Home Reviews Review Samsung Galaxy S10

Review Samsung Galaxy S10

31.03.2019

Review Samsung Galaxy S10 samsung s10 galaxy featured-review

Nu cred că mai este o noutate pentru nimeni faptul că Samsung a ajuns la al 10-lea model, al 10-lea an al seriei Galaxy S. Producătorul a ales să vină pe piață cu 3 modele: Galaxy S10e, S10 și S10 Plus. Nu o să fac acum o comparație între ele, dar ordinea lor în funcție de specificații, mărimi și preț este cea menționată mai sus.

Timp de o săptămână am avut și eu la test un Galaxy S10 Black de 128GB și am încercat să fac o comparație cu actualul meu telefon Galaxy S9 Plus, să văd dacă merită să fac saltul la ceva mai nou.

Cuprins:

  1. Design și materiale
  2. Ecran
  3. Hardware și software
  4. Cameră
  5. Preț
  6. Concluzii
Specificații                       Samsung Galaxy S10              
Ecran Dynamic AMOLED de 6.1 inch, cu o rezoluție de 1440 x 3040 pixeli
Procesor Octa-core (2×2.73 GHz Mongoose M4 & 2×2.31 GHz Cortex-A75 & 4×1.95 GHz Cortex-A55)
GPU Mali-G76 MP12 
Memorie RAM 8 GB RAM
Memorie internă 128/512 GB cu suport MicroSD
Sistem de operare Android 9.0 Pie
Conectivitate Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/ax, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, BT 5.0, A2DP, LE, aptX
Senzori Senzor HR și cititor de amprente integrat în ecran 
Cameră

Principală: 

12 MP, f/1.5-2.4, 26mm (wide), 1/2.55″, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS
12 MP, f/2.4, 52mm (telephoto), 1/3.6″, 1.0µm, AF, OIS, 2x optical zoom
16 MP, f/2.2, 12mm (ultrawide), 1.0µm

2160p@60fps, 1080p@240fps, 720p@960fps, HDR, dual-video rec.

Secundară: 10 MP, f/1.9, 26mm (wide), 1.22µm, Dual Pixel PDAF

Baterie 3400 mAh – Fast Charging
Dimensiuni 149.9 x 70.4 x 7.8 mm
Greutate 157g

Design și materiale

Dacă între S8 și S9 diferența de design o puteai observa doar la partea din spate, la S10 situația s-a schimbat puțin. Ecranul ocupă acum mai mult din suprafața frontală, camera este încastrată în ecran, iar spatele aduce foarte mult cu cel de la Note 9, doar că lipsește cititorul de amprente, care acum este on-display.

Review Samsung Galaxy S10 samsung s10 galaxy featured-review

Cam astea sunt diferențele majore de la exterior dintre S9 și S10. În rest avem aceleași 4 butoane – 3 pe stânga: Volum sus, jos, Bixby și unul pe partea dreapta pentru Power, și pe partea de jos a ramei jack-ul, portul Type C, microfonul și difuzorul. Nu prea am înțeles de ce rama este acum argintie și lucioasă pe modelul Black. Asta înseamnă că zgârieturile se vor vedea mai bine și mai repede. 

Review Samsung Galaxy S10 samsung s10 galaxy featured-review

Pe spate găsim 3 camere, flash-ul și senzorul HR. Deși este sesizabil mai ușor decât S9 Plus și mai mic, feeling-ul în mână bate tot cam pe-acolo. Sticla de pe spate este Corning Gorilla Glass 5.

Ecran

Review Samsung Galaxy S10 samsung s10 galaxy featured-review

Ecranul nu mai este Super AMOLED, ci avem acum un Dynamic AMOLED, o tehnologie cu care Samsung se laudă mai nou. Eu nu prea am văzut diferențe între ele, dar sud-coreeni spun că noul ecran emite mai puțină lumină albastră decât „bătrânul” Super AMOLED, deci ar trebui să ne obosească mai puțin și să dormim mai bine.

Dynamic, Super, cu blue light sau fără, ecranele celor de la Samsung mereu mi-au plăcut. Culorile vii și vizibilitatea bună în soare mă fac fanul lor. Cum am spus și mai sus, ecranul ocupă acum mare parte din suprafața frontală a telefonului, iar camera este încastrată în el.

Zic „mersi!” că nu au pus notch, dar parcă și noua poziționare arată ca o cireașă pe un tort, în cazul lui S10, respectiv ca două cireșe, în cazul lui S10 Plus. Dacă vizualizezi un video sau te uiți la o poză mai deschisă la culoare îți atrage atenția instant, dar după câteva zile de utilizare înveți să o ignori.

În ecran găsim camera, iar tot în ecran și cititorul de amprente. Asta sună frumos, sună a „next level”, dar pe mine m-a cam încurcat pentru că suprafața de contact este cât să intre degetul și nu prea știi unde să atingi când ai ecranul stins. Ca și protecție pentru zgârieturi, sticla este Corning Gorilla Glass 6 și în plus vine și cu o folie pre-aplicată.

Hardware și software

Review Samsung Galaxy S10 samsung s10 galaxy featured-review

Nimic nou de anunțat pe partea de software. Același One UI curat și Android Pie. La hardware au adus o mică îmbunătățire: procesor o generație mai nouă, 128GB memorie internă default și 8GB RAM. Am făcut câteva paralele între S10 și S9 Plus, dar nu am văzut o diferență remarcabilă. Parcă, uneori S10 încărca mai repede. Un utilizator normal (sau anormal sau… Android) nu o să simtă nicio diferență în utilizarea de zi cu zi.

Pe partea de sunet avem tot Dolby Atmos cu aceeași calitate în difuzoare care te face să te bucuri de orice video sau joc.

Am testat și încărcarea wireless pentru alte dispozitive. Alimentarea lui S9 Plus se realiza cu 820 – 830 mA (sursa aplicația Ampere) și de la 39% îmi arăta 2h 4m până la încărcarea completă. Nu este rău, dar nu știu câți vor folosi noua funcție.

Cameră

Review Samsung Galaxy S10 samsung s10 galaxy featured-review

Samsung Galaxy S10 este echipat cu 3 camere: 2 exact ca cele de pe Note 9/S9 Plus și una ultra-wide, ceva mai performantă decât cea de pe Galaxy A9 (2018). Deja camerele de pe flagship-uri au ajuns la un nivel în care părerea unui „fotograf de instagram” (si atunci rar) nu prea își are locul în review-uri, așa că îi las pe cei pricepuți să își dea cu părerea. Ce pot să spun este că imaginile realizate arată foarte bine, ca și cele de pe Note9, S9 etc.

Mai jos aveți 3 imagini în cele 3 moduri – zoom 2x, normal și ultra-wide – toate realizate din aceeași poziție.

Preț

Samsung Galaxy S10 poate fi achiziționat de pe eMAG la prețul de 4300 lei. Un preț mare, dar care nu mă surprinde. În ultimii 2 ani cam pe aici s-au învârtit prețurile S-urilor imediat după lansare. 

Concluzii

Review Samsung Galaxy S10 samsung s10 galaxy featured-review

Cum am zis și mai sus, folosesc zi de zi un Samsung Galaxy S9 Plus. Am fost foarte curios să testez S10 sau S10 Plus pentru a face o comparație, să mă conving dacă-l schimb sau nu.

Mi-a plăcut, este ceva nou având în vedere ca în ultimii 2 ani sud-coreeni nu au adus nimic în plus la design. Nu este un salt imens la exterior și nici nu cred că aveau ce să-i facă mai mult. Feeling-ul la utilizare este tot cam același, dar frontal diferența este vizibilă.

Eu aș face saltul la S10 doar pentru că este mai nou și mai interesant. În rest, toate mi se par la fel și nu simt nevoia unei funcții de pe noul model. 

Pentru cei care se gândesc să vină de pe un model ceva mai vechi, eu zic că merită dacă poți trece peste prețul măricel. 

Pro

  • cameră ultra-wide
  • ecran tehnologie mai nouă
  • cititor amprentă on-screen
  • încărcare wireless către alte dispozitive

Contra

  • poziționarea camerei frontale încurcă uneori
  • rama este acum argintie și lucioasă, nu mai este în concordanță cu device-ul
Cauți un device Android? Gasește-l pe cel potrivit în reducerile eMAG de azi!
Despre autor

Pasionat de tehnologie, în special telefoane și Android, încerc prin acest blog să împart cu voi ultimele review-uri și noutați despre tot ce înseamnă "roboțelul verde".

Sustine
Click!