Home Telefoane Root: Ce este? Cum se folosește? ...

Root: Ce este? Cum se folosește? Mai ai nevoie de el?

de
15.02.2017

Root: Ce este? Cum se folosește? Mai ai nevoie de el? smartphone root android

Termenul provine din limba engleză, însemnând „rădăcină” și se referă la o parte a „arborelui de fișiere” din Android-ul tău – partea software de la bază, care conține fișierele cele mai importante ale smartphone-ului.

Dacă ai acces root înseamnă că ești suveran asupra telefonului tău și poți schimba orice din fișierele terminalului, chiar și datele aplicațiilor instalate.

Pe scurt, poți face orice, dar asta nu înseamnă că orice utilizator ar trebui să facă asta. De ce? Pentru că vei rămâne cu o „cărămidă”, dacă nu știi ce faci.

Cum poți avea acces root? Nu am să arăt exact cum puteți face asta, deoarece diferă de la un device la altul sau de la o versiune Android la alta. Există metode diferite, de la aplicații simple cu 1 click până la programe pe Windows. Aveți procesul la mai puțin de câteva taste depărtare, așa că vă recomand un search pe Google pentru a afla toți pașii și de ce aveți nevoie.

Dacă vă folosiți smartphone-ul doar pentru Facebook, WhatsApp, apeluri și SMS-uri nu aveți nevoie de acest tip de acces, mai ales că, în funcție de device, riscați să pierdeți și garanția. În ultima vreme interesul pentru pentru root a scazut considerabil, deoarece producătorii încearcă să implementeze o mulțime de funcții utile by default și să adauge cât mai puțin bloatware (aplicații nefolositoare pentru marea majoritate). Le-a luat ceva timp să se prindă cam ce vor consumatorii. 

Root: Ce este? Cum se folosește? Mai ai nevoie de el? smartphone root android

Dacă vreți totuși să dețineți controlul în totalitate, vă pot oferi câteva idei despre cele mai utile aplicații care au nevoie de acces root. Nu uitați, sunteți direct responsabili pentru eventualele defecte sau erori apărute asupra terminalului.

Tasker

Tasker este o aplicație care îți automatiează procesele telefoanelor după bunul tău plac. Este ușor de folosit și înțelege comenzi „If this then that”. O recomand pentru cei care mai uită de telefon dar totuși vor să urmeze un program bine stabilit.

Xposed

Xposed este un fel de hub pentru alte plugin-uri pe care le poți descărca din alte surse. Este probabil cea mai folosită aplicație de tip root.

ROM Manager

Îți permite să stocheze și să gestionezi fișierele ROM pe care le poți instala când vrei prin recovery mode. Totuși, dacă nu ai de gând să îți schimbi ROM ul actual nu este tocmai cea mai utilă aplicație pentru tine.

System app remover

Dacă ai avut un device Samsung știi cum e să te întrebi „Cu ce îmi folosește aplicația asta?”. Este folositoare mai ales pe smartphone-urile cu ROM uri precum TouchWiz sau EMUI care au multe aplicații preinstalate. Dacă ai cumpărat telefonul blocat este posibil să ai titluri în memorie precum Telekom TV, Orange app, etc.

Cauți un device Android? Gasește-l pe cel potrivit în reducerile eMAG de azi!
Despre autor

Ma numesc Mihai și am 17 ani. Mă pasionează fotografia și tehnologia. Membru îndelungat pe XDA și fost admin pe Android Central.

Sustine
Click!