Dacă titlul acestui review vi se pare puțin cunoscut, aveți memorie bună. Cu câteva luni în urmă am testat Bose Soundsport wireless, căștile in-ear dedicate în special celor care practică diverse sporturi și au nevoie să fie stimulați de muzica preferată.
De 2 săptămâni, testez versiunea mai avansată a acestora, Bose SoundSport Pulse, dedicate tot sportivilor melomani, dar care vor pe lângă muzică, să își „asculte” și bătăile inimii. Un device 2 în 1, aș putea spune. Acestea au fost lansate la câteva luni distanță, mai precis în septembrie 2016.
Singurele diferențe dintre cele 2 modele sunt senzorul de înregistrare a bătăilor inimii și inserțiile roșii. Ca întotdeauna, căștile mi-au fost puse la dispoziție de către Bose România, adică allaudio.ro, unicul importator al acestui brand din țara noastră.
Fiind doar 2 diferențe între cele 2 modele, o să regăsiți informații din review-ul SoundSport wireless, iar lucrurile în plus le voi sublinia.
Specificații
Cum am scris de fiecare dată, cei de la Bose nu fac publice specificațiile legate de sunet ale produselor. Ei merg pe deviza „Ask for a demonstration”, pentru că specificații găsim la tot pasul și la tot felul de echipamente audio, care de cele mai multe ori sunt irelevante.
Design, materiale și confort
SoundSport Pulse este a doua pereche de căști in-ear de la Bose pe care am testat-o. După cum vă puteți da seama și din nume, căștile sunt dedicate în primul rând celor care practică diverse sporturi și au nevoie de un „asistent audio” care să-i motiveze, dar sunt perfecte și pentru cei care vor doar o pereche de căști in-ear fără fir.
Spre deosebire de QC35 acestea vin cu marele avantaj că sunt mici și foarte ușor de luat pretutindeni. Sunt mici, dar totuși mari pentru cei care s-au obișnuit cu clasicele căști in-ear cu fir. Este normal având în vedere că vin cu ceva tehnologie și cu o baterie ce sare lejer de 5 ore de muzică sau apeluri.
Avem logo-ul Bose scris discret pe laterale, cauciuc pe exterior și plastic lucios pe interior, ambele de cea mai bună calitate. Pe casca dreaptă găsim și butonul de On/Off, capacul unde se ascunde portul MicroUSB pentru încărcare și cele 2 LED-uri, unul ce indică nivelul bateriei prin diferite culori și altul ce indică disponibilitatea Bluetooth.
Doar la Pulse: Pe casca stângă găsim senzorul pentru monitorizarea ritmului cardiac așezat foarte bine, cât să intre în contact cu suprafața urechii.
Firul este zdravăn și prins foarte bine în căști, pentru a rezista unor eventuale șocuri și forțe aplicate în timpul activităților.
Doar la Pulse: Spre deosebire de versiunea de bază, SoundSport Pulse nu sunt disponibile în mai multe culori, singura variantă fiind cu acest roșu „sângeriu”. Nuanță parcă te duce cu gândul la „pulse” și la lichidul roșu care ne este pompat nouă prin instalație (la Androizi este verde). Sunt sigur că asta au încercat și ei să sublinieze.
Pe fir este controller-ul media ce vine cu aceleași 3 butoane pe care le-am găsit și pe QC35, Vol+, butonul multifuncțional și Vol –, dar și cu NFC-ul și microfonul. La jumatatea distanței dintre căști există și un clips ce se prinde de gulerul tricoului pentru a ține firul fix.
Am folosit o mulțime de căști cu fir și mereu am avut grija lor că-mi ieșeau din urechi. Este destul de enervant în timpul alergării să stai din 200 în 200 de metri să le împingi la loc.
La SoundSport dopurile sunt concepute pentru sport. Denumite StayHear®+ de cei de la Bose, acestea sunt realizate din silicon foarte moale care se mulează perfect în ureche, iar agățătorile pentru pavilionului auricular le fac fixe cât să nu îți sară nici dacă te învârți în cap. Într-o oră de alergat nu a trebuit să le reașez nici măcar o singură dată, ba chiar am uitat de ele la cât sunt de ușoare. Au doar 22 de grame, dacă vă vine să credeți. În plus, acestea sunt și rezistente la umezeală.
Pe lângă activitățile sportive, am folosit căștile acasa, în mașină, dar și prin casă, pentru muzică în principal, dar și pentru apeluri. Sunt comode, mici și ușor de băgat în buzunar.
Sunet
SoundSport Pulse se descurcă perfect și la capitolul sunet, chiar dacă nu avem tehnologie Noise Cancelling în ele. Forma dopurilor, ușor ascuțită, ajută căștile să te izoleze destul de bine de zgomotul din jurul tău.
Sunetul este curat și plăcut chiar și spre volumul maxim. Când deja atingi pragul de sus al volumului trebuie să fii puțin masochist sau tare de urechi să asculți mai mult de 10 secunde. Se aud foarte tare, dar la fel de clar.
Funcții și tehnologii
Chiar dacă sunt mici, SoundSport wireless nu sunt lipsite de tehnologii. Căștile folosesc tehnologie TriPort pentru un sunet impecabil și egalizator automat care optimizează sunetul în funcție de volum.
Conexiunea Bluetooth mi se pare cel mai important atu al lui SoundSport, și în general al tuturor căștilor dedicate sportului. Experiența este cu totul alta când nu există nici un fir de care te-ai putea agăța în timpul activităților fizice.
Pentru că sunt Bluetooth, căștile vin cu un controller încorporat atașat pe fir ce are 3 butoane: unul pentru Volum +, altul pentru Volum – și unul multifuncțional pentru Play/Pause/Accept Call/End Call/Skip Forward/Fast Forward/Skip Backward/Rewind, care știe să facă toate acestea prin apăsări multiple și continue.
Asistentul vocal care îți spune în căști nivelul bateriei, numele celui care te apelează și când apelul a fost încheiat este și el prezent. Dacă la QC35 nu i-am găsit foarte mult utilitatea, pot să spun că la SoundSport mi s-a parut „THE SHIT”, cum ar spune americanul. Imaginați-vă că alergați cu căștile în urechi, telefonul este pus pe braț sau în buzunar și vă sună cineva. Nu vezi cine sună și dacă te oprești îți pierzi ritmul. Asistentul îți spune în căști numele contactului care te apelează sau îți dictează numărul de telefon, să știi și tu cu cine vorbești.
Autonomia este mai mult decât bună pentru o pereche de căști Bluetooth de 22 de grame. Am reușit să le țin în viață peste 5 ore muzică și apeluri, asta cu aproape 2 ore timp de încărcare la USB-ul PC-ului.
Pentru a împerechea cât mai repede căștile cu un device, Bose a pus pe controller-ul media și un NFC.
Doar la Pulse: Senzorul pentru monitorizarea ritmului cardiac are nevoie de 8-15 secunde să îți citească pulsul, moment în care ți-l afișează în aplicația dedicată, Bose Connect, iar asistentul te anunță vocal printr-un „Heartrate detected”. Avantajul este că, atâta timp cât ții ecranul telefonul pornit, poți vedea pulsul tău în timp real. Un lucru bun dacă vrei să alergi pe bandă și vrei să știi în orice moment cum evoluezi ca și efort. Setezi ecranul telefonului să nu se stingă și astfel ai în față bătăile inimii live. Senzorul căștilor este compatibil și cu alte aplicații pentru sport, cum ar fi Runkeeper, Map My Run, Endomondo, UA Record și Strava.
De când am testat ultima dată aplicația Bose Connect, aceasta a primit o nouă funcție foarte tare. Se numește Music Share și oferă posiblitatea să conectezi 2 perechi de căști Bose la o singură sursă audio. Aplicația oferă și acces la setări, nivelul bateriei și multe altele.
[appbox googleplay com.bose.monet]Accesorii
În cutie Bose ne oferă o husă, capetele din silicon în 2 mărimi (L și S) și cablul microUSB pentru încărcare.
Husa este realizată dintr-un material textil, cu nelipsitul logo pe capac. Producătorul s-a gândit la toate și a atașat husei un cârlig metalic ce se poate prinde foarte ușor la pantaloni sau de un ghiozdan.
Cum nici nu mă așteptam altfel, Bose a adăugat și husei aceeași nuanță de roșu. Asta imi place mult. Genul ăsta de detaliile chiar fac diferența.
Preț (la data review-ului)
Bose SoundSport Pulse pot fi achiziționate de pe site-ul importatorului, la prețul de 990 lei, cu 200 lei mai scumpe decât SoundSport wireless.
Concluzii
După 2 săptămâni în care am folosit căștile, mi-am dat seama cum poți duce la următorul nivel o pereche de căști Bluetooth, care se aud foarte bine și dedicate sportului. R: Pui un senzor HR pe ele. Sunt sigur că aș supraviețui în sala de forță sau la alergat și fără acest senzor, dar cu el este clar mai bine. Știi astfel cum să îți gestionezi efortul pentru rezultate cât mai bune.
Nici diferența de preț nu e de ignorat, dar dacă te știi o persoană care face foarte mult sport și nu renunți la ceva anume pentru a pune restul de la 790 lei până la 990 lei, eu cred că merită saltul.
Pro
- sunet foarte bun
- nu cad din urechi în timpul activităților agitate
- cântăresc doar 22 de grame
- conexiune Bluetooth
- asistent vocal inclus
- senzor de monitorizare a bătăilor inimii
Contra
- lipsa unor magneți incorporați care să țină cele 2 căști „lipite” între ele atunci când sunt lăsate la gât – nici la Pulse nu au adăugat asta