O problemă comună printre toți utilizatorii de gadget-uri mobile este viața bateriei. Chiar dacă ai baterie Li-Ion sau Li-Po, chiar dacă are capacitate mare sau capacitate mică, sigur te-ai lovit de problema autonomie la un moment dat. Mai jos găsiți câteva sfaturi care v-ar putea ajuta să scoateți mai multe ore de viață dintr-o singură încărcare a smartphone-ului.
În primul rând, trebuie să vorbim despre siguranță. Nu folosi baterii, cabluri sau încărcătoare care nu sunt oficiale – când este vorba de un accesoriu de genul acesta prețul nu se axează pe numele brand-ului, ci pe siguranța pe care o oferă. De multe ori încărcătoarele mai scumpe au cipuri special făcute pentru a regla fluxul de curent care trece prin acesta.
Nu îți lăsa telefonul la încărcat într-o husă groasă care reține căldura și nu îl acoperi cu nimic – telefoanele și încărcătoarele mai vechi nu au un regulator de flux și trimit curent în telefon chiar dacă acesta este la 100%, iar energia electrică transmisă se transformă în energie termică.
În al doilea rând, fii atent la procesele de fundal care rulează pe telefonul tău fără ca tu să știi. Dacă ai un telefon cu extrem de multe funcții acestea vor cere procesorului să execute comenzi chiar dacă tu nu le folosești în acel moment. Ca de exemplu, Facebook Messenger – aplicația este pornită tot timpul, chiar dacă nu apare pe ecran, pentru a-ți prelua mesajele de la cei care ți le trimit, dar face toate acestea cu un motiv. Un exemplu de aplicație care își dă refresh mai tot timpul dar fără a fi foarte importantă este aplicația de prognoză meteo – widget-ul de pe ecranul tău – acesta poate fi setat ca la fiecare 15 minute să îți acceseze locația și să caute informații de la serverele sursă pentru a-ți arăta care este situația meteo în zona ta. Este inutil un refresh atât de frecvent, mai ales că îți folosește foarte multă baterie raportat la informațiile pe care le oferă. Îți recomand să setezi rata de refresh undeva la 2 ore. Acesta a fost un exemplu comun, dar poți și singur să vezi ce aplicații rulează în fundal accesând meniul de opțiuni ale dezvoltatorului din setări, apoi servicii în funcțiune/running services (dacă nu ai acces la acest meniu mergi în setările telefonului, apoi în „despre telefon” și apasă pe „build number” de 7-8 ori – astfel îți va apărea meniul respectiv) – de aici poți hotărî ce aplicații merită să îți folosească bateria atâta timp cât nu le folosești și care nu.
La telefoanele cu UI-uri conturate mai puternic precum TouchWiz și EMUI sigur veți întâlni funcții care folosesc destul de multă baterie. Exemplu, Smart Stay de pe Samsung.
Un alt sfat care va fi util este limitarea proceselor de fundal, funcție găsită tot în opțiunile modului de dezvoltator. Eu personal am ales opțiunea cu maximum două procese în fundal, dar recomand să lăsați 3.
O aplicație care va fi extrem de folositoare este Greenify – pune procesele într-un „Sleep mode” – astfel, când nu ești într-o aplicație aceasta nu va putea rula. Cu acces root aplicația poate interveni și asupra funcțiilor de sistem, dar dacă nu ai experiență îți recomand să nu încerci așa ceva.
Pentru cei care nu au acces la bateria propriu zisă, vă recomand să încărcați telefonul în segmente mari, de la 20% -30% la 100% într-o sesiune, deoarece va ajuta la viața pe termen lung a bateriei. Oricum o baterie este făcută să meargă undeva la 2 ani fără probleme, apoi va pierde din capacitatea maximă, dar încărcarea haotică poate duce la scurtarea vieții acesteia.
Dacă aveți un smartphone cu o baterie care se poate schimba, știm toți cum mergi cel mai rapid de la 0% la 100% – fii sigur că ai la tine o baterie de rezervă care este încărcată, iar atunci când una dintre ele este pe terminate vei putea să le schimbi.
Dacă ai încercat toate metodele de mai sus, dar simți că bateria ta nu ține ritmul cu progamul tău zilnic, îți recomand o baterie externă care are undeva la 3000-4000 mAh. Atenție, dacă ai un telefon cu o baterie de 3000 de mAh și vei cumpăra o baterie externă de 3000 de mAh niciodată nu îți va încarca telefonul de la 0% la 100%.