Am testat timp de o lună, sau mai bine zis m-am bucurat timp de o lună de căștile Bose Quiet Comfort 25 Android, oferite pentru review de către Bose România, care sunt de fapt allaudio.ro, unicul importator Bose din țara noastră.
Lansate în septembrie 2014, Bose QC25 este un model de căști over the ear premium care reușesc să iasă în evidență nu numai prin sunet, ci și prin materiale, design și construcție. Ca un producător care se respectă, Bose a lansat 2 versiuni ale acestor căști, una compatibilă cu device-urile Android, iar alta cu cele Apple.
Specificații
Din păcate Bose nu face publice specificațiile căștilor, boxelor etc, deviza acestora fiind „Ask for a demonstration” . Aceștia vor să convingă cumpărătorul punându-l să testeze, nu să caute prin specificații, care nu sunt întotdeauna relevante, mai ales în domeniul audio.
Este o deviză interesantă având în vedere prețul destul de mare. Din specificații s-ar putea să nu fii convins să treci de la vechile căști la unele Bose, dar după ce le testezi este posibil să îți schimbi prioritățile puțin și să lasi pe anul viitor înlocuirea frigiderului sau a mașinii de spălat.
Unboxing
Căștile mi-au fost înmânate sigilate pentru a bucura melomanul din mine încă de la partea de unboxing. Cutia este destul de mică și te duce cu gândul la calitate de când o vezi. Pe exterior se poate observa logo-ul Android, acestea fiind versiunea pentru device-urile ce folosesc OS-ul nostru favorit (ha!), dar și textul „Designed for Samsung” pe care nu prea l-am înțeles.
De ce nu HTC, Motorola, LG etc? Eu mi-am găsit răspunsul: tot ce înseamnă „Samsung” vinde bine.
În cutie găsim căștile într-o husă (suport) realizată dintr-un fel de piele ecologică cu textură plăcută, în interior căptușită cu un material textil moale. Tot în interior am găsit căștile, evident, așezate foarte frumos de parcă ar poza, cablul jack de 3.5 mm la un capat și 2.5mm la celalalt, cu control volum +/-, play/pause, adaptorul pentru avion și bateria AAA, pentru tehnologia noise cancellation.
Dacă tot suntem la partea de unboxing, pot să spun că mi-au plăcut gravura textilă din husă, care ne arată cum trebuie să așezăm căștile pentru a nu le chinui, rupe sau tensiona, și culorile copiate după cele ale căștilor.
Design, materiale și confort
Chiar dacă cei de la Bose nu consideră căștile și un accesoriu vestimentar, cum se întâmplă în cazul altor producători, modelul Quiet Comfort 25 arată foarte bine, mai ales pe alb. Liniile se leagă și se continuă fin, cu nimic extravagant care să iasă în evidență, oferindu-le un aer modest, ceea ce mie mi-a plăcut foarte mult. Logo-ul este de aceeași culoare ca background-ul metalic și se vede doar dacă esti atent și ai „ochi pentru ele”. Îmbinarea culorilor mi se pare că este bine facută pentru acest model, alb cu maro deschis și albastru ușor „aqua”.
Materialele sunt de cea mai bună calitate, cum era de așteptat. Plasticul este mat și plăcut la atingere, materialul textil care se așează pe cap este dintr-o catifea maro și deasupra material textil alb care se murdărește destul de repede. Bureții sunt dintr-o piele extrem de moale cum n-am mai văzut la alte căști, foarte plăcută la atingere, care se mulează perfect pe lângă urechi. În interior avem tot material textil, pe care găsim simbolurile pentru stânga (L) și dreapta (R).
Pe laterale avem metal, sau cel puțin așa mi-a lasat mie impresia, de culoare gri, pe care nu se văd amprentele. Pe metal găsim logo-ul Bose și pe partea dreaptă butonul de on/off pentru noise cancellation.
Nu sunt fan căști cu multe articulații, care se strâng, se învârt, se sucesc, deoarece mi se par șubrede și au șanse mari să se rupă, dar Quiet Comfort 25 nu mi-a lasat o clipă această senzație. Suruburile metalice, scheletul metalic din interior și cel de ajustare sunt foarte bine realizate și închegate.
Sunt foarte ușoare, au doar 195g, și confortabile. Le poți ține ore întregi pe cap fără să simți presiune pe urechi sau pe creștet. Bureții izolatori se mulează perfect și nu jenează dacă sunt utilizate pe o perioadă îndelungată.
Cablul jack mi-a plăcut că este gros și făcut parcă cu simț de răspundere, iar butoanele Volum +/- și Play/Pause de pe control foarte bine construite, cu sunet gros la apăsare și fără pic de joc. Ce nu mi-a plăcut la cablul jack este lungimea acestuia. Nu este nici prea lung să îl folosești la un TV sau sa te întinzi de la PC să stingi lumina, dar nici scurt încât să nu atârne mult dacă asculți muzică pe stradă. Dacă e prea scurt o rezolvi cu un prelungitor jack, dar daca e prea lung pentru strada, ce ii facem? Îl facem ghem în buzunar sau îl tăiem, cea din urmă nefiind soluția recomandată.
Sunet
Bose Quiet Comfort 25 au reușit să ma impresioneze și pe partea de sunet. Muzica redată prin ele îți dezmiardă timpanul și parcă nu îți vine să mai folosești alte căști, mai ales după o utilizare îndelungată cu funcția noise cancellation activă. Înaltele, mediile și joasele sunt redate foarte bine, iar bass-ul la fel.
Le-am testat atât pe telefon, cu MP3-uri și FLAC-uri, și pe PC în jocuri. Îm ambele situații au excelat, deși dupa vreo 2 ore de jucat Battlefield 4 am simțit nevoia sa le dau jos. Ma dureau timpanele de la atâtea explozii. Asta nu e vina lor, ci a mea că le-am ținut la un volum foarte ridicat.
Funcții și tehnologii
Cred că cea mai importantă și interesantă calitate a acestor căști este tehnologia noise cancellation care funcționează cu ajutorul microfoanelor amplasate pe exterior. Știu, o să ziceți că multe căști au așa ceva. Într-adevăr, au această tehnologie, dar nu știu câte se apropie de ce avem pe QC25. Nu știi ce înseamnă cu adevărat cuvântul ,,liniște” până nu pui acește căști pe urechi, fără muzică. Dacă aș avea un somn mai linistit, aș fi încercat să dorm cu ele o noapte.
Sunt recomandate pentru zborul cu avionul, deoarece elimina zgomotul din background. Eu nu am zburat în această perioadă, dar ca un „gospodin” ce sunt le-am testat în timp ce mergeau mașina de spalat și aspiratorul. Doar un mic zgomot îndepărtat se mai auzea și parcă te deconecta de tot. Și cu funcția noise cancellation dezactivată muzica se aude foarte bine, dar incomparabil cu ea activă.
Controlul de pe cablul jack are 3 butoane, Volum +, Play/Pause (care poate fi folosit și pentru acceptare/respingere apel) și Volum -. și microfon. Diferența dintre modelul compatibil Apple și cel Android este dată de acest control. Din ce am testat eu cu versiunea Android, pe iPhone nu funcționează butoanele de volum.
Microfonul de pe control se descurcă foarte bine în apeluri sau comenzi vocale. Interlocutorii nu s-au plâns nicio clipă de calitatea apelului.
Accesorii
După cum ați putut citi și în secțiunea de Unboxing, ca și accesorii în pachet aveți husa/suportul ce protejează căștile, adaptorul pentru avion, cablul și bateria AAA nereîncărcabilă, ce poate ajunge până la 30 de ore de redare.
Preț (la data review-ului)
Bose Quiet Comfort 25 Android pot fi achiziționate de pe site-ul oficial al importatorului, allaudio.ro, la prețul de 1490 RON sau de la distribuitori (ex MediaGalaxy).
Concluzii
Bose QC25 sunt căștile care mi-au mers direct la suflet, mai ales că ascult foarte multă muzică în timpul liber. Sunetul, materialele și micile detalii de construcție m-au făcut să imi doresc căștile, deși prețul ma depășește cu mult. QC25 m-au convins ca Bose știe să își respecte cumpărătorii.
Pro
- sunet foarte bun
- funcție noise cancellation excelentă
- materiale de foarte bună calitate
Contra
- prețul cam mare pentru România
- cablul jack 3.5 nu este nici lung, nici scurt