Gamesir G4s este primul gamepad Android/Windows cu care am interacționat. Eram foarte curios de experiența gameplay-ului, dacă se poate compara cu cea de pe Xbox sau Play Station, așa că cei de la Gearbest mi-au trimis unul. Se compară, ba chiar mi-a și plăcut modul în care te poți juca titlurile favorite, mult peste experiența clasică cu touchscreen-ul. De obicei nu ma joc pe telefon, dar gamepad-ul m-a făcut să petrec câteva ore bune în jocurile cu mașini și shootere.
Pentru cei care nu au auzit de acest producător, Gamesir este cel mai apreciat nume pe piața de gamepad-uri Android datorită calității materialelor și prețurilor accesibile. G4s este vârful de gamă, puțin mai scump decât restul produselor.
Cuprins:
Specificații
Specificații | Gamepad Android Gamesir G4s |
Conectivitate | Bluetooth (doar pentru Android), 2.5GHz USB Dongle și fir |
Timp încărcare | 2-3 ore |
Versiune Bluetooth | 4.0 |
Baterie | 800mAh |
Platforme compatibile | Android, Windows Vista/7/8/10/, SteamOS, PS3 |
Design și materiale
Dacă ești familiarizat cu consolele, nu este greu să îți dai seama că Gamesir G4s copiază design-ul gamepad-ului de Xbox One, inclusiv poziționarea butoanelor. Există și o diferență majoră: suportul integrat pentru telefon. La fel ca cel de Xbox, este ergonomic și se ține foarte bine în mână, ba chiar mai bine datorită cauciului de pe manere.
Suportul integrat este punctul lui forte, care poate cuprinde telefoane și de 6 inch. Pe interior vine cu 2 cauciucuri în partea de sus și de jos pentru un grip mai bun. În pachet găsim și un adaptor pentru suport, cauciucat și el, pentru o prindere mai sigură.
Materialele, cum am spus și mai sus, sunt de bună calitate, butoanele au joc foarte puțin. X, A, B, Y sunt luminate, împreună cu indicatorul pentru baterie și butonul Home. Thumbstick-urile sunt învelite cu un material aderent care împiedică alunecarea degetelor pe ele.
Conectivitate și funcții
Gamepad-ul se împerechează ușor cu device-urile compatibile, dar înainte trebuie să parcurgi manualul. Ținând pe butonul de Home + A sau B (depinde de device) se conectează la Android prin Bluetooth, iar ținând pe Home + X se conectează la PC. Pe Windows acesta este recunoscut ca și controller de Xbox 360, ceea ce înseamnă că este suportat de toate jocurile. Se conectează la PC folosind adaptorul USB de 2.4 GHz, care se ascunde în interiorul gamepad-ului.
Gamesir G4s are și 2 motorașe pentru vibrații integrate în ambele mânere, pentru un feedback cât mai realist în jocurile pe PC. În cele de pe Android, pe care le-am testat, nu a vibrat.
Ca sa te conectezi cu el la un device este destul de ambiguu dacă nu consulți manualul prima data. Mai jos las o lista cu câteva combinații de butoane pe care le-am folosit și testat.
Instrucțiuni butoane Gamepad Android Gamesir G4s:
- Home + A sau B – conectează gamepad-ul la Android. Pe lânga asta, mai trebuie activat Bluetooth-ul pe telefon și apoi căutat Gamesir-G4s. Cât timp este în pairing mode, lumina butonului Home este verde și se aprinde intermitent. Când s-a conectat, vibrează și lumina verde din Home stă aprinsă.
- Home + X – conectează gamepad-ul la Windows, dacă a fost conectat și dongle-ul USB. Lumina butonului Home este albastră și luminează intermitent până se conectează.
- L2 + R2 + R3 + D-pad sus/jos – reglează nivelul luminilor de la butoane (se pot opri dacă se merge destul în jos cu nivelul).
- Turbo + D-pad sus/jos – reglează nivelul vibrațiilor (nu se pot opri din gamepad, dar se pot opri din jocuri).
- Modul Turbo cică ar fi bun pentru shootere, setând un buton pentru foc continuu. Se activează cu orice buton apăsat (în afară de D-Pad, joystick-urile, Select și Start) + Turbo. Eu nu am reușit să mă prind cum funcționează. Se dezactivează apăsând Clear.
- Select + X activează modul mouse pe Android – pe ecran apare cursorul și poate fi manevrat din joystick.
Dacă nu știi care/cum sunt butoanele, poți consulta manualul din pachet sau de pe site-ul oficial.
Gamesir G4s are marele avantaj că poate fi folosit și prin cablul micro USB din pachet, pentru cei care au o problemă cu delay-ul de pe wireless.
Nu am reușit în schimb să dau reset la conexiunea activa cu Windows-ul. Dacă ești conectat la PC și vrei să te muți pe Android, trebuie să scoți dongle-ul pentru a pune gamepad-ul în pairing mode (să lumineze intermitent). S-o putea, am căutat peste tot despre asta, dar nu am găsit nimic.
Am citit că este compatibil și cu Play Station 3, dar nu cu Xbox. Nu am încercat, dar cred producătorul pe cuvânt.
În manual, dar și pe cutie, este și un cod QR care duce către aplicația Happy Chick Emulator prin care ai acces la o grămadă de jocuri retro.
Baterie
G4s vine cu o baterie generoasă de 800 mAh care asigură peste 15 ore de utilizare. Nivelul este marcat de cele 4 LED-uri din stânga. O încărcare de la 0 la 100% se face în aproximativ 2 ore jumate – 3. Mi-a plăcut că știe singur să se stingă dacă nu e folosit câteva minute, evitând astfel consumarea bateriei degeaba.
Preț
Gamesir G4s poate fi achiziționat de pe Gearbest accesând link-ul de mai jos. Prețul lui variază de obicei între 40$ și 50$. Recomand să fie comandat din depozitele din Europa (G-W-5, G-W-16 etc) pentru a nu plăti taxe vamale. Mie mi-a ajuns în 5 zile direct la ușă, prin curier (Cehia – România).
Se poate folosi și cuponul de reducere Gearbest de mai jos pentru achiziție, care scade prețul la 34.99$. Nu este valabil pentru toate depozitele. Pe G-W-5, adică Cehia, merge sigur pentru că l-am testat eu.
Concluzii
Dacă petreci multe ore cu ochii în telefon jucându-te, dar îți plac și jocurile pe PC, Gamesir G4s este pentru tine. Comparând prețul lui de pe Gearbest cu cele ale altor gamepad-uri de acest fel disponibile în țara noastră, pot să spun că este best deal. Au niste prețuri exagerate la noi, iar calitatea lasă de dorit.
Gamesir G4s chiar este un gamepad Android care reînvie pasiunea apusă pentru jocuri.
Jocuri testate pe PC: FIFA 18 și Dirt 3;
Jocuri testate pe Android: Asphalt 8, Modern Combat 5 și Gangstar Vegas;
Pro
- materiale de calitate
- vibrații
- preț accesibil
- butoane luminate
- manere cauciucate
- dongle USB pentru PC
- baterie generoasă
- ergonomic
- sleep mode automat dacă nu este folosit
Contra
- nu se poate deconecta de la PC fără să fii nevoit să scoți dongle-ul din USB
- trebuie consultat manualul de câteva ori până se învață combinațiile