Sunt sigur că cei mai străini de tehnologie și neinteresați se întreabă de unde a mai apărut un alt brand chinezesc de telefoane pe o piață așa de aglomerată. POCO este și nu este nu este în același timp un brand nou de telefoane chinezești. Mai precis, acesta este un sub-brand entry-level/min-range al celor de la Xiaomi, care până în ianuarie 2020 a fost o serie a lor. Nu știu exact de ce au făcut ruperea asta, dar probabil știu ei mai bine. Pentru câteva săptămâni am avut și eu la test POCO M3, un low-end spre mid lansat în luna noiembrie a anului trecut.
Cuprins:
Specificații Xiaomi POCO M3
Ecran: IPS LCD de 6.53 inch, cu rezoluție 1080 x 2340, protejat de Gorilla Glass 3
Procesor: octa-core Qualcomm SM6115 Snapdragon 662 (11 nm) si GPU Adreno 610
Memorie RAM: 4GB
Memorie internă: 64/128GB
Sistem operare: Android 10, MIUI 12
Senzori: cititor amprente poziționat pe lateral
Cameră principală: 48 MP, f/1.8, (wide), 2 MP, f/2.4, (macro), 2 MP, f/2.4, (depth)
Cameră secundară: 8 MP, f/2.1, (wide)
Baterie: Li-Po 6000 mAh
Dimensiuni: 162.3 x 77.3 x 9.6 mm
Greutate: 198 g
Design și materiale
POCO M3 vine cu un design clasic și interesant. Partea frontală nu iese în evidență cu nimic, dar respectă trendul low-end/mid-range cu marginile cât mai înguste și camera agățată de partea de sus, sub formă de „lacrimă”.
Fiind un telefon de buget, cu un preț mult sub 1000 lei, spatele nu putea să fie decât din plastic, dar îmi place că textura lui imită pielea, este plăcută la atingere și oferă și grip bun. Pe spate găsim cele 3 camere încadrate într-o ramă, care la rândul ei este încadrată într-o altă ramă care se întinde pe aproape toată lățimea spatelui (ramă în ramă = ramăception). Un artificiu de design menit să scoată telefonul puțin din obișnuit, din designul camerelor cu care deja ne-am obișnuit.
Mi se pare ok, dar din păcate tot acolo găsim scris și logo-ul POCO care se vede ca și textul BRAȘOV de pe Muntele Tâmpa. Dacă îl și luminau, se vedea frumos noaptea. Nu știu de ce au vrut ca logo-ul să urle. Îi dă un aer ieftin și e puțin în conflict cu spatele și design-ul care încearcă să ducă device-ul într-o zonă mai elegantă.
Pe lateral-dreapta găsim butoanele de volum și butonul de power care are rol și de cititor de amprentă. Deși suprafața de citire este mică, răspunde foarte repede și nu ratează deblocarea mai deloc.
Pe partea de jos se află portul Type-C și difuzorul care merge în tandem cu cel din partea de sus a camerei, oferind o experiență media stereo plăcută.
Ecran
Ecranul lui M3 este un IPS LCD de 6.53 inch la rezoluție 1080 x 2340 pixeli, protejat de Gorilla Glass 3. Se vede bine, doar că mi s-a părut o idee cam întunecat pentru gusturile mele. În partea de sus vine cu un mic notch în care regăsim camera frontală. Cred că pentru segmentul lui de preț ecranul este ce trebuie.
Hardware și software
Sub capac găsim un procesor Snapdragon 662, 4GB RAM și 128GB memorie. L-am testat în jocuri și nu mă așteptam să se descurce deloc. Nu se ridică la nivelul unui adevarat mid-range, dar te poți juca pe el League of Legends și PUBG. La acesta din urmă, se simt frame-urile mai scăzute, dar este jucabil. După o sesiune mai lungă de gaming căldura degajată nu se prea simte la atingerea ecranului.
Ca și software, fiind un sub-brand Xiaomi, nu putea veni cu altceva decât MIUI 12 și Android 10. Interfața arată frumos și oferă o experiență plăcută de utilizare și configurare.
Baterie
Bateria este punctul la care POCO M3 conduce față de cele mai multe device-uri din segmentul său, și nu numai. Deși grosimea nu ne arată asta, acesta ascunde o baterie de 6000mAh care poate duce până la 7 ore de ecran și 2 zile de viață.
Încărcarea este ceva mai lentă, de la 1 la 100% în 2h 45m.
Cameră
Camera principală este alcătuită din 3 senzori: 48 MP, f/1.8, (wide), 1/2.0″, 0.8µm, PDAF, 2 MP, f/2.4, (macro), 2 MP, f/2.4, (depth). Destul de banală daca ne uităm la specificații, dar pare că se descurcă decent.
Preț și disponibilitate POCO M3 la data scrierii review-ului
Din multiple căutări am observat că POCO M3 nu prea se mai găsește în stocuri pe la noi. Pe Altex, versiunea de 128GB cu 4GB RAM, a fost la 699 lei. Cred că este o probleme cu stocurile, având în vedere că nici pe site-ul oficial Xiaomi – mi-home.ro, lansat cu câteva zile în urmă, nu este disponibil.
Concluzii
Pentru tot ce oferă și pentru nivelul lui de preț, cred că POCO M3 este best deal. La o sumă relativ mică primești baterie de 6000mAh, procesor SD, 4GB RAM și 128GB memorie. Este perfect pentru social media, dar merge și în jocuri. Mie mi-a plăcut și dacă cineva mă va întreba de un smartphone pe la 700 lei, o să recomand POCO M3 cu toată încrederea.
Pro
- bateria 6000mAh
- preț mic pentru tot ce oferă
- 128GB memorie internă
- ecran FHD+
Contra
- ecran cam întunecat
- NFC-ul lipsește