Home Altele WannaCry – cel mai mare atac ...

WannaCry – cel mai mare atac cibernetic din istorie

de
15.05.2017

Recent, multe computere din România și din peste o sută de alte țări au fost ținta unor atacuri de tip ransomware.

Subiectul este puțin off-topic, dar este foarte important să înțelegem acest tip de atac și să știm ceea ce este de făcut.

WannaCry - cel mai mare atac cibernetic din istorie WannaCry ransomware

România nu a primit un număr mare de atacuri de genul, dar acestea au fost la un nivel foarte înalt, ajungând până la sediul SRI și sediul Dacia din Mioveni. 

Nu avem date privind impactul atacurilor cibernetice asupra României. Nu există nicio obligaţie pentru operatori să raporteze şi avem doar cifre parţiale. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu instituţiile statului. Sunt situaţii în care nici nu ştiu de astfel de atacuri. În cazul anumitor atacuri îţi dai seama fiindcă sunt criptate fişierele şi ţi se cere o sumă de bani ca să le decripteze. Dar foarte multe atacuri nu sunt vizibile şi lumea nu ştie de ele. Pot să stea sute de zile în sisteme şi deţinătorul sistemului să nu aibă nici cea mai vagă idee că e un atac în derulare

Augustin Jianu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale

Sursă

Acest atac este unul de tip „hostage” – datele tale sunt criptate și ți se cere o sumă de bani pentru ca cei din spatele atacurilor să îți decripteze la loc fișierele.

WannaCry - cel mai mare atac cibernetic din istorie WannaCry ransomware

Dacă cineva are computerul afectat, un astfel de pop-ul ii va apărea – plata se face doar prin bitcoin (o formă de  valută care nu lasă „urme” și care este virtuală). 

Experții în securitate recomandă să nu intrați în legătură cu indivizii care cer aceste sume de bani și în niciun caz să nu plătiți, deoarece nu aveți siguranța că vă vor decripta datele și până la urmă veți fi văzuți ca și „buni platnici”, iar în următoarele atacuri veți fi vizați primii.

În afară de câteva informații referitoare la acest tip de atac nu vă putem oferi nimic altceva, decât câteva sfaturi: aveți grijă ce email-uri deschideți, nu folosiți versiuni de OS piratate care nu primesc update-uri și făceți-vă backup-uri săptămânale pe un hard extern.

Cauți un device Android? Gasește-l pe cel potrivit în reducerile eMAG de azi!
Despre autor

Ma numesc Mihai și am 17 ani. Mă pasionează fotografia și tehnologia. Membru îndelungat pe XDA și fost admin pe Android Central.

Sustine
Click!