Display-ul smartphone-urilor reprezintă una dintre cele mai importante componente, și caracteristicile acestuia trebuie luate în considerare atunci când vrem să achiziționăm un telefon.
Trebuie să știm pe ce tehnologie funcționează acel display, deoarece sunt diferențe mari între acestea. Singurele tipuri de ecrane folosite acum de către producătorii de smartphone-uri sunt LCD și OLED/AMOLED.
IPS/TFT LCD
Tehnologia cristalelor lichide este folosită de mult timp cu succes, și pe modelele de la nivelul de jos și pe cele de top. Acest tip de display folosește o lumină de fundal albă, nepolarizată, care mai apoi trece printr-un filtru de polarizare și de culoare. Avantajele acestei tehnologii sunt reproducerea precisă a culorilor și ușurința de folosire de către producător – ceea ce înseamnă că va costa mai puțin.
OLED/AMOLED
Acest tip de display se bazează pe matricea activă organică a unei diode emițătoare de lumină care are ca și componentă un material electroluminescent. Astfel, pixelii nu au nevoie de o lumină de bază din spate pentru a se aprinde și se pot ilumina selectiv – o metodă foarte bună pentru funcții de tip always on display. Avantajele acestei tehnologii sunt redarea culorilor impresionante și adâncimea vizuală a acestora.
Rezoluția
Rezoluția reprezintă numărul de pixeli individuali care se află pe un display. Astăzi, mai toate ecranele au o rezoluție de 1920 x 1080 (1080 x 1920 dacă ne referim la smartphone-uri).
Un display cu o rezoluție proastă are un singur dezavantaj: poți distinge pixelii și imaginea pare granulată (asta depinde și de mărimea display-ului și de distanța de la care îl privim). Rezoluțiile mai mari precum 1440×2560 și 4k sunt folosite pe smartphone-uri cu scopul de a oferi o experiență VR mai bună dar țineți minte că acestea consumă mai multă baterie.