Home Reviews Review Xbox Series S

Review Xbox Series S

30.11.2020

Dacă ai consolă, intenționezi să cumperi una sau ești gamer, nu aveai cum să ratezi faptul că luna noiembrie a fost marcată de punerea în vânzare a noilor generații de console de la Microsoft și Sony – Xbox și Play Station.

La noi în țară, lansarea Play Station 5 s-a bucurat de o foarte mare atenție, inclusiv din pricina stocurilor reduse și agitația cu tombola Altex. Xbox nefiind oficial în România, adică store-ul nu este disponibil în limba română și lei, agitația din jurul celor două console Series S și Series X nu a fost la fel de mare. Doar fanii și cei care sunt pe grupurile de Facebook dedicate platformei au remarcat lansarea.

Review Xbox Series S xbox series s microsoft featured-review

Mereu mi-a plăcut să mă joc, dar mi-am luat prima consola acum 2 ani – Xbox One S. M-am dus în direcția asta la îndemnul unor prieteni care dețin console de la Microsoft. Nu pot spune că sunt cel mai mare fan, că nu o să mă mut niciodată pe Play Station, dar într-un punct este destul de greu să te mai sucești, mai ales când ai ceva bani băgați în jocuri pe o platformă și câțiva băieți cu care să te mai joci. Ideea este că îmi place Xbox și m-am învățat cu consola și tot ce oferă ea.

De ce am ales Xbox Series S, nu Series X?

Înainte să încep review-ul, aș vrea să răspund la o întrebare pe care am tot văzut-o pe Reddit și pe grupurile de Facebook – De ce Series S? Răspunsul este mai complex decât pare. Dacă la PS5 este ușor să alegi între cele 2 versiuni, ambele având aceleași specificații, singura diferență fiind dată de unitatea optică, la Xbox este mai complicat.

Diferențele dintre Series X și Series S sunt multiple, de aici și cei 1000 lei în plus pe care îi plătești pentru X. Pe lângă unitatea optică, Series S vine cu mai puțini rami, mai puțini TERAFLOPs și memorie internă la jumate. Cele menționate fac alegerea mai grea și te pun pe gânduri dacă vrei o consolă pe termen lung.

Review Xbox Series S xbox series s microsoft featured-review

Eu am ales varianta mai ieftină pentru că sunt un gamer casual, care se joacă destul de puțin după muncă. De un an de zile mă joc prin rotație doar câteva titluri – Red Dead Online, Battlefield 5, Call of Duty Modern Warfare (Cold War acum) și Ghost Recon Breakpoint. Toate jocurile mele sunt în format digital, așa că lipsa cititorului de disk-uri nu ma deranjează.

Cum Series X este recomandată celor cu televizoare 4K cu 120Hz și eu folosesc consola pe un monitor 1080p și 75Hz, diferența de putere nu am considerat că îmi trebuie neapărat. Știu că o să vină o vreme când și pe un monitor FullHD o să rulez jocurile la 30FPS, dar mai este mult până atunci. Momentan mă bucur de 60 FPS pe jocurile ce au primit suport next gen – X|S. Luând în considerare lucrurile menționate anterior, am ales să nu dau 1000 lei în plus și nici să aștept până ce Series X va fi pe stoc. Momentan sunt probleme cu stocurile, la fel ca la Play Station.

Specificații Xbox Series S vs Xbox Series X

Review Xbox Series S xbox series s microsoft featured-review

Design consola și gamepad

Cu siguranță Xbox Series S este câștigătoarea generației la cel mai frumos și compact design. Nu mă așteptam să fie atât de mică și ușoară. Design-ul simplu și drept o integrează ușor în peisaj și stil, pe birou, cum o am eu, sau sub televizor. Chiar dacă s-au făcut o mulțime de glume pe faptul că seamănă cu o plită electrică de călătorie, pe mine m-a cucerit din prima.

Forma ei îi dă posibilitatea să fie așezată și pe orizontală și pe verticală, pentru ambele cazuri având mici bumpere de cauciuc pentru a lăsa un spațiu pentru răcire.

Review Xbox Series S xbox series s microsoft featured-review

Ca și porturi, consola oferă 3 USB-uri – 2 pe spate și unul în față, un HDMI out, UTP pentru cablul de rețea și portul pentru alimentare. Tot pe spate găsim și slot-ul pentru extinderea memoriei cu cardurile PCIe gen 4 NVME SSD, dedicate Xbox Series.

Gamepad și baterii

Review Xbox Series S xbox series s microsoft featured-review

Gamepad-ul nu a primit un mare upgrade față de anii trecuți, iar asta mă bucură. Doar butoanele direcționale – D-Pad arată acum ceva mai interesant, dar nu au vreo utilitate în plus. Găsim acum și un buton de share, nefolositor pentru mine. În rest, același design ergonomic, cu baterii interschimbabile. Mulți considera asta un mare minus, dar dacă îți cumperi un încărcător de baterii AA îți dai seama, de fapt, câtă libertatea îți oferă abordarea asta: rămâi fără baterii după 12+ ore de jucat, le scoți și pui altele. Până la următoarea notificarea de baterii descărcate, celelalte 2 sunt deja încărcate și gata de joacă. Simplu! Există și o baterie dedicată de la Microsoft – Charge&Play Kit – dar eu am renunțat la ea acum un an. Variantă clasică e mai bună.

Review Xbox Series S xbox series s microsoft featured-review

Din câte am citit la Play Station 5, gamepad-urile generației trecute nu sunt compatibile cu jocurile noi, dedicate pentru noua consolă. Asta nu se întâmplă și în cazul Xbox. Gamepad-urile personalizate cumpărate în anii trecuți pot fi folosite cu noua generație. O alegere înțeleaptă pe care fanii o salută.

Hardware, performanță și jocuri

Cum am spus și mai sus, Series S este versiunea „de buget” a noii generații de console Xbox. Urmărind tabelul cu specificații este ușor să observăm diferențele de hardware dintre cele două. Procesorul este același, dar procesorul grafic și RAM-ul sunt sub Series X. De aici vine suportul doar 1440p la 60FPS pe care îl menționează producătorul. Cifrele sunt importante, dar ceea ce contează este randamentul în jocuri. Consola nu scoate nici cel mai mic sunet și ventilatoarele nu se aud absolut deloc nici măcar când rulezi jocuri next-gen.

Review Xbox Series S xbox series s microsoft featured-review

Prin comparație cu Xbox One S, noua consolă este cu mult peste. În primul rând, SSD-ul face posibilă încărcarea mult mai rapidă, ceea ce înseamnă că nu mai trebuie să aștepți și până la 2 minute să se încarce un joc (ex Red Dead Online). În zona de gameplay, experiență este cu totul diferită daca vorbim de jocurile care au primit deja actualizări next-gen. De exemplu, Gears 5 stă aproape constant la 60FPS și se vede impecabil. Jocurile care nu au primit încă un update pentru next gen merg foarte bine, dar se văd mai prost, ca și pe One S.

Jocuri next-gen vs jocuri backward compatibility pe Xbox Series S

Am pus mai jos și câteva capturi din joc. La Red Dead Online se poate observa ușor grafică slabă (cred că e 720p). Battlefield 5 se vede neașteptat de bine și pare că merge la 60FPS, din câte am observat din gameplay. În lista cu capturi non-X|S este și proaspătul lansat Call of Duty Cold War. Am achiziționat versiunea Standard în pre-comenzi și cum banii fac pământul să se-nvârtă, Activision nu oferă update gratuit la next-gen. Cred că este singurul dezvoltator care a ales asta, până acum. Mai mult, nici nu poți plăti diferența de preț pentru varianta X|S, ci trebuie să cumperi jocul iar – 70$. Jecmăneală, dacă mă întrebați pe mine.

Din câte am văzut pe Youtube, titlurile care au fost lansate de curând (AC Valhalla sau Watch Dogs Legion) primesc suport next-gen by default și rulează la 60FPS pe Series S. AC Valhalla mergea doar în 30FPS, dar după ultimul update au crescut.

Versiuni X|S/next-gen

Gears 5, Ghost Recon Breakpoint, Call of Duty Modern Warfare

Non-X|S/Backward compatibility

Call of Duty: Black Ops Cold War, Red Dead Redemption 2/Online, Battlefield 5

O problemă ce nu trebuie ignorată în specificațiile consolei este memoria de 512GB pe hârtie, care este de 364GB în realitate. Este cam mică, având în vedere spre ce dimensiuni tind jocurile în ziua de azi, dar este suficientă pentru un casual gamer care nu se joacă foarte multe titluri în același timp. O soluție pentru posesorii Series S vine de la dezvoltatori, care reduc dimensiunea jocurilor, în comparație cu Series X. Totul se face, din câte am înțeles, prin renunțarea la texturile 4K, care ajung și la 30% din dimensiunea jocului.

Review Xbox Series S xbox series s microsoft featured-review

Există și o memorie dedicată de la Seagate care poate fi pusă în slot-ul de pe spatele consolei (valabil și pentru Series X), doar că prețul ei este imens, dar este justificat având în vedere că vorbim de 1TB Gen 4 NVME SSD – 220$. Sper doar că o să vedem și de 500GB și de la alți producători la prețuri mai mici.

Xbox Series X și Series S suportă rularea jocurilor de pe HDD/SDD extern

Review Xbox Series S xbox series s microsoft featured-review

Ca și pe generația trecută, Series S poate folosi și HDD/SSD extern, doar că nu toate jocurile pot fi rulate de pe extern. Cele care au „Durango” în file info merg, iar cele cu „Scarllet” nu. Titlurile fără update next gen funcționează toate de pe extern. Cele next-gen/X|S merg doar unele dintre ele – exemplu din ce am testat: Ghost Recon Breakpoint, Call of Duty Modern Warfare/Warzone.

O variantă pentru cele next gen este transferul din memoria externă în cea internă. De pe un HDD extern mai obosit pe memoria internă îmi arăta 20 minute pentru 75GB. Pentru cei care au SSD extern timpul se reduce cu aproximativ 60%, ceea ce mi se pare mai mult decât decent.

Interfața și librăria de jocuri este la fel ca pe generația trecută.

Preț și disponibilitate Xbox Series S în România

Din păcate, la data scrierii acestui review, Series S nu mai este disponibilă pe niciun site din România. Zilele trecute a fost pe eMAG la prețul de 1600 lei.

Concluzii

Review Xbox Series S xbox series s microsoft featured-review

Xbox Series S este alegerea perfectă dacă iei în considerare câteva aspecte, pe care le și accepți pe termen lung. Memoria internă limitată este unul dintre ele și probabil cel mai important. Dacă nu ai un TV 4K la 120Hz, Series S la ora actuală este suficient și îți oferă o experiență de joc la 60FPS pe 1080p.

Consola de buget de la Xbox este o variantă pentru cei mai nepretențioși în zona de gaming, care pot trăi și se pot bucura de un joc acum la rezoluție FullHD 60FPS și pe viitor, poate, la 30FPS. Eu 2 ani de zile m-am descurcat și m-am bucurat de jocuri și cu One S, chiar dacă exista One X pe piață și venea cu altă grafică și experiență.

Dacă ești ok cu cele menționate mai sus și nu vrei să mai dai 1000 lei în plus, poți merge lejer pe Series S, dar nu scoate din calcul ca la un moment dat să fii nevoit să cumperi o memorie dedicată de 500GB/1TB. Prețul lor va fi mai jos, cu siguranță, spre jumătatea – finalul lui 2021.

Pro

  • dimensiuni reduse și design compact
  • memorie SSD
  • silențioasă
  • compatibilă cu gamepad-uri ale generației trecute

Contra

  • memorie internă mică – 364GB
  • prin comparație cu versiunea digitală a concurenței, RAM-ul este mai mic și numărul de TERAFLOP la fel
Cauți un device Android? Gasește-l pe cel potrivit în reducerile eMAG de azi!
Despre autor

Pasionat de tehnologie, în special telefoane și Android, încerc prin acest blog să împart cu voi ultimele review-uri și noutați despre tot ce înseamnă "roboțelul verde".

Sustine
Click!