Mai bine de o săptămână, al meu Galaxy Note10+ a fost înlocuit cu succes de Samsung Galaxy S21+, unul dintre cele 3 flagship-uri de la Samsung lansate la sfârșitul lunii ianuarie.
Acest model nu este cel mai mare sau cel mai tare, dar nici cel mai mic dintre cele trei device-uri – S21, S21+ și S21 Ultra. Este „o idee mai flagship” decât Galaxy S21, al cărui review complet îl găsiți deja publicat aici, dar „ușor mid-range” prin comparație cu S21 Ultra.
- design nou, elegant
- spate din sticlă mată ce ascunde parțial amprentele de pe telefon
- baterie ce rezistă întreaga zi
- ecran dinamic cu frecvență de 120Hz
- lipsa încărcătorului în cutie
- calitatea la zoom optic 3x necesită îmbunătățiri
Specificații Samsung Galaxy S21 Plus 5G
Ecran: Dynamic AMOLED 2X de 6.7 inch, 120Hz, HDR10+, 1300 nits, protejat de Gorilla Glass Victus
Procesor: Exynos 2100 (5 nm) – Octa-core (1×2.9 GHz Cortex-X1 & 3×2.80 GHz Cortex-A78 & 4×2.2 GHz Cortex-A55)
Memorie RAM: 8GB RAM
Memorie internă: 128GB/256GB
Sistem operare: Android11, One UI 3.1
Senzori: cititor amprente integrat în ecran
Cameră principală: 12 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/1.76″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS
64 MP, f/2.0, 29mm (telephoto), 1/1.72″, 0.8µm, PDAF, OIS, 1.1x optical zoom, 3x hybrid zoom
12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultrawide), 1/2.55″ 1.4µm, Super Steady video
Cameră secundară: 10 MP, f/2.2, 26mm (wide), 1/3.24″, 1.22µm, Dual Pixel PDAF
Baterie: 4800mAh cu încărcare rapidă pe 25W/Fast Qi/PMA wireless charging 15W – fără încărcător în pachet
Dimensiuni: 161.5 x 75.6 x 7.8 mm
Greutate: 200 g
Design și materiale
Anul acesta, Samsung a renunțat la încărcătorul și căștile din cutie cu care eram obișnuiți, așadar seria Galaxy S21 vine doar cu pin de acces slot cartelă și cablu USB Tip-C.
Samsung S21+ este un S21 puțin mai mare și cu o baterie pe dimensiunea lui, ascunsă sub un capac din sticlă, nu glasstic. Telefonul se simte bine în mână, este mai compact, iar construcția solidă îl face să pară mai sigur decât modelele anterioare.
Ramele exterioare din aluminiu conțin, așa cum ne-am obișnuit, butonul Bixby/de deblocare și butoanele de volum, pe partea dreaptă, iar partea stângă este lăsată liberă.
Slotul SIM îl găsim așezat în partea de jos, de această dată, lângă microfon și slotul USB Tip-C. Mare atenție atunci când introduceți cartela sim, să nu băgați pin-ul metalic în microfon, se pot confunda ușor.
Designul lui S21+ este unul nou, diferit de tot ce a apărut până acum, datorită modului în care au decis să încastreze cele trei camere foto. Din prezentările anterioare (și din anumite unghiuri), rama foto pare a fi unită cu marginile, însă cele două părți sunt separate.
Spatele de sticlă mată este superb, arată și se simte foarte bine, iar amprentele se lasă mai puțin văzute. La mine a ajuns modelul argintiu (Phantom Silver), însă toate culorile alese se îmbină discret cu metalul de pe margini.
Personal, mă declar fană a acestui model, îmi place foarte mult cum au gândit designul de anul acesta, sper să îl păstreze și pentru următorul Galaxy Note.
Ecran
Samsung S21+ vine cu ecran Dynamic AMOLED 2X cu diagonală de 6.7 inch, rată de refresh de 120Hz, HDR10+ și 1300 nits. Spre deosebire de anii anteriori, ecranul de anul acesta nu mai este curbat, ci au revenit la ecranul drept. Un lucru bun, Edge Screen funcționează în continuare la fel de bine.
Cititorul de amprentă ultrasonic este poziționat tot pe ecran, având un senzor mai mare cu 77% decât generația anterioară, pentru o precizie mai bună. Nu am observat că ar fi mai rapid în răspuns. De la S10 până în prezent am avut doar rezultate foarte bune în ceea ce privește deblocarea cu amprentă.
Rezoluția este de 1080 x 2400 pixeli, avem în continuare suport HDR10+, iar imaginile și video-urile se văd extraordinar, așa cum suntem obișnuiți deja.
Ce mai vreau să menționez este rata de refresh dinamică, de 120 Hz, care crește sau scade în funcție de aplicații. Am întâlnit această funcționalitate prima dată la Galaxy Tab S7, și am rămas fană. Fiind dinamică, durata de viața a bateriei este menajată când nu are nevoie de cei 120Hz.
Hardware și software
Din punct de vedere hardware, S21 Plus este identic cu S21, având noul procesor Exynos 2100 (5 nm), 128/256GB memorie internă și 8GB memorie RAM. Memoria internă nu poate fi mărită, deoarece nu există suport pentru card de memorie la nici unul din modelele S21 de anul acesta.
Pentru cei interesați, am făcut și un test Geekbench 5, un scor bun pentru acest telefon, ce îl situează peste modelele din anii anteriori.
Dintre noutățile pe care le aduce One UI pentru gama S21, mi s-a părut interesantă opțiunea de transfer fișiere către alt device Samsung, prin aplicația Private Share. Cel care primește, trebuie să aibă și el aplicația instalată în telefon. Aceasta se găsește în Galaxy Store.
Fișierele trimise nu se pot salva în telefon, nu se poate face screenshot la ele, și expiră după o anumită perioadă. De asemenea, se poate elimina dreptul de a vizualiza fișierele primite.
O alta funcție ce mi-a atras atenția este funcția Object eraser, care încearcă să elimine obiecte/persoane dintr-o fotografie. Încă sunt la început cu aceasta opțiune și nu are succes decât în situații mai simple, însă cred că o vor îmbunătăți pe parcurs.
Samsung S21+ oferă posibilitatea de a înlocui Samsung Free (fostul Samsung Daily/ Bixby Home) cu Google Discover, ceea ce mi se pare o alternativă bună cei care folosesc ecosistemul Google.
Telefonul pe care îl folosesc în prezent, Note 10+, deși are update la OneUI 3.1, nu are această opțiune disponibilă.
Baterie
Samsung Galaxy S21+ vine cu o baterie mare, de 4800mAh, ce suportă încărcare rapidă de 25W. Mai exact, poți să iți faci de cap cu telefonul întreaga zi și nu te va lăsa la greu între două cicluri de încărcare.
Deși încărcătorul nu este inclus în pachet, acesta poate fi achiziționat separat la un preț accesibil (50-70 lei).
La câteva zile după ce AI-ul bateriei s-a optimizat, mi-a fost dificil să scad forțat durata acesteia în activitățile de zi cu zi. Conform graficului, mai puteam aștepta câteva ore până să bag telefonul la încărcat, însă am fost mulțumită de rezultatul la care am ajuns. Pentru acest test, am folosit telefonul pe Facebook, Youtube, camera foto/video, apeluri, WhatsApp și Asphalt 9. Pe o utilizare mai intensă duce 6 -7 ore de ecran și peste 12-14 ore de standby.
Cameră
Camerele foto de pe S21+ sunt aceleași camere pe care le găsim și pe S21, cât și pe modelul de anul trecut – S20. Acest lucru însă, nu este un impediment.
Asa cum am menționat in specificații, avem camera principala de 12 MP (wide), camera ultrawide 120˚ de 12 MP si camera telephoto de 64 MP cu zoom optic 3x.
Cu noile versiuni de soft, camerele își fac treaba bine, pozele ies clare, saturate, iar în galeria de mai jos puteți vedea cum m-am distrat fotografiind și filmând cu Samsung S21+.
Zoom de la 0.5x la 30x.
Pozele sunt comprimate și nu reprezintă 100% performanțele camerei foto.
Opțiunea Single Take, care a apărut o dată cu modelul de anul trecut, scoate cadre interesante, atunci când captezi momente timp de câteva secunde. La o filmare de 10 secunde, după prelucrare vor rezulta mai multe video-uri scurte și imagini editate surprinse în timpul filmării.
Spre deosebire de Single Take, opțiunea Director’s Cut este nouă, și permite să filmezi utilizând simultan toate camerele telefonului, inclusiv camera selfie, din partea frontală.
Ignorând abilitățile mele de cameraman amator, puteți vedea în video de mai jos cum se face tranziția între camerele foto în timpul unei filmări, cât și ce se vede în camera frontală.
Preț și disponibilitatea Samsung Galaxy S21 Plus 5G
La data scrierii review-ului, Samsung Galaxy S21 Plus 5G poate fi achiziționat cu 4.099 lei (128GB), respectiv 4.249 (256GB). – Vezi prețul actualizat
Concluzii
Comparând cu modelul de anul trecut, Samsung S21+ vine cu un procesor nou, ecran cu o rată de refresh de 120 Hz și un design nou, unic, ce îl va scoate în evidență.
Pentru acele persoane care doresc să își schimbe telefonul an de an, acesta poate fi varianta cea mai bună dintre S21, S21+ și S21 Ultra. Este un telefon construit din materiale de calitate, cu spate din sticlă, cu un ecran mai mare decât S21, și la un preț mai accesibil decât S21 Ultra.