La mai puțin de 3 luni de când am făcut review-ul căștilor Bose Quiet Comfort 25, am testat și succesorul lor, Bose Quiet Comfort 35, lansate la începutul lunii iunie și disponibile în România de aproape 2 săptămâni. Ca și modelul anterior, QC35 mi-au fost oferite de Bose România, adică allaudio.ro, unicul importator Bose din țară noastră.
Bose Quiet Comfort 35 este un model de căști over-the-ear care se face remarcat prin design, materiale, sunet și prin lipsa firului, acestea fiind Bluetooth. Căștile te duc cu gândul la premium de la primul contact vizual, fără să fie nevoie să vezi logo-ul. Cei de la Bose au mers de data aceasta pe 2 versiuni de culoare foarte elegante, negru și gri.
Specificații
Cum am spus în fiecare review al produselor Bose și cum o să mai spun și de acum încolo, specificațiile nu au fost făcute publice. Nu au uitat, ci pur și simplu aceștia merg pe deviza „Ask for a demonstration„. Vrei sa le cumperi? Încearcă-le! Nu vor să te convingă cu specificații, ci vor să îți arate că știu să îți dea sunet și calitate de toți banii.
Unboxing
Le-am primit sigilate și m-am bucurat de unboxing ca un copil în fața bradului, în ziua de Crăciun. Abia așteptam să le văd și să îmi bucur timpanele din nou cu aceeași calitate audio pe care am întâlnit-o și pe QC25, dar fără să mă mai încurce firul.
În pachet am găsit husa identică cu cea a modelului precedent, de aceeași bună calitate, ce vă asigură un transport în siguranță al căștilor, fără a le deteriora în vreun fel. În interiorul husei sunt așezate cu grijă căștile, cablul jack de 3.5mm la un capat și 2.5mm la capatul care intră în căști, cablul MicroUSB pentru încărcare și adaptorul doublu-jack pentru aeronave. De data aceasta nu mai există gravura în materialul textil care ne indică poziția căștilor în husă, ci avem doar o eticheta pentru asta.
Design, materiale și confort
Quiet Comfort 35 au același design elegant care nu epatează și nu sare în evidență. Negrul mat mi se pare foarte potrivit pentru acest design și încadrat în noile trenduri în materie de culori. La fel pot spune și de versiunea silver. Logo-ul Bose este ușor ieșit în exterior și păstrează culoarea de bază a căștilor. Este suficient să le vezi și să le atingi doar și de câte ori o să auzi cuvintele „căști premium” o să îți vină în minte QC35.
Materialele sunt de cea mai bună calitate, finisate până la cel mai mic detaliu. Avem plastic mat pe difuzoare, cu capace din aluminiu pe laterale și suport pentru cap din plastic dur ce aduce la prima vedere cu metalul.
Dacă la QC25 aveam pe partea de sus a suportului material textil, acum cei de la Bose au ales o piele moale și foarte plăcută la atingere. Pe interiorul suportului avem Alcantara de culoare neagră. Da, este vorba tot de QC35, nu m-am apucat să fac review-ul unei mașini din gama luxury.
Bureții izolanți care vin pe urechi sunt din piele neagră și sunt la fel de moi ca și la QC25. Aceștia se mulează perfect pe lângă ureche și la atingere te duc cu gândul la bezele. Peste difuzoare avem același material textil pe care găsim scrise simbolurile pentru dreapta (R) și stânga (L). Până și suruburile din articulații sunt negre.
Pe capacul metalic din dreapta găsim butonul de On/Off ca și la QC25, pe lateral-interior avem 2 LED-uri discrete de notificare pentru baterie și Bluetooth și butoanele de control Volum +, Butonul multifuncțional si Volum-.
Dacă QC25 m-au impresionat cu greutatea lor, având doar 195g, ceea ce înseamnă foarte puțin pentru niste căști de un așa calibru și cu ceva tehnologie în ele, pot să spun că nici QC35 nu sunt departe. Cântăresc doar 309g, cu 115g mai mult decât predecesorul lor, dar mie mi se par încă foarte ușoare. Eu am reușit să le țin aproximativ 2 ore încontinuu pe cap fără să simt nevoia să le dau jos pentru a-mi relaxa gâtul, cum am pățit cu alte căști Bluetooth.
Sunet
O diferență de sunet pe care să o remarc între QC25 și QC35 nu am găsit, dar pot să spun că și de data aceasta m-am bucurat aproape zilnic de calitatea audio a acestor căști, mai ales cu funcția Noise Cancelling care parcă oprește timpul în loc când o activezi. Te deconectează de tot ce înseamnă exterior, ești doar tu și muzica. La QC25 ești doar tu, muzica și cablul care atârnă după tine. Aș vrea să zic mai multe despre sunet dar nu știu dacă v-aș putea convinge. Tot ce îmi rămâne este să vă zic „ask for a demonstration” și o să vă convingeți singuri.
Funcții și tehnologii
Cea mai importantă tehnologie pusă căști este Noise Cancelling, care reușește să reducă zgomotele repetitive din background aproape de tot. Este tehnologia care te va ajuta să te bucuri cu adevărat de liniște, mai ales într-o zonă aglomerată sau în avion. Spre deosebire de QC25 unde puteai opri funcția de noise cancellation și să asculți fără, la QC35 nu mai poți face asta decât dacă asculți prin cablul jack-jack și nu pornești căștile. Dacă sunt folosite prin Bluetooth, funcția este pornită automat odată cu căștile. Mi-a plăcut că știu când conectezi jack-ul și opresc automat Bluetooth-ul să nu consume baterie, lasând activă doar funcția de anulare a zgomotului.
Cel mai important lucru adus în plus de acest nou model este conexiunea Bluetooth pe care o așteptau toți fanii seriei. Era exact ce lipsea pentru a duce QC-ul cât mai aproape de perfecțiune.
Fiind Bluetooth, QC35 vin și cu controller media încorporat, adică 3 butoane: Volum+, Volum -, Play/Pause/Accept Call/End Call/Skip Forward/Fast Forward/Skip Backward/Rewind. Sunt doar 3 butoane, dar unul este multifuncțional și face tot ce-am enumerat, prin apăsări multiple și continue.
Special pentru căștile Bluetooth lansate de curând, Bose a publicat și aplicația Bose Connect pentru controlul acestora, setări și pentru a afla nivelul bateriei. Interfață acesteia este plăcută și minimalistă, dar suficientă pentru ce este dedicată.
QC35 vin și cu un asistent vocal încorporat care spune când se conectează, când caută un dispozitiv deja împerecheat, nivelul bateriei, numele celui care te apelează și când apelul a fost încheiat. Te scutește astfel de efortul de a scoate telefonul din buzunar să vezi cine te apelează. Eu le-am folosit și în apeluri și s-au descurcat foarte bine atât pentru mine cât și pentru interlocutor.
NFC-ul este și el prezent pentru a te conecta la căști automat și foarte rapid. Timpul este prețios, nu?
Tot o noutate este și funcția de egalizator automat care ajustează automat volumul pentru un sunet cât mai echilibrat. Eu, sincer să fiu, nu prea mi-am dat seama exact în timp ce ascultam când intra în acțiune această funcție.
Pentru o pereche de căști Bluetooth bateria este foarte importantă. Producătorul susține o autonomie de până la 20 de ore prin Bluetooth și până la 40 de ore prin cablul jack, cu funcția Noise Cancelling activată. Eu nu am reușit să le consum bateria într-o săptămână și am ascultat destul de multă muzică în ele.
Accesorii
Ca și accesorii, în cutie o să găsiți husa/suportul pentru căști, cablul jack 3.5mm- jack 2.5mm, cablul MicroUSB pentru reîncărcare și adaptorul pentru avion.
Preț (la data review-ului)
Bose Quiet Comfort 35 pot fi achiziționate, momentan, doar de pe site-ul importatorului, la prețul de 1690 lei, și sunt disponibile în 2 versiuni de culoare: black și silver.
Concluzii
Dacă de QC25 am spus că mi-au mers direct la suflet, pot să spun de QC35 că au mers dincolo de el. Culorile elegante, materialele ce te duc cu gândul la o mașină din gama luxury și conexiunea Bluetooth sunt 10-le de la 25 la 35. Un „10” care face toți banii și care a adus exact ce îi lipsea modelului precedent.
Nu cred că mai este o noutate pentru nimeni că sunt fan Bose și mai ales fan am seriei QC, cel puțin până o să descopăr ceva peste ele. Nu au cum să nu îți placă!
Pro
- sunet excelent
- funcție de anulare a zgomotului excelentă
- materiale de foarte bună calitate: piele, alcantara, aluminiu.
- conexiune Bluetooth
- culori bine alese
Contra
- capacele laterale din aluminiu rețin destul de ușor amprente (trebuia să le găsesc și un minus)