Am testat timp de 2 săptămâni Galaxy S6 Edge Plus, phablet-ul flagship al sud-coreenilor lansat în luna august împreună cu ultima generație a celebrului Note.
Cum am spus și la fratele mai mic, S6 Edge, versiunea Plus este un device premium din toate punctele de vedere, capabil să ducă lupta de la egal la egal cu iPhone 6/6S Plus, dușmanul de moarte al celor de la Samsung.
Specificații:
Diferențele dintre S6 Edge și S6 Edge Plus sunt subliniate cu bold în tabelul cu specificații.
Specificații | Samsung Galaxy S6 Edge Plus |
Ecran | Super AMOLED de 5.7 inch, cu o rezoluție de 1440 x 2560 pixeli, protejat de Corning Gorilla Glass 4 |
Procesor | Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 și Quad-core 2.1 GHz Cortex-A57 – Exynos 7420 |
GPU | Mali-T760MP8 |
Memorie RAM | 4GB RAM (3GB pe S6 Edge) |
Memorie internă | 32/64/128 GB |
Sistem de operare | Android Lollipop 5.1 |
Conectivitate | Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth v4.1, A2DP, LE, apt-X, A-GPS, GLONASS, NFC, microUSB v2.0, USB Host, |
Senzori | senzor de amprentă, senzor pentru măsurarea ritmului cardiac, SpO2 |
Cameră | Principală foto: 16 MP, 2988 x 5312 pixels, cu stabilizator optic de imagine, autofocus, LED flash
Principală video: filmează la rezoluție 2160p cu 30fps, 1080p cu 60fps, 720p cu 120fps, HDR, dual-video Secundară foto/video: 5 MP și filmează la 1440p cu 30fps, dual video call, Auto HDR |
Baterie | Li-Ion 3000 mAh (2600 mAh pe S6 Edge) |
Dimensiuni | 154.4 x 75.8 x 6.9 mm (S6 Edge are 142.1 x 70.1 x 7 mm) |
Greutate | 153 g (S6 Edge are 132 g) |
Design și materiale
S6 Edge Plus este realizat din aceleași materiale de foarte bună calitate, sticlă pe spate și metal pe margine, cum ii stă bine unui smartphone ce-l numim „flagship” în anul 2015.
Ecranul curbat este protejat de sticla Gorilla Glass 4, la fel și spatele, însă recomand utilizarea unei folii de protecție pentru a evita zgârieturile, mai ales că aici nu vorbim de un capac detașabil ce poate fi înlocuit atât de ușor acasă. Pe spate găsim camera de 16MP, care iese destul de mult în exterior, flash-ul LED și senzorul pentru monitorizarea ritmului cardiac.
Galaxy S6 Edge Plus nu oferă nici el acces utilizatorului la baterie sau la slotul pentru card, pentru că el nu mai există. Variantele de memorie în care vine smartphone-ul(32/64 sau 128GB) cred că sunt mai mult decât suficiente pentru oricine, fără să simtă nevoia unui slot MicroSD.
În partea de jos a device-ului, pe rama metalică, găsim portul MicroUSB, jack-ul de 3.5mm și difuzorul care reușește să redea un sunet clar, destul de puternic, dar și cu puțin bass. Pe laterale găsim butoanele de volum (stânga) și butonul de power (dreapta) care sunt foarte ușor de accesat, în timp ce în partea de sus avem suportul pentru cartela Nano SIM și microfonul pentru anularea zgomotului ambiental. Din păcate pentru unii, la acest model senzorul infraroșu lipsește.
Dacă Edge-ul de 5.1 inch mi se părea greu de ținut în mână din cauza ramei subțiate de pe laturile mari, pot să spun că Plus-ul mi se mai și mai greu de utilizat, mai ales că am palmele și degetele destul de mici. Nu oferă un grip foarte bun atunci când este ținut la ureche și parcă ai o senzație permanentă că îți va aluneca din mană.
Ecran
Galaxy S6 Edge Plus vine cun un ecran Super AMOLED de 5.7 inch cu rezoluție 1440 x 2560 pixeli, protejat de Gorilla Glass 4, cu un raport ecran-device de 75.6%, cu aproape 4% mai mult decât S6 Edge (71.7%).
Ecranul este unul foarte bun, cu luminozitate pe măsura, că doar este un Super AMOLED. Mie, sincer să fiu, mereu mi-au plăcut ecranele celor de la Samsung pentru că redau culori foarte vii, puternice, dar plăcute în același timp. Claritatea și detalii date de rezoluția QHD reușesc să îți bucure retina la fiecare imagine sau video redat.
Hardware și software
Samsung a pus sub „capota” lui Galaxy S6 Edge Plus, ca și sub cea a fratelui mai mic, un procesor octa-core Exynos 7420 pe 64-bit, cu quad-core Cortex-A53 la 1.5 GHz și quad-core Cortex-A57 la 2.1 GHz, 32/64/28GB memorie internă și în plus încă un 1GB RAM, adică 4GB memorie RAM. Acesta rulează Android 5.1 Lollipop, cu interfață TouchWiz. În jocuri se comportă ireproșabil, dar se încinge cam repede și destul de mult.
Interfața personalizată TouchWiz este și ea nelipsită de pe Galaxy S6 Edge Plus, cu același suport pentru teme ca pe celelalte modele.
Ca și aplicații preinstalate, acesta vine doar cu S Health, Notes, Smart Remote, S Voice, Galaxy Apps, Smart Manager, suita Microsoft (OneNote, OneDrive, Skype) și aplicațiile Google.
Funcții:
Luminare ecran lateral – device-ul luminează ecranul lateral atunci când se primesc notificări sau apeluri;
People edge – verificați notificările și apelați rapid cele 5 contacte prestabilite;
Apps edge – accesați rapid 5 aplicații prestabilite
Ceas de noapte – afișează un ceas pe ecranul lateral în timp ce ecranul principal e stins;
Flux de informații – verificați pe ecranul lateral fluxurile care vă interesează.
În ultima zi am primit și un update ce promitea câteva îmbunătățiri, dar, din păcate, nu am apucat să testez și să observ diferențele.
Performanțe – Benchmark
Am testat Galaxy S6 Edge și în 3 aplicații pentru benchmark: Quadrant Standard Edition (scor 36224), AnTuTu Benchmark (scor 69198) și 3DMark Ice Storm Benchmark (scor 1238). Rezultatele le puteți vedea mai jos.
Camera foto și video
Ca și „fotograf de ocazie” pot să spun că S6 Edge Plus are una dintre cele mai bune camere pe care le-am testat. Acesta folosește același senzor ca și S6 sau S6 Edge: 16 MP, stabilizator optic de imagine, flash LED, autofocus. Am folosit-o doar în modul automat, cu HDR Auto și pot să spun că mi-a plăcut. Focalizează foarte repede, precis și de la o distanță foarte mică de obiect (2-3cm).
Ca și moduri de fotografiere puteți opta între: Automat, Pro, Focalizare selectivă, Panoramă, Cu încetinitorul, Mișcare rapidă și Fotografie virtuală.
Camera frontală este de 5MP și este numai bună pentru iubitorii de selfie-uri.
Camera principală filmează la rezoluție 2160p cu 30fps, 1080p cu 60fps, 720p cu 120fps și are HDR și dual-video, în timp ce camera secundară filmează la 1440p cu 30fps.
Pozele au fost redimensionate și au rol orientativ. Acestea nu reflecta în totalitate calitatea și rezoluția camerei device-ului.
Baterie
Samsung Galaxy S6 Edge Plus vine echipat cu o baterie cam mică pentru un ecran de 5.7 inch, de 3000 mAh, dar care se descurcă peste așteptări când vine vorba de autonomie. De la 100% la 5% am reușit să duc device-ul la 21h 41m de viață, cu ecranul aprins 5h 23m și 1h 18m de convorbiri vocale, toate acestea cu Wi-Fi mereu activ, 4G activ, localizarea oprită, luminozitate la jumate, pe auto.
Concluzii
Ca și S6 Edge, Plus-ul este un smartphone de calitate care vine cu aceleași margini curbate, de efect, ce atrag atenția la prima vedere, dar care pe mine nu au reușit să mă convingă atunci când vine vorba de utilitate. Combinând dimensiunile cu muchiile curbate și rama subțire, parcă tăioasă, pentru mine S6 Edge Plus este greoi de utilizat, mai ales acum în sezonul rece când degetele parcă nu te mai ascultă. Trecând peste acest inconvenient, S6 Edge Plus este un phablet frumos, performant și foarte interesant, alături de Note 5.
Pro
- design și materiale premium
- cameră foarte bună
- culori vii și claritate pe ecranul Super AMOLED QHD
- marginile curbate sunt de efect
- încărcatorul din pachet are cablul foarte lung
Contra
- prețul destul de mare (vezi mai jos)
- chiar dacă sunt un „pro”, marginile curbate sunt în același timp și un „contra”, deoarece S6 Edge Plus nu oferă un grip foarte bun atunci când este ținut la ureche.
Preț
Samsung Galaxy S6 Edge Plus poate fi achiziționat de pe emag.ro la prețul de 3599 lei, varianta de 32GB.