Este prima dată când sud-coreeni merg pe 2 versiuni de Note, urmând modelul seriei S: + (plus) și simplu. Deși ambele versiuni au fost lansate în luna august, abia acum am apucat și eu să testez un Note10.
Sunt fan al seriei Galaxy S, dar Note-urile parcă au ceva aparte și mereu le aștept cu maxim interes. Probabil pen-ul este motivul, știind că în fiecare an mai aduce cate ceva nou.
Cuprins:
Design și materiale
Dacă în cazul Note9 diferențele la exterior au fost aproape insesizabile față de Note8, anul acesta Note10 vine cu un design nou și puțin ieșit din linie. Partea frontală are o tentă de S10, dar cu camera poziționată pe mijloc. De la distanță îți lasă impresia că este difuzorul. Că tot am adus vorba de difuzor, acesta nu mai este la vedere sau cel puțin nu am reușit eu să îl văd. Poate există o mică tăietură sub ramă, dar e insesizabilă.
Spatele a fost cu totul regândit. Cele 3 camere sunt acum poziționate vertical spre colțul stâng. Design-ul ma duce cu gândul la seria A, sau mai rau, la Huawei P30. Se pare că sud-coreeni au rămas fără inspirație și încearcă să o găsească pe la „vecinii de vis-a-vis”.
Rama a primit și ea un redesign serios, ieșind acum din tiparul cu care ne-am obișnuit de câteva serii încoace. Partea de sus și partea de jos sunt acum aproape plate.
Cea mai importantă modificare la exterior este renunțarea la butonul Bixby și mutarea butonului Power în locul lui. La început pare puțin pe dos, dar te obișnuiești repede. Chiar mă întrebam când or să înțeleagă și cei de la Samsung că butonul Bixby este nefolositor pentru cei mai mulți dintre utilizatori. Cam greu s-au prins, dar mai bine mai târziu decât niciodată.
Cea mai tristă modificare este renunțarea la suportul jack. Destul de trist pentru cei care mai au căști high end ceva mai vechi, dar pentru asta există adaptoare. În plus, căștile din pachet vin cu mufă Type C.
Pen-ul are aceeași poziționare ca la generația precedentă și intră/iese pe același principiu „push – click”.
Ecran
Varianta non-plus vine cu un ecran Dynamic Amoled de 6.3 inch și rezoluție 1080 x 2280. Cred că cei de la Samsung au făcut o treabă bună reducând rezoluția, pentru că diferențele între qHD și FullHD sunt insesizabile pe un ecran atât de mic. Eu folosesc zi de zi un Galaxy S10 și rezoluția o țin la 1080 x 2280. La fel am ținut-o și pe Galaxy S9+ și nu m-a deranjat deloc. Culorile sunt a fel de vii și vizibilitatea este bună în lumina soarelui.
Camera selfie mi se pare poziționată cam prost, dar trebuia sa se facă o diferență între S10 și Note10 pe partea frontală. Cititorul de amprentă este și el poziționat tot în ecran, dar nu mi s-a părut cu ceva mai bun decât cel de pe S10.
Sticla este Corning Gorilla Glass 6 și vine cu folie pre-aplicată.
Hardware, software și funcții pen
Note10 este echipat cu un procesor octa-core Exynos 9825, 8GB RAM și memorie de 256GB, fără slot MicroSD. Ca și versiune Android, nimic nou: 9.0 (Pie) și One UI. Pe partea de audio avem aceleași difuzoare stereo și Dolby Atmos. Nu știu din ce motiv difuzoarele mi s-au părut mai slabe decât cele de pe S10. Poate sunetul este doar puțin dezechilibrat și un următor update va repara problema.
Partea cea mai interesantă la orice Note este pen-ul. Eu nu i-am găsit niciodată utilitatea, dar mi-a plăcut să-l știu acolo. Pe vremea când am avut eu ultimul Note, adică un Note3, pen-ul știa să facă doar acțiunile basic pentru care a și fost „inventat”: să scrie și să deseneze. Acum, situația s-a schimbat puțin. La Note10 cu pen-ul putem scrie, desena, controla camera de la distanță, ceea ce mi se pare foarte util, controla aplicațiile media cu ajutorul butonului și gesturilor. Da, acum în micul pen avem și accelerometru și giroscop.
Cameră
Note10 vine echipat cu 3 camere, aceleași pe care le găsim și pe S10: wide, normală și zoom 2x. Nu mai intru în detalii despre calitatea lor, pentru că nu sunt avizat să fac asta, sunt fotograf de instagram, pe modul Auto, și foarte rar și atunci. La nivelul meu, de vreo 2 generații încoace nu mai văd nicio diferență între camere.
Preț (la data scrierii review-ului)
Samsung Galaxy Note10 poate fi achiziționat la prețul de 4.299, de pe site-ul eMAG.
Concluzii
Și de această dată Note10 reușește să aducă ceva lucruri noi, dar nu care să facă un utilizator de Note9 sau S10 să facă trecerea la el. Mi-a plăcut, este un device interesant, dar nu m-a făcut să mi-l doresc. Pen-ul aduce câteva funcții noi, dar nu ceva care mi-ar ușura utilizarea telefonului zi de zi. Sunt mai mult funcții de impresionat prietenii, să le arăți ce știe să facă smartphone-ul tău.
Pro
- noi variante de culori
- pen-ul suportă gesturi
- design nou
- butonul Bixby a disparut
Contra
- lipsa jack 3.5mm
- poziția camerei foto frontale