router (un zid de beton intre router si device-uri):
5GHz – aprox. 8m de router (două ziduri de beton intre router si device-uri):
2.4GHz – aprox. 1m de router:
2.4GHz – aprox. 5m de router (un zid de beton intre router si device-uri):
2.4Hz – aprox. 8m de router (două ziduri de beton intre router si device-uri):
Pe timpul testelor și utilizării relativ scurte nu am avut o așa mare problemă cu acoperirea, dar pe termen lung pentru distanțele menționate mai sus este nevoie și de un al doilea router/extender. Semnalul mi s-a părut normal și comparabil cu alte modele de routere deținute de mine în ultimii ani, dar dacă vrei să te bucuri de viteză buna pe 5GHz trebuie să fii la 2-3 metri de router, eventual fără zid despărțitor. Nu este o noutate că rețeaua pe 5GHz oferă viteze foarte bune, dar semnalul este mai slab decât cel de la 2.4GHz.
Xiaomi Mi Router 1800AX suportă rețea wireless mesh
Mi-a plăcut să văd că Mi Router 1800AX este capabil mesh, adică se poate conecta la un alt router Xiaomi ce suporta mesh și să extindă semnalul sub un singură rețea wireless. Din păcate, acesta suporta doar „wireless backhaul”, ceea ce înseamnă că rețeaua mesh poate fi făcută doar prin WiFi, nu prin cablu. Dezavantajul este că pierzi ceva viteză pe share-ul de banda și nici nu există o a treia bandă dedicată pentru comunicare. Dacă vrei și astea trebuie să urci bugetul.
La cei 200 lei Xiaomi ne oferă și MU-MIMO pentru o mai bună viteză de transfer la utilizarea mai multor clienți, Firewall cu zonă de blocklist și notificări pentru conexiuni. Lipsa posibilității de schimbare a canalului wireless este acoperită de funcția Wireless optimization care scanează rețelele din jur și schimbă singur pe canalele mai puțin aglomerate, pentru a reduce din interferențe.
Dashboard Web:
Aplicația Android:
Preț
Xiaomi Mi Router AX1800 poate fi achiziționat de pe MediaGalaxy la prețul de 204 lei. L-am găsit și pe alte site-uri la 175 lei, doar că nu am comandat de pe ele niciodată.
Concluzii
Routerul celor de la Xiaomi este un best buy în acest moment sau cel puțin pentru nevoile mele așa s-a dovedit a fi. Discuțiile despre de ce merită să dai mulți mai bani pe un router sunt cumva tabu și foarte multe persoane nu înțeleg de ce este nevoie să dai mai mulți bani pe un router. Este exact ca la mașini – toate mașinile, indiferent de buget, te duc din punctul A în B, doar că diferența dintre ele este cum și în ce fel. Ca așa este și cu routerele, depinde de nevoi și utilizare.
Xiaomi Mi Router AX1800 este o variantă bună, pentru că la doar 200 lei primești tehnologie nouă, echivalentul altor producători pe la aproximativ 300 lei.