Home Reviews Review HTC One M9

Review HTC One M9

22.06.2015

Review HTC One M9 review m9 htc featured-review

Am testat HTC One M9 datorită bunavoinței celor de la HTC România, care mi l-au pus la dispoziție timp de o săptămână. Din păcate, aceștia mi-au trimis o variantă demo cu care am dus o luptă crâncenă, ca într-un final să ma declar învins după ce și-a dat singur Factory Reset cu o zi înainte să-l trimit înapoi, pierzând astfel screenshot-urile și pozele pe care le făcusem timp de o săptămână. Aceasta variantă demo nu mi-a permis să testez autonomia bateriei sau să îl folosesc cu o cartelă SIM, pentru că o dată la câteva minute rula o aplicație de prezentare, indiferent dacă ecranul era aprins sau stins.

Lansat în luna martie, HTC One M9 este un flagship foarte criticat și nici nu este greu să ne dăm seama de ce. Dacă modelul M8 a fost într-adevăr un device potrivit pentru mine (vorbesc ca și fost posesor), de M9 nu pot să spun același lucru.

Specificații:

Specificații                       HTC One M9                    
Ecran Super LCD3 de 5.0 inch, cu o rezoluție de 1080 x 1920 pixeli (441 ppi), protejat de Corning Gorilla Glass 4
Procesor Qualcomm MSM8994 Snapdragon 810 Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 & Quad-core 2 GHz Cortex-A57
GPU Adreno 430
Memorie RAM 3GB RAM
Memorie internă 32 GB, cu suport MicroSD de până la 128GB
Sistem de operare Android Lollipop 5.0
Conectivitate Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth v4.1, A2DP, LE, apt-X, A-GPS, GLONASS, NFC, port infraroșu, microUSB v2.0, USB Host
Cameră Principală foto: 20 MP, 5376 x 3752 pixels, autofocus, dual LED flash cu dual-tone, HDR, panoramă

Principală video: filmează la rezoluție 2160p cu 30fps, 1080p cu 60fps, 720p cu 120fps, HDR, înregistrare stereo

Secundară foto/video: 4 MP și filmează la 1080p cu 30fps, HDR

Baterie Li-Po 2840 mAh
Dimensiuni 144.1 x 69.7 x 9.6 mm
Greutate 157 g

Design și materiale

Review HTC One M9 review m9 htc featured-review

Când vine vorba de design, HTC One M9 nu a adus prea multe în plus față de modelul precedent. Aceștia au umblat decât pe partea din spate la camera principală, la marginea metalică, care nu se mai unește cu rama ecranului, și la butonul de Power care a fost poziționat de pe marginea de sus (M8), pe marginea din dreapta.

Carcasa este tot unibody, fără acces la baterie, cu același spate curbat, dar ale cărui materiale combinate cu marginea aurie (in cazul versiunii pe gri) oferă un grip mult mai bun decât predecesorul său, pe care aveai impresia că îl scapi din mână. Mi-a plăcut marginea aurie cu aspect brushed cum se îmbină cu culoarea gri.

Review HTC One M9 review m9 htc featured-review

Pe spate găsim camera ieșită puțin în exterior și logo-ul. Se pare că cei de la HTC au ținut cont de multiplele plângeri ale utilizatorilor legate de logo-ul de pe spate, ale cărui litere se dezlipeau și cădeau. De data aceasta, logo-ul nu mai este lipit și nu se mai simte la atingere. 

În partea de sus găsim tot sensorul infraroșu, pe partea din dreapta slotul pentru cardul MicroSD, butoanele de volum, butonul de Power în continuare, cu o textură rugoasă pentru a nu fi confundat, în partea de jos portul MicroUSB și jack-ul de 3.5mm, iar pe partea stângă slotul Nano-SIM.

Partea frontală este identică cu cea a lui M8, și găsim camera, senzorii, banda cu logo-ul HTC și cele 2 difuzoare cu tehnologie BoomSound, care se aud la fel de bine, clar și cu bass. Ținut în landscape, difuzoarele oferă o experiență audio nemaiîntâlnită pe alte smartphone-uri.

Și la capitolul materiale stă foarte bine. Se vede că producătorul taiwanez nu a făcut rabat la calitate nici de această dată și a pus pe One M9 același metal de calitate, dar nu la fel de lucios ca cel de pe modelul anterior.

Ecran

HTC One M9 vine cu un ecran Super LCD3 de 5.0 inch, cu o rezoluție 1080 x 1920 pixeli, cu 441 ppi, protejat de Corning Gorilla Glass 4, cu un raport ecran-device de ~68.4%. Producătorul a optat tot pentru o rezoluție Full HD, deși o mare parte din concurență a crescut la QHD. Mi se pare o alegere înțeleaptă, având în vedere că pe un ecran atât de mic este greu să observi și să faci diferența între cele două rezoluții.

Ecranul lui M9 afișează culori plăcute, naturale, iar pixelii sunt la locul lor.

Hardware și software

HTC One M9 este echipat cu un procesor octa-core Qualcomm Snapdragon 810 pe 64-bit, cu quad 1.5 GHz Cortex-A53 și Quad-core 2 GHz Cortex-A57, procesor grafic Adreno 430, 3GB RAM și 32GB memorie internă, expandabilă cu card MicroSD de până la 128GB. Acesta rulează Android Lollipop 5.0.2, cu interfață Sense 7.0.

Cum este și normal, flagship-ul taiwanezilor se mișcă ireproșabil în toate aplicațiile și jocurile disponibile și nu are momente de sacadare sau de gândire prelungită nejustificată. Problema majoră pe care am întâlnit-o eu este încinsul excesiv al capacului spate și ecranului, fără să fie stresat în cine știe ce procese (Facebook + download din Play Store). Stiu, toate smartphone-urile se încing, dar HTC One M9 cred că reușește să doboare recorduri.

Și după update-ul pe care l-a primit în perioada în care îl aveam la test, M9 tot se încingea la fel de tare. Changelog-ul din descrierea actualizării cuprindea doar „Îmbunătățire a sistemului”, lăsând utilizatorul să fie cel care descoperă și, poate, să se bucure de un efect tip „placebo” când vine vorba de baterie, cameră etc.

Review HTC One M9 review m9 htc featured-review

Interfața Sense 7.0 prezentă pe One M9 este la fel de light, intuitivă, dar mai bine finisată ca Sense 6.0, prezentă pe M8. HTC nu renunțat nici la Blinkfeed, lista cu știri de pe ecranul de start, pe care eu am gasit-o mereu utilă. Tranziția dintre pagini se face foarte fluent, fără scaderi de frame-uri.

Cuvântul „bloatware” nu este sinonim cu HTC nici de această dată. Ca și aplicații preinstalate, One M9 vine cu doar cu strictul necesar: Galerie, Editare Foto, HTC DotView (aplicația dedicată husei cu flip), Polaris Office 2015 (editare documente), Meteo, Peel Smart Remote (transformă telefonul în telecomandă) și alte câteva. Acestor aplicații li se adaugă și pachetul Google prezent pe fiecare device Android. Aplicația „Teme” oferă posiblitatea să utilizezi teme descărcate de pe platforma dedicată, fără să pierzi experiența oferită de interfața Sense.

Performanțe – Benchmark

Pentru a vedea ce poate HTC One M9 când vine vorba de performanță, am rulat 3 aplicații pentru benchmark AnTuTu Benchmark, Quadrant Standard Edition și 3DMark Ice Storm Benchmark.

Rezultatele sunt aici:

Review HTC One M9 review m9 htc featured-review Review HTC One M9 review m9 htc featured-review Review HTC One M9 review m9 htc featured-review

Camera foto și video

Review HTC One M9 review m9 htc featured-review

Flagship-ul HTC are o camera principală de 20 MP (5376 x 3752 pixels, autofocus) și dual LED flash cu dual-tone. Din păcate camera nu excelează sau nu a reușit să mă convingă pe mine. Mă așteptam ca HTC să învețe ceva din criticile primite la M8 și să se străduiască mai mult la acest capitol. Camera este cu mult în urma flagship-urilor concurenței sud-coreene. Chiar și după update focalizarea nu funcționa la așteptări.

Camera frontală de 4MP este chiar bună pentru selfie-uri, mai ales în condiții cu luminozitate mai scazută.

Pozele au fost făcute doar pe modul Auto și în grabă, în ziua în care trebuia sa trimit telefonul înapoi. Motivul este cel de la începutul articolului.

Fotografii realizate cu HTC One M9:

* imaginile au fost redimensionate la 2000px lațime.

Video realizat cu HTC One M9 – 4K

Baterie

Flagship-ul HTC are o baterie Li-Po de 2840 mAh, a cărui autonomie n-am reușit să o testez din cauza aplicației demo care rula singură o dată la câteva minute, indiferent dacă telefonul avea ecranul stins sau aprins.

Preț

HTC One M9 este disponibil în 3 variante de culori (silver, gold, metal grey) și poate fi achiziționat la prețul de 3.349 lei, de pe emag.ro

Concluzii

Review HTC One M9 review m9 htc featured-review

Cu un an în urmă, am ales să-mi cumpăr un One M8 fără să mă gândesc prea mult la alți producători. De data aceasta aș sări peste varianta HTC One M9.  Este un smartphone realizat din materiale de cea mai bună calitate, arată foarte bine, dar m-am cam saturat de design-ul aproape identic cu cel al predecesorulului său. Îți dă impresia că a fost lansat doar ca să fie, iar cumpărătorii taxează asta dacă ne uităm la cifrele vânzărilor. Și camera este un motiv pentru care aș zice pas acestui smartphone.

Pro

  • materiale de bună calitate
  • UI Sense 7.0 arată și se miscă foarte bine
  • difuzoare stereo cu tehnologie BoomSound
  • grip bun în mână

Contra

  • camera nu este pe măsura așteptărilor
  • design aproape identic cu cel al predecesorului
  • se incinge foarte tare
  • prețul ridicat
Cauți un device Android? Gasește-l pe cel potrivit în reducerile eMAG de azi!
Despre autor

Pasionat de tehnologie, în special telefoane și Android, încerc prin acest blog să împart cu voi ultimele review-uri și noutați despre tot ce înseamnă "roboțelul verde".

Sustine
Click!