Home Reviews Review Samsung Galaxy S21

Review Samsung Galaxy S21

19.02.2021

Review Samsung Galaxy S21 samsung s21 featured-review

Anul trecut în această perioadă așteptam lansarea seriei S20 și ne bucuram de ultimele scăpări și detalii înainte de prezentarea oficială de la sfârșitul lunii februarie. Anul acesta, seria Galaxy S21 a fost lansată cu o lună și puțin mai devreme. Nu aveau niciun motiv să mai aștepte, pentru că Mobile World Congress s-a amânat din motive „dă Covid”.

Timp de o săptămână am avut și eu la test Samsung Galaxy S21, cel mai ieftin și cel mai mic dintre cele 3 modele prezentate. Un „aproape flagship”, dacă ne-am orienta după Galaxy S21 Ultra. 

Cuprins:

  1. Design și materiale
  2. Ecran
  3. Hardware și software
  4. Baterie
  5. Cameră
  6. Preț
  7. Concluzii

Specificații Samsung Galaxy S21 5G

Ecran: Dynamic AMOLED 2X de 6.2 inch, 120Hz, HDR10+, 1300 nits, protejat de Gorilla Glass Victus
Procesor: Exynos 2100 (5 nm) – Octa-core (1×2.9 GHz Cortex-X1 & 3×2.80 GHz Cortex-A78 & 4×2.2 GHz Cortex-A55)
Memorie RAM: 8GB RAM
Memorie internă: 128GB/256GB
Sistem operare: Android11, One UI 3.1
Senzori: cititor amprente integrat în ecran
Cameră principală: 12 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/1.76″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS
64 MP, f/2.0, 29mm (telephoto), 1/1.72″, 0.8µm, PDAF, OIS, 1.1x optical zoom, 3x hybrid zoom
12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultrawide), 1/2.55″ 1.4µm, Super Steady video
Cameră secundară: 10 MP, f/2.2, 26mm (wide), 1/3.24″, 1.22µm, Dual Pixel PDAF
Baterie: 4000mAh cu încărcare rapidă pe 25W/Fast Qi/PMA wireless charging 15W – fără încărcător în pachet
Dimensiuni: 151.7 x 71.2 x 7.9 mm
Greutate: 169 g

Design și materiale

Știu că ține doar de gusturi, dar pe mine designul seriei S20 nu m-a dat pe spate, ba chiar m-a lăsat „meh”. La Galaxy S21 mi-a plăcut noua abordare a designului. Spatele, chiar dacă este acoperit cu „glasstic” – adică un plastic mai de calitate, care vrea să aducă a sticlă, mi se pare reușit și frumos. Parcă mă și săturasem de clasicele rame ale camerelor, fie ele poziționate orizontal sau perpendicular pe spate.

Review Samsung Galaxy S21 samsung s21 featured-review

Din primele leak-uri mi s-a părut că rama camerelor este turnată împreună cu rama telefonului, dar din păcate sunt 2 părți separate, dar așezate la linie. Asta cred că ar fi fost cu adevărat tare. Cu și așa, încă îmi place. 

Varianta de culoare pe care am primit-o eu nu este una prea masculină, dar cred că este cea mai frumoasă și interesantă. Din păcate, cine va cumpăra versiunea „Phantom Violet” îi va pune și o husă care va ascunde combinația de spate violet cu rama rose. Cum ar spune englezul – „Better safe than sorry.”

Review Samsung Galaxy S21 samsung s21 featured-review

Dincolo de frumusețe, intervine și problema materialelor. Am văzut o mulțime de reacții negative legate de folosirea plasticului pe un flagship de 4000 lei. Este de înțeles, doar că nu este nimic nou. Indiferent de ce se strigă pe social media sau câte petiții se vor mai face, cred că așa va rămâne de acum încolo.

Nici pe mine nu mă încântă ideea, este vorba de faptul că la 4000 lei te aștepți să cumperi materiale premium – metal și sticlă. Abordarea celor de la Samsung s-a schimbat în ultimul an. Acum premium și flagship, în adevăratul sens al cuvântului, cumperi cu 6000+ lei la lansare. Cu toate astea, cum ziceam și mai sus, dacă îi pui husă, nu contează dacă ai plastic sau sticlă pe spate, doar că simți că banii plătiți de tine sunt mai justificați.

Review Samsung Galaxy S21 samsung s21 featured-review

Rama camerelor este și ea tot din plastic, dar asta se aplică și la S21 Ultra din ce am observat din alte prezentări. Mi-ar fi plăcut să fie metal. 

Față de Galaxy S20 FE, spatele lui S21 mi se pare mult mai de calitate, este mai gros și nu se lasă când apeși cu degetul pe el. Construcția solidă aproape îți lasă impresia că e sticlă. 

Pe ramă nimic nou sau ieșit din comun: microfoanele, portul Type C, difuzorul și butoanele.

Pe partea frontală, designul este cum ne-am obișnuit deja, cu camera frontală integrată în ecran.

Dimensiunea lui S21 mi se pare ideală pentru cei cu mâini mai mici. Este ușor de manevrat, iar grip-ul este foarte bun chiar și fără husă. 

Ecran

Review Samsung Galaxy S21 samsung s21 featured-review

Ecranul lui Galaxy S21 este un Dynamic AMOLED 2X cu diagonală de 6.2 inch, rată de refresh de 120Hz, HDR10+ și 1300 nits. Îmi place că la S21 și S21+ au mers pe un ecran drept. Mi se pare mai frumos așa sau poate m-am plictisit eu de atâtea ecrane curbate. 

Rezoluția lui este de 1080 x 2400. Cum am mai spus și cu alte ocazii, eu aș merge pe această rezoluție pe toate telefoanele. Mi se pare suficientă pentru o diagonală de 6 inch. Acesta se vede foarte bine, chiar și în soare. 

Rata de refresh de 120Hz, care deja devine o funcție de bază pentru noile modele, face utilizarea fluidă și relaxantă.

Cititorul de amprentă este poziționat în ecran și pare ca a fost puțin îmbunătățit sau așa mi-a lăsat impresia. Merge bine și nu dă rateuri așa des ca al meu Galaxy S10.

Hardware și software

Sub capacul din „glasstic”, S21 ascunde noul procesor Exynos 2100 (5 nm), 128/256GB memorie internă și 8GB memorie RAM. Suportul pentru cardul de memorie lipsește, așa că trebuie să te încadrezi în memoria oferită de device.

Galaxy S21 cu Exynos 2100 se încinge ca S20 cu Exynos 990?

Asta cred că este principala întrebare adresată seriei, încă de la lansare. Nu este o noutate sau un secret că Exynos 990 avea/are probleme cu încălzirea. Este adevărat, la Note20 Ultra, de exemplu, am simțit o îmbunătățire față de S20 Ultra. Probabil, la data scrierii review-ului, update-urile au mai rezolvat din problema cu supraîncălzirea.

Am vrut și eu să răspund la întrebarea asta, așa că am testat telefonul în sesiuni mai lungi de gaming. Temperaturile au fost ok, normale. În titluri precum COD Mobile, PUBG cu totul la maxim, după 30 de minute de joacă ecranul se simțea cald, dar nu încât să îți atragă atenția, cum se întâmpla cu S20 Ultra. În League of Legends, ecranul era aproape rece. În utilizarea de zi cu zi, cu social media, Youtube și Bluetooth pornit, nu l-am simțit cald deloc. 

Nu știu dacă se menține la fel de rece ca și SD 888, dar clar cea mai mare parte a problemei cu supraîncălzirea a fost rezolvată. Mie mi s-a părut ok și nu mi-ar fi „teamă” să îl cumpăr. 

Baterie

De la 100 la 5% am reușit să scot 4h 46m de ecran și 1d 2h de viață. L-am folosit în apeluri aproximativ 1h, social media, ceva Youtube și o oră de Spotify cu Bluetooth-ul pornit. În tot acest timp, telefonul a fost conectat la WiFi și pe date aproape o oră. 

Review Samsung Galaxy S21 samsung s21 featured-review

Mi se pare decent pentru cei 4000mAh pe care îi ascunde sub capac. Nu e mult, dar nici puțin.

Lipsa încărcătorului nu este o problemă atât de mare pentru că prețul unuia este accesibil, dar tot nu îmi place asta. Va trebui să ne obișnuim, se pare, pentru că toți producătorii adoptă noua „cutie slim”.

Cameră

Review Samsung Galaxy S21 samsung s21 featured-review

Galaxy S21 vine cu aceeași cameră pe care o găsim și pe modelul de anul trecut – Galaxy S20. Aș fi vrut să văd un mic upgrade, nu din necesitate, ci din ideea de a avea ceva în plus care să te convingă să îl cumperi. Probabil nu au vrut să-i fure lui S21 Ultra din faimă. 

Cu toate astea, mie mi-a plăcut camera, inclusiv cum se descurcă pe întuneric și indoor cu lumina de la bec. Focalizarea este precisă și de la distanțe foarte mici, după cum se poate observa și în capturile de mai jos.

Pozele sunt comprimate și nu reprezintă 100% performanțele camerei foto.

Preț și disponibilitatea Samsung Galaxy S21 5G

La data scrierii review-ului, Samsung Galaxy S21 5G poate fi achiziționat cu 4.399 lei (128GB), respectiv 4.569 (256GB)vezi prețul actualizat

Concluzii

Review Samsung Galaxy S21 samsung s21 featured-review

Chiar dacă la interior nu aduce prea multe în plus față de Galaxy S20 sau mai bine zis nimic care să te facă să renunți la modelul basic de anul trecut pentru cel de anul acesta, cred că designul este punctul forte al lui Galaxy S21. Este, categoric, vorba de gusturi, dar din punctul meu de vedere noul „spate” este o gură de aer proaspăt. Mă săturasem teribil de ramele banale puse ba pe orizontală, ba pe verticală, ba pe dreapta, ba pe stânga. Trec peste faptul că avem plastic pe un flagship,

Cei 6.2 inch ai ecranului te ajută să îl manevrezi ușor și cu o mână și să nu îți lasă impresia că o să-l scapi atunci când vrei să tragi de bara de notificări. Ecranul luminos cu cei 120Hz fac utilizarea o plăcere pentru retină. 

Noul procesor este un upgrade față de cel de anul trecut și sper că următoarele actualizări să îl optimizeze și mai bine. 

Pro

  • variante multe de culori
  • design mai frumos decât anul trecut (părerea mea)
  • Exynos 2100 se descurcă bine cu temperatura și consumul de energie, comparativ cu Exynos 990
  • ecran luminos

Contra

  • lipsa slotului MicroSD
  • camere la fel ca cele de pe S20
  • cu greu îl mai putem numi flagship, prin comparație cu S21 Ultra
Cauți un device Android? Gasește-l pe cel potrivit în reducerile eMAG de azi!
Despre autor

Pasionat de tehnologie, în special telefoane și Android, încerc prin acest blog să împart cu voi ultimele review-uri și noutați despre tot ce înseamnă "roboțelul verde".

Sustine
Click!