Înainte să primesc la test Samsung Cube AX9500 nu știam aproape nimic despre purificatoarele de aer. Ca să vedeți cât de ignorant sunt când vine vorba de aerul pe care îl respir zi de zi, nu știam nici măcar ce semnifică acel „PM” pe care l-am văzut luminat de când am pus în funcțiune purificatorul. Pentru Craiova, orașul unde îmi duc traiul, nu există o aplicație cum găsim în București unde putem vedea calitatea aerului, așa că nu știam modul în care se măsoară.
După ce am am montat filtrele și am pus purificatorul în funcțiune, am intrat puțin pe Google să mă luminez. Ok, curăță aerul, dar ce încearcă să-mi arate? Pentru cei care sunt la fel de rătăciți ca mine când vine vorba de calitatea aerului las mai jos câteva explicații.
Ce este PM10/PM2.5/PM1.0?
PM10 sunt particule cu diametrul de 10 micrometri (neoficial microni – 10μm) sau mai puțin, PM2.5 sunt particule cu diametrul de 2.5 micrometri (neoficial microni – 2.5μm) sau mai puțin, în timp ce PM1.0 sunt particule cu diametrul de un micrometru (neoficial microni – 1μm). Poate că vorbind de microni par nesemnificative, dar genul acesta de particule inhalăm cu milioanele când respirăm.
1m = 1.000.000 micrometri (microni); 1mm = 1.000 micrometri (microni).
Să vă faceți o idee, o particulă de nisip fin de plajă are aproximativ 90 de microni, în timp ce un fir de păr are un diametru de aproximativ 60 microni. Dacă facem un calcul simplu vedem câte particule PM10, PM2.5 sau PM1.0 pot încăpea în diametrul unui fir de păr: 6 x PM10, 24 x PM2.5, 60 x PM1.0
Particulele mai mari de 10 microni se așază pe sol în câteva ore, iar cele mai mici de 1 pot rămâne în atmosferă săptămâni întregi unde își pot schimba caracteristicile și compoziția. A doua diferență dintre ele este că cele PM10 sunt oprite în nas și gură, în timp ce particulele de PM2.5 sau mai mici ajung direct în plămâni cauzând probleme respiratorii în mare parte.
Dacă vreți să studiați mai serios fenomenul, o puteți face cu un simplu search pe Google.
Design, materiale și filtre
Chiar dacă scopul lui este să îți curețe aerul din casă, nu pot sări peste secțiunea de design. Samsung Cube arată foarte bine și se încadrează ușor într-un design modern. Căutând pe la retaileri nu am găsit un purificator de aer mai arătos.
Este voluminos și greu de mutat dintr-o camera în alta, având 12kg. Când mi l-a adus curierul m-a întrebat ce fac cu un mini-frigider, pentru că este foarte ușor să îl confunzi cu unul. Pe partea din față găsim sita pe unde aerul este suflat, iar ascuns în spatele ei afișajul pe care putem vedea în diferite culori nivelul de poluare al aerului. Deasupra sitei sunt câteva butoane, suficiente pentru a-l folosi și fără aplicație. Pe lateral „nasul” pentru poluare și gaz.
Deasupra lui este un fel de capac ce se rotește la apăsare. Ești tentat să zici că este tot un senzor, dar nici vorbă de așa ceva. Purificatorul este modular și i se poate atașa un alt purificator de același fel pentru a fi folosite ca unul singur.
Cubul de la Samsung vine echipat cu 2 tipuri de filtre: HEPA și carbon activ. Mai are și un pre-filtru, o sită fină care oprește praful înainte să ajungă la cele două. Manualul recomandă ca acesta să fie spălat la cel mult 2 săptămâni. Filtrul HEPA și cel carbon activ se schimbă la 1-2 ani, de regulă atunci când te anunță purificatorul. Accesul se face foarte ușor, pe partea din spate.
Filtrare și funcții
Testarea purificatorului s-a nimerit la fix, pentru că de câteva luni am ceva probleme cu respirația pe timpul nopții. Nu este Covid, nu este nimic grav, doar o sensibilitate dobândită când eram copil din pricina unui astm bronșic și reactivată acum. Perioada cât am testat filtru nu am mai avut probleme, am respirat foarte bine în somn. Am dormit neîntors și m-am trezit mereu odihnit.
Pentru a-l pune în funcțiune nu îți trebuie decât o priză și să îi dai suficient spațiu să-ți „recicleze” aerul din cameră. Acoperă 47m, așa că nu îl poți lăsa undeva pe hol să îți împrăștie aer curat spre toate camerele.
Când l-am pornit, nivelul de poluare pe toate zonele, mai puțin gaz, era pe marcajul portocalie (calitate slabă). În mai puțin de 2 ore a adus aerul în zona albastră (calitate bună) și acolo l-a menținut mare parte din timp, cu rare mutări pe verde (calitate normală).
Mi-am dat seama ce aer rău respirăm atunci când, într-o seară, am lăsat geamurile deschise vreo 3 ore, după care am pornit relaxat purificatorul. M-am speriat crezând că o să decoleze. Totul era marcat cu roșu (calitate foarte slabă). În mai puțin de 30 de minute toate indicatoarele au ajuns pe zona verde.
Nivelurile de calitate a aerului (din manualul de utilizare)
Calitatea aerului | PM10 (µg/m³) | PM2.5/PM1.0 µg/m³ | Nivel poluare gaz |
Foarte slabă (Roșu) | 151 și peste | 76 și peste | 4 |
Slabă (Portocaliu) | 81 – 150 | 36 – 75 | 3 |
Normală (Verde) | 31 – 80 | 16 – 35 | 2 |
Bună (Albastru) | 30 și sub | 15 și sub | 1 |
Pe lângă modul manual în care tu poți seta cât de tare să sufle aer, purificatorul are și un mod Auto în care își reglează singur debitul de aer în funcție de cât de nivelul de poluare. Pentru cei care au o problemă cu aerul suflat există și modul Wind free.
Nivelul de zgomot pe Auto, în zonele cu verde și albastru, este foarte scăzut. Nu am avut probleme să adorm cu el în cameră. La roșu și portocalie se aude ceva mai tare. Dacă este dat în modul Sleep abia dacă îl observi în cameră, mai ales că își stinge și indicatorii luminoși.
Samsung Cube AX9500 este un purificator smart ce poate fi conectat la rețeaua WiFi și utilizat cu aplicația SmartThings de la Samsung. Dacă ești prea comod, acesta poate fi controlat și vocal prin Bixby și Google Assistant. Eu nu am reușit să îl adaug în Google, pentru că nu l-am găsit în lista cu device-uri compatibile. Poate am ratat eu, este posibil, dar nici nu mi s-a părut musai să îl conectez și n-am insistat să caut.
Preț purificator de aer Samsung Cube AX9500
Samsung Cube AX9500 poate fi achiziționat la prețul de 3499 lei de pe eMAG.
Concluzii
Nu este o noutate pentru nimeni că în orașele mari poluarea a atins un grad alarmant. Problema este că foarte mulți dintre noi, printre care și eu, nu conștientizăm că zi de ne omorâm plămânii cu fum, noxe și praf, inclusiv când suntem în casă. Nu mă gândeam că un purificator mă poate ajuta atât de mult și îmi poate face somnul mult mai liniștit. Poate sună a replica de teleshopping, dar nu exagerez cu nimic.
Cred că în anii care urmează genul acesta de gadget-uri nu vor lipsi din casa nimănui. Așa cum toți avem acum frigider, mașină de spălat sau un televizor, la fel de normal va fi să ai și un purificator de aer. Eu iau în calcul foarte serios să achiziționez cel puțin unul în curând. Mă pot numi „inconștient” cu toată încrederea că eram gata în orice clipă să schimb telefonul sau să cumpăr un nou televizor, dar de purificatoare nici nu m-a interesat.
Samsung Cube AX9500 este o alegere perfectă pentru cei care vor un purificator performant cu un design modern și frumos. Într-adevăr, ambele combinate vin cu un cost. Cum am mai spus și prin alte review-uri – premium pe bani puțini nu se poate.