Dacă nu mă înșală memoria, OnePlus a ajuns la al 3-lea model al seriei Buds – căști in-ear true wireless. De această dată cei de la OnePlus au zis să nu mai joace low-mid și au mers pe un model high-end, cu care să se bată de la egal la egal cu Samsung, Huawei și Apple. O lansare bine-venită, din punctul meu de vedere. Pe piața este nevoie de cât mai multe modele de căști high-end pentru că astfel producătorii sunt forțați de concurență să vină cu produse performante la prețuri mai mici. E win pentru consumatori.
Am primit și eu acest ultim model la test și pot să spun că mi-a devenit daily driver.
- sunet bun cu suport Dolby Atmos
- baterie generoasă și încărcare rapidă
- confortabile și în sesiuni lungi
- control simplu și intuitiv
- materiale de calitate și design frumos
- volumul nu poate fi reglat din căști
Specificații OnePlus Buds Pro
Colorways
Matte Black, Glossy White
Size & Weight
Dimensions Earbuds: 32mm*23.2mm
Charging case: 60.1mm*49mm*24.9mm
Weight Earbuds: 4.35 g
Charging case: 52 g
Audio
Drivers
11 mm dynamic
Driver sensitivity
98 dB ± 3dB @ 1 KHz (Worldwide)
102 dB ± 3dB @ 1 KHz (India)
Frequency response
20Hz – 20,000Hz|
Noise Cancellation
Smart Adaptive Noise Cancellation1
Transparency Mode
Water & Sweat Resistance
Earbuds: IP5512
Charging case: IPX413
Bluetooth® Specifications
BT 5.2
Supported Audio Format(s): SBC, AAC, LHDC3
Wireless range: 10 meters
Battery
Charging interface (for charging case)
Wired, USB Type-C
Wireless, Qi-certified
Playback with ANC ON: Up to 5 hours
Playback with ANC OFF: Up to 7 hours
Phone call Up to 3 hours (phone call)
Combined playback: Up to 28 hours (ANC ON), 38 hours (ANC OFF)5
Warp charge: 10 mins for 10 hours (charging case + earbuds combined)
Battery capacity:
Per earbud: 40 mAh
Charging case: 520 mAh
Special Features
OnePlus Audio ID2, Zen Mode Air
Design, materiale și confort
OnePlus Buds Pro vin cu un dock puțin mai diferit față de ce eram eu obișnuit de la alți producători. Cutiuța este ușor alungită și seamănă cu mini-săpunul pe care îl găsești prin hoteluri. Această abordare i-a redus din grosime, ieșind mai puțin în evidență în buzunar, dar i-a mărit și capacitatea. Cum deja a devenit un trend, plasticul folosit la dock este lucios. Sistemul balamalei este de calitate și nu are joc la dechidere, exact cum ma așteptam de la un produs high-end. Pe spate găsim Type C-ul pentru încărcare, iar pe față un LED foarte mic care ne indică nivelul bateriei prin diverse culori.
La interior căștile stau așezate spate în spate ca un cuplu certat, dar care împarte același pat. Modul în care au ales să fie poziționate în dock le face ușor de prins inclusiv cu mâinile ude. Interiorul este realizat din plastic mat, plăcut la atingere. Din același material mat sunt realizate și căștile care îți lasă impresia la atingere că sunt acoperite cu hârtie. Foarte interesantă textura, îmi place.
Codițele căștilor, de pe care se realizează și controlul prin squeeze/strângere cu 2 degete, sunt acoperite cu metal lucios. O combinație frumoasă între plasticul mat și metalul lucios. Chiar arată premium și diferit. Prinderea se face magnetic, iar între căști este integrat discret butonul pentru pairing, aproape insesizabil. Cu totul, un design impecabil la care nu găsești nimic greșit, indiferent de cât de cârcotaș ai fi.
Deși sunt cu dopuri și în ultimul timp am început să am o problemă cu genul acesta de căști, OnePlus Buds Pro mi-au stat perfect în urechi, ba chiar le-am ținut în prima zi când le-am primit aproximativ 4 ore fără pauză și n-am simțit nevoia să le dau jos. Sunt foarte ușoare, iar forma lor este tolerată de urechile mele. Cu dopurile cele mai mici au stat așezate fără să trebuiască să le împing la loc din când în când. Și în activitățile sportive, când umezeală este destul de ridicată, au stat cuminți la locul lor, iar certificarea IP55 le face rezistente la transpirație. Și carcasa vine cu certificare IPX4.
Că tot am adus vorba de dopuri mai sus, căștile vin în pachet cu 3 mărimi diferite. Nimic remarcabil aici, doar că modul în care au fost ambalate ele mi-a plăcut și m-au dus cu gândul la calitate și atenție la detalii de când am desfăcut cutia.
Sunet
Pentru gusturile mele și prin comparație cu ce folosesc zi de zi, cei de la OnePlus au reușit să ridice și sunetul la nivelul la care au dus construcția căștilor – adică sus.
Buds Pro vin cu tehnologie de anulare a zgomotului ambiental care se descurcă bine, ajutată și de izolarea oferită de dopuri. Eu folosesc anularea foarte rar la căștile in-ear, mai ales dacă ascult muzică în casă. Pe stradă modul Transparency este ideal să rămâi conectat la mediul exterior pentru siguranța ta.
ANC-ul poate fi setat pe 3 nivele – Noise Cancellation, Smart și Max noise cancellation. Ca și un bonus, aș zice eu, căștile vin și cu suport Dolby Atmos.
Pentru a-ți șlefui puțin sunetul în funcție de capacitățile auzului tău, producătorul aduce și tehnologia OnePlus Audio ID cu ajutorul căreia în urma unor teste îți setează un profil audio. Nu este ceva revoluționar, pentru că asta găsim și pe multe telefoane cu Android.
Cu sau fără funcții, trebuie să recunosc că sunetul de pe OnePlus Buds Pro mi-a plăcut la maxim (la propriu și la figurat) – un sunet curat și balansat pentru genul de playlist-uri consumate de mine.
În apeluri interlocutorul m-a auzit bine inclusiv pe stradă, dar nu a observat ceva diferit față de alte căști pe care le-am folosit.
Funcții și aplicație
Pe lângă funcțiile descrise mai sus, OnePlus Buds Pro vin cu un mod „Zen Mode Air” prin care poți asculta în căști sunete albe pentru relaxare. Ai o listă cu 5 tipuri de sunete, iar unul poate fi accesat printr-un squeeze de 3 secunde pe una dintre căști. În aplicația dedicată „HeyMelody” poți vedea nivelul bateriei căștilor și dock-ului, poți face update la firmware și schimba/activa modurile anterior descrise. Și interacțiunea cu căștile poate fi configurată din aplicație, doar că nu am văzut o modalitate să poți adăuga și reglarea volumul cu anumite acțiuni/gesturi pe căști. Aș fi renunțat la unele comenzi pentru a face loc volumului.
Pe lângă faptul că muzica se oprește atunci când o cască este scoasă din ureche – un feature deja comun, am observat în aplicație că atunci când casca este scoasă, cea de-a doua trece automat în modul „Transparency”, ceea ce mi se pare chiar tare. Se presupune că dacă dai una jos, înseamnă că vrei să auzi ceva și imediat a doua rămasă te ajută cu ceva sunet ambiental. Când o pui la loc, „Transparency” trece pe off ți modul anterior este activat. Nu știu dacă și alte modele fac asta, dar s-au gândit bine.
Aplicația mi s-a părut ușor de utilizat, fără bug-uri și din acest motiv nu înțeleg nota 3.4 din Play Store.
Baterie
Nu am reușit să descarc căștile dintr-o ascultare, dar producătorul ne spune că Buds Pro rezistă până la 5 ore cu ANC off, respectiv 7 ore cu ANC on, ceea ce mi se pare bine. Împreună cu carcasa avem 38 de ore cu ANC off și 28 ore cu ANC on.
Acestea suportă Warp Charge – tehnologia celor de la OnePlus de încărcare rapidă wireless și pe fir, care cu doar 10 minute de alimentare oferă căștilor 10 ore de viață (dock + căști).
Cum în 2021 nu se mai poate high-end fără încărcare wireless, avem și așa ceva pe Buds Pro.
Preț și disponibilitate OnePlus Buds Pro în România
OnePlus Buds Pro au un preț justificat pentru tot ce oferă – 729 lei pe GSMnet.ro.
Concluzii
Cum am spus și mai sus, OnePlus Buds Pro mi-au devenit daily driver și chiar s-au ridicat la așteptările mele. De când am văzut prezentarea lor, am știut că o să-mi placă. Cred că Buds Pro merită o șansă dacă vrei să îți cumperi o pereche de căști in-ear de calitate, chiar dacă portofoliul lor în domeniul audio nu ii recomandă, fiind totuși la început în comparație cu alți producători cu „Pedigree”.
Eu sper doar că își vor păstra obiceiul să lanseze an de an căști in-ear high-end și să mențină aceeași calitate atât la exterior, cât și la interior.