Fiind fan căști, boxe și tot ce ține de audio, am fost foarte curios să testez Gear IconX, căștile dedicate persoanelor care practică activități sportive, lansate în luna august a acestui an. Le-am cerut, și cei de la Samsung România, la fel de prompți, mi le-au oferit pentru câteva săptămâni.
Specificații | Samsung Gear IconX |
Dimensiuni | Căști: 18.9 x 26.4 x 26.0 mm Carcasă: 35.3 x 30.3 x 92 mm |
Senzori | Senzor pentru masurarea ritmului cardiac, Accelerometru, Touch Capacitiv |
Memorie | 4GB – 3.5GB folosibili |
Conectivitate | BT 4.1 (BLE) |
Baterie | Căști: 47mAh Carcasă: 315mAh |
Rezistență la apă | Rezistente la umezeală (P2i Nano Coating) |
Secificații audio | Frecvență: 20~20 kHz Sensibilitate: 89.5 dB ± 3 dB / 1mW Impedanță: 16 ohm |
Microfoane | 2 pe fiecare cască |
Compatibilitate | Android 4.4+, 1.5GB+ RAM |
Formate audio suportate | MP3, M4A, AAC, WAV, WMA (WMA v9) |
Design, materiale și confort
Gear IconX sunt cu siguranță căștile care atrag priviri, făcându-i pe necunoscători să te întrebe dacă ai aparat auditiv, cum mi s-a întâmplat mie. Sunt mici, discrete și abia se văd în urechi, din față sau din spate. Dezavantajul dimensiunilor este că dacă alergi noaptea și își sare una din urechi, va fi destul de greu să o găsești.
Căștile sunt realizate dintr-un plastic de calitate, foarte fin lucrat, cu agățători din silicon pentru pavilionul auricular, pentru a fi așezate cât mai bine în urechi.
Pe interior avem 5 puncte metalice prin care sunt încărcate în caseta dedicată, pe lateral senzorul pentru înregistrarea bătăilor inimii, pe partea de sus și jos cele 2 microfoane, iar pe exterior suprafața ce are rol de touch capacitiv.
Căștile se așează bine în urechi, nu îți lasă impresia că vor aluneca, dar după ce intervin umezeala și activitățile sportive, alunecă puțin, câte puțin. Asta nu ar fi o mare problemă dacă toată suprafața laterală nu ar fi de fapt un touch pentru control. De câte ori încerci să le așezi la loc, acționezi touch-ul (pentru că altfel nu prea ai cum, mai ales din alergare) și schimbi melodia, pui pauză etc., devenind foarte enervant la un moment dat. Eu am folosit atât agățătorile mărimea M, cât și L, dar cu ambele am avut aceste probleme.
Fiind dedicate celor care fac sport, Gear IconX sunt rezistente la umezeală, ceea ce înseamnă că nu trebuie să le ferești de transpirație.
Sunet
Să fiu sincer, sunetul nu prea m-a impresionat. Căștile izolează foarte bine, dar pe partea de audio m-au cam dezamagit. Mă așteptam la o altă calitate, la un sunet de o fidelitate mai ridicată.
Oricum, căștile își fac foarte bine treaba, iar dacă ne uităm la mărimea lor, cred că putem înțelege de ce nu impresionează prin sunet. Este destul de dificil să înghesui bateria, touch-ul, memoria de 4GB, senzorul HR și super-tehnologie audio într-o cască de 18 mm.
Funcții și tehnologii
Aici este foarte mult de povestit, dar o să încerc să fiu cât mai scurt. Sincer să fiu, nici nu știu cu ce să încep.
Pe lângă faptul că sunt căști audio, Gear IconX sunt și fitness tracker. Acestea vin și cu un senzor de înregistrare a bătăilor inimii (unul din fiecare cască) și accelerometru ce se sincronizează automat cu aplicația S Health a celor de la Samsung, Runkeeper și alte câteva. Asta înseamnă că vei ști cum au evoluat bătăile inimii, câte calorii ai ars și ce distanță ai parcurs în activitatea ta.
Ceea ce mi-a plăcut foarte mult la ele este faptul că vin cu memorie internă de 4GB pe fiecare cască. Chiar dacă adunat fac 8GB, melodiile sunt copiate pe ambele căști pentru a se putea sincroniza între ele. Acest transfer poate fi făcut cel mai simplu prin aplicația pentru Windows, Gear IconX, al cărui kit de instalare se găsește în memoria căștilor. Avantajul celor 4GB interni este că poți renunța la telefon în timpul activităților, ascultând muzica stocată în căști.
Cum am spus și mai sus, suprafața exterioară este un touch capacitiv, de unde pot fi schimbate melodiile, accepta sau respinge un apel și seta volumul prin diferite gesturi.
Gear IconX vin și cu un asistent vocal care te anunță când ți-ai început activitatea, numele aplicației în care ai primit o notificare și când bateria este pe moarte.
Nu știu dacă ați observat în poze, dar căștile nu au buton de On/Off. Cu ajutorul accelerometrului și senzorului HR ele știu să pornească singure atunci când sunt puse în urechi, notificându-te cu un *bing* în ambele. Nu este un lucru tocmai bun, pentru că pe același principiu se și opresc. Partea proastă este atunci când le scoți din urechi să vorbești cu cineva, 10-15 secunde, ele se opresc singure și trebuie să le reconectezi.
Gear IconX au câte 2 microfoane pe fiecare cască, deci pot fi folosite și pentru apeluri. Mai mult, poți alege din aplicație o cască principală pe care să o folosești în apeluri, fără să mai ai nevoie și de cealaltă.
Microfoanele nu sunt folosite doar pentru apeluri, ele devenind funcționale atunci când este activată funcția „Ambient sound”. Cu ajutorul acesteia microfoanele îți pun sunetul din exterior peste muzică, pentru a nu fi total deconectat de zgomotul ambiental, în cazul în care alergi în exterior.
Autonomie
Samsung Gear IconX au integrate baterii de 47 mAh, iar în carcasă o baterie de 315 mAh. Din păcate, bateria m-a dezamagit la fel de mult ca sunetul. Conectate la telefon prin Bluetooth, am reușit să scot puțin peste o oră de utilizare, și prin „puțin” ma refer la încă 5 – 10 minute.
Nici caseta de încărcare nu ajută prea mult. Cu ea am realizat 2 încărcări complete și a 3-a cam pe jumătate. Dimensiunile reduse implică compromisuri și pe partea de autonomie, asta e clar.
Accesorii
În pachet găsim căștile, caseta cu rol de încărcare, un cablu MicroUSB, un adaptor OTG, pentru putea copia muzică în căști direct din telefon, și 3 rânduri de dopuri și 3 de agățători de dimensiuni diferite (S, M, L).
Preț (la data review-ului)
Samsung Gear IconX pot fi achiziționate de pe eMag la prețul de 879 lei și sunt disponibile în 3 versiuni de culoare: negru, albastru și alb.
Concluzii
Dimensiunile reduse, funcțiile și lipsa unui cablu sunt punctele forte ale căștilor Gear IconX, dar din păcate bateria, sunetul mediocru și prețul mare le trag în jos și nu le fac cea mai bună alegere dacă vrei o pereche de căști in-ear și Bluetooth. Poate că trebuie să așteptăm o a doua versiune pentru ca Samsung să „astupe” parțial golurile pe care le-am menționat.
Pro
- dimensiuni reduse
- control touch pe ambele
- foarte ușoare
- memorie internă 4GB
- o mulțime de funcții interesante
Contra
- sunet mediocru
- alunecă ușor din urechi (poate urechile mele sunt de vină, nu știu)
- autonomie foarte scăzută prin Bluetooth
- când sunt reașezate în urechi, interacționezi cu touch-ul fără să vrei