Home Reviews Review Huawei Mate 30 Pro

Review Huawei Mate 30 Pro

04.03.2020

Au trecut 2 săptămâni de când am primit la test de la Orange România, prin programul Orange Smartphone Tester, aproape noul Huawei Mate 30 PRO. Spun „aproape noul” pentru că acesta a fost prezentat prin toamna anului trecut.

Review Huawei Mate 30 Pro ost orange mate huawei featured-review

Lansat după scandalul în care Huawei era și este acuzat de spionaj, device-ul a venit cu un mare minus: serviciile Google. Un minus care l-a făcut dintr-un „smartphone killer”, doar un telefon cu cameră impresionantă și un design simpatic. Atât. Un fel de „Samson fără părul său” al smartphone-urilor high-end.

Cuprins:

  1. Design și materiale
  2. Ecran
  3. Hardware și software
  4. Cameră
  5. Baterie
  6. Preț
  7. Concluzii
Specificații                             Huawei Mate 30 Pro
Ecran 6.53 inchi, 2400 x 1176 pixeli, FHD+ AMOLED 
Procesor octa-core Kirin 990 la  2,86 GHz
GPU Mali-G76 MP16
Memorie RAM 8GB
Memorie internă 256GB
Sistem de operare Android 10
Cameră

Principală:

40 MP, f/1.6, 27mm (wide), 1/1.7″, PDAF, OIS
8 MP, f/2.4, 80mm (telephoto), 1/4.0″, PDAF, OIS, 3x optical zoom
40 MP, f/1.8, 18mm (ultrawide), 1/1.54″, PDAF
TOF 3D, (depth)

Secundară:

32 MP, f/2.0, 26mm (wide), 1/2.8″, 0.8µm
TOF 3D, (depth/biometrics sensor) 

Baterie 4500 mAh
Dimensiuni 158.1 x 73.1 x 8.8 mm
Greutate 198 g

Design și materiale

Review Huawei Mate 30 Pro ost orange mate huawei featured-review

Încă am cunoscut oameni care atunci când aud de Huawei se mai gândesc la un produs chinezesc. Producătorul a ieșit de mult din categoria de „chinezisme” și se poate bate de la egal la egal cu orice brand american sau coreean. Materialele puse pe Mate 30 PRO sunt de foarte bună calitate, cu sticlă pe spate și ramă metalică atent lucrată.

Review Huawei Mate 30 Pro ost orange mate huawei featured-review

Mare mi-a fost mirarea când l-am scos din cutie și i-am făcut o verificare vizuală să observ că are doar un singur buton pe partea dreapta de Power/Lock. Volumul fizic lipsește, el fiind înlocuit de software. Design-ul îmi place, dar nu iese în evidență cu nimic. Ecran curbat pe laterale, 4 camere destul de enervante pe spate încadrate circular de o „aură”. Poate nu erau destul de evidente și au subliniat poziția lor.

Ecran

Review Huawei Mate 30 Pro ost orange mate huawei featured-review

Ecranul este chiar măricel, OLED de 6.53 inch protejat de Gorilla Glass 6. Acum câțiva ani era numit imediat phablet sau poate chiar tabletă.

Cele 3 camere secundare sunt poziționate în notch, iar difuzorul este inexistent. O abordare elegantă aș putea spune.

Review Huawei Mate 30 Pro ost orange mate huawei featured-review

Culorile ecranului sunt frumoase, puțin mai șterse comparativ cu ce folosesc eu zi de zi, dar te înveți imediat cu ele. Cititorul de amprentă este poziționat în ecran și merge extraordinar de bine. Nu știu cum reușesc să le facă, ce cititoare folosesc, dar alții ar trebui să învețe de la ei.

Hardware și software

Huawei a avut și are încredere deosebită în propriul procesor cu care chiar reușește să scoată scoruri bune în teste. Acesta folosește ultima generație de Kirin, un octa-core pe 7nm și GPU Mali-G76 MP16. Dacă ne mai uităm și la cei 8GB RAM și memoria internă de 256GB nu îți mai poți dori altceva în materie de hardware pentru un astfel de device.

Review Huawei Mate 30 Pro ost orange mate huawei featured-review

Dar la ce e bun totul dacă nu prea avem ce face cu el? Chiar dacă nu are serviciile Google, Mate 10 are totuși Android 10. Un mic avantaj aș putea spune, pentru că ne da posibilitatea să instalăm aplicații manual ca și APK.

Am avut și eu câteva încercări, am instalat inclusiv Facebook, dar am zis STOP. Refuz să stau să caut APK-uri, sa le selectez, să am grijă la surse să nu conțină adware sau spyware, pe un telefon de aproape 4000 lei. Refuz să fac eforturi doar pentru o cameră foarte bună și o construcție impecabilă.

Am vrut să tratez device-ul ca un utilizator normal, nu pasionat, care nu are chef să caute versiuni noi la aplicații sau cine știe ce APK-uri. Nu cred că merită tot acest efort când piața oferă variante. Este ca și cum aș aduna vreascuri și pietre să aprind focul, când la magazin exista deja chibrituri și combustibili.

Review Huawei Mate 30 Pro ost orange mate huawei featured-review

Acesta vine cu un „pseudo-store” – AppGallery, dar în care n-am reușit să găsesc ce mă interesa pe mine și ce folosesc zi de zi: Facebook, Instagram, Gmail, Netflix, Spotify, Revolut, ING Home Bank etc. Au în schimb TikTok, pe care eu nu o folosesc. Jocuri sunt în store, ceva titluri populare, dar am căutat Call of Duty Mobile și nu am găsit.

Sunt dependent de aplicațiile mai sus menționate și recunosc că la ora actuală cu greu pot rezista fără ele o zi.

Cameră

Review Huawei Mate 30 Pro ost orange mate huawei featured-review

Dacă la software scârțâie, la cameră vorbim despre altceva. Nu sunt fotograf profesionist, fac poze doar pe modul Auto și alea rar, mai dau cu 1-2 două pe social media, dar pot să apreciez o cameră bună, cel puțin pentru nevoile mele. 

Mate 30 Pro oferă 4 camere pe spate de 40 MP, 8MP, 40MP și una TOF 3D. Pe față avem o camera de 32MP și TOF 3D. Mi-a plăcut că este capabil să înregistreze slow motion Full HD la 960 cadre pe secundă și HD la 7680 cadre. Zoom-ul optic este de 3X, iar cel digital se duce până la 30X. Este nefolositor zoom-ul digital, dar e amuzant uneori.

Pozele sunt comprimate și nu reprezintă întocmai performanțele camerei foto.

Baterie 

Review Huawei Mate 30 Pro ost orange mate huawei featured-review

Aș fi vrut să pot folosi la maxim Mate 30 Pro, dar din păcate nu prea am avut la ce și nu am putut să testez bateria de 4500 mAh, dar am încercat încărcarea cu 40W. De la 7 la 34% a urcat în doar 7 minute. Pentru mine a fost un record ca timp-procente. Nu am mai avut performanța asta cu un alt device.

Preț 

Huawei Mate 30 Pro poate fi achiziționat de la Orange, la preț fără contract, cu 3893 lei.

Concluzii

Review Huawei Mate 30 Pro ost orange mate huawei featured-review

Mate 30 Pro pare că este o victimă colaterală în tot scandalul China – SUA. Ar fi putut să fie ceea ce a fost și Mate 20 pentru anul lui, doar că lipsa serviciilor Google îl fac un telefon greu de folosit în activitățile de zi cu zi. Pentru fanii care sunt dispuși să treacă peste lipsa aplicațiilor și vor o cameră bună, poate că merită o încercare.

Mi-ar fi plăcut să ma pot bucura de el în cele 2 săptămâni de test, zi de zi, ca de telefonul meu personal, dar am refuzat să fiu „utilizatorul pasionat care știe ce descarcă, ce caută și ce instalează”.

Pro

  • camera principală
  • cititorul de amprente
  • ecranul
  • materiale premium
  • vine cu husa de protecție in pachet

Contra

  • lipsa serviciilor Google
  • lipsa serviciilor Google
  • și iar lipsa serviciilor Google
Cauți un device Android? Gasește-l pe cel potrivit în reducerile eMAG de azi!
Despre autor

Pasionat de tehnologie, în special telefoane și Android, încerc prin acest blog să împart cu voi ultimele review-uri și noutați despre tot ce înseamnă "roboțelul verde".

Sustine
Click!