Home Reviews Review Xiaomi Mi Air Purifier 3H

Review Xiaomi Mi Air Purifier 3H

14.10.2020

Din ce am văzut din review-urile cumpărătorilor, purificatoarele smart de la Xiaomi cred că sunt cele mai populare în țara noastră. Dacă este să te iei după numărul impresiilor și al rating-ului, restul producătorilor pălesc în fața Xiaomi pe această nișă. Unul dintre motive este categoric prețul și al doilea aș presupune că este disponibilitatea filtrelor și prețul lor.

Cum am mai spus și într-un alt review, de curând am descoperit și am înțeles utilitatea purificatoarelor de aer. Aș renunța acum la TV, dar nu la un purificator.

Zilele astea am primit la test de la Xiaomi România purificatorul de aer Xiaomi Mi Air Purifier 3H, versiunea „de buget” a seriei. Am văzut că există și un model „Pro” cu dimensiuni și preț ceva mai mari.

O să las și aici explicația particulelor de praf și ce înseamnă fiecare notație, ca să înțelegeți cu ce ne „luptăm” zi de zi afară, dar și în casă.

Review Xiaomi Mi Air Purifier 3H xiaomi purificator featured-review

Ce este PM10/PM2.5/PM1.0?

PM10 sunt particule cu diametrul de 10 micrometri (neoficial microni – 10μm) sau mai puțin, PM2.5 sunt particule cu diametrul de 2.5 micrometri (neoficial microni – 2.5μm) sau mai puțin, în timp ce PM1.0 sunt particule cu diametrul de un micrometru (neoficial microni – 1μm). Poate că vorbind de microni par nesemnificative, dar genul acesta de particule inhalăm cu milioanele când respirăm.

1m = 1.000.000 micrometri (microni); 1mm = 1.000 micrometri (microni).

Să vă faceți o idee, o particulă de nisip fin de plajă are aproximativ 90 de microni, în timp ce un fir de păr are un diametru de aproximativ 60 microni. Dacă facem un calcul simplu vedem câte particule PM10, PM2.5 sau PM1.0 pot încăpea în diametrul unui fir de păr: 6 x PM10, 24 x PM2.5, 60 x PM1.0

Particulele mai mari de 10 microni se așază pe sol în câteva ore, iar cele mai mici de 1 pot rămâne în atmosferă săptămâni întregi unde își pot schimba caracteristicile și compoziția. A doua diferență dintre ele este că cele PM10 sunt oprite în nas și gură, în timp ce particulele de PM2.5 sau mai mici ajung direct în plămâni cauzând probleme respiratorii în mare parte.

Dacă vreți să studiați mai serios fenomenul, o puteți face cu un simplu search pe Google.

Specificații purificator de aer Xiaomi Mi Air Purifier 3H

Tip filtru: HEPA
Acoperire: 45 m²
Putere maximă: 38 W
Tensiune alimentare: 220 V
Trepte viteză: 3
Flux aer: 380 m³/h
Control: touch și aplicația Xiaomi Home

Design, materiale și filtre

Xiaomi Mi Air Purifier 3H are un design simplu și este realizat în totalitate din plastic. Mi se pare ușor de încadrat în orice camera, mai ales că dimensiunile lui sunt reduse. Când l-am primit am crezut că lipsește ceva din cutie, pentru că mă așteptam să fie mai greu. Un lucru bun pentru că mi-a fost ușor să mă mut cu el din dormitor în camera cu biroul, unde petrec pe zi cel puțin 8 ore, și înapoi.

Pe față este echipat cu un ecran OLED care afișează nivelul de PM2.5, conexiunea, modul în care merge, temperatura, umiditatea și un buton touch sub el pentru a seta modurile sau on/off la apăsare lungă. Pe spate găsim ușița care oferă acces la filtru și un buton care stinge ecranul. Nu prea ai avea de ce să faci asta, pentru că lumina este foarte slabă și intensitatea ei poate fi reglată și din aplicație.

Review Xiaomi Mi Air Purifier 3H xiaomi purificator featured-review

Xiaomi Mi Air Purifier 3H poate folosi 3 tipuri diferite de filtre

Purificatorul vine cu un filtru HEPA, dar care are înăuntrul său granule de carbon. Inițial am crezut ca este fără carbon, dar după ce l-am scos și l-am agitat puțin mi-a dat răspunsul. Producătorul oferă încă 2 tipuri de filtre ce pot fi cumpărate separat, în funcție de necesitățile fiecăruia: anti-formaldehide și antibacterial.

Review Xiaomi Mi Air Purifier 3H xiaomi purificator featured-review

Pe partea de jos a filtrului există lipit un RFID. După ceva research, am aflat că scopul acelui tag este ca purificatorul să marcheze filtrul a cărui perioadă de folosință s-a dus și să nu mai poată fi utilizat pe niciun device. Mi s-a părut interesantă ideea.

Din ce am văzut în aplicație, necesită schimbare la aproape 6 luni. Prețul lui este unul accesibil – în jur de 150 lei și se găsește cam pe la toți retailerii la noi în țară.

Review Xiaomi Mi Air Purifier 3H xiaomi purificator featured-review

Filtrare și funcții

Babă frumoasă și purificator silențios nu există

Xiaomi Mi Air Purifier 3H oferă 3 niveluri de filtrare manuale, unul auto pe care l-am folosit tot timpul și unul silențios pentru timpul nopții. Senzorii reacționează rapid și se pornește uraganul imediat ce simte praf sau ceva mirosuri. Nu prea mi-a plăcut că trecerea între cele 3 trepte este zgomotoasă și îți lasă impresia că e un Airbus A320 pregătit să decoleze. Mai mult, mi s-a părut o diferență mare de ventilație și zgomot între treptele 1 și 2.

Review Xiaomi Mi Air Purifier 3H xiaomi purificator featured-review

Nu pot să spun că este un purificator silențios, dar nici gălăgios încât să deranjeze. Pe modul auto, după ce purifică mare parte din aer și se mută pe verde, zgomotul scade considerabil. Pe modul Night abia dacă se mai aude.

Nu te scapă de praf și nici mirosurile puternice nu dispar ca prin minune, dar este clar că îți curăță aerul. Senzorul nu este așa sensibil sau poate ce folosesc eu acasă este foarte sensibil. Nu știu unde este adevărul, dar dacă te îndoiești de nasul lui îl poți ține pe modul manual și sigur nu va da greș. Cert este că la praf mult ambele au început să zboare.

Controlul se face direct de pe ecranul purificatorului, cu butonul touch, sau folosind aplicația Xiaomi Home, în care vedem afișat nivelul de PM2.5, dar și umiditatea și temperatura. Pentru cei mai comozi de atât, purificatorul poate fi controlat inclusiv cu Google Assistant.

Preț și disponibilitate purificator de aer Xiaomi Mi Air Purifier 3H

Xiaomi Mi Air Purifier 3H poate fi găsit la eMAG, la prețul de 680 lei.

Concluzii

Cum am mai spus și cu alte ocazii, cred că în curând purificatoarele vor face parte din lista electrocasnicelor nelipsite din casa oricui. Este necesar să ne pese de ce aer respirăm în casă, mai ales că foarte mulți dintre noi ne-am mutat birourile acasă. Pe mine purificatorul mă ajută să dorm mai bine și să mă trezesc mai odihnit.

Review Xiaomi Mi Air Purifier 3H xiaomi purificator featured-review

Xiaomi Mi Air Purifier 3H este un purificator accesibil, care oferă cam tot ce ți-ai dori de la unul. Este smart, se controlează ușor, nu este chiar silențios pe treptele 2 și 3, dar nu cred că există un ventilator care să nu facă zgomot în aceste zone de ventilație. Mi se pare puțin cam mic și dacă îl ridici îți lasă impresia că e de jucărie, dar asta îl face ușor de plimbat dintr-o cameră în alta.

Pro

  • design modern
  • smart și control prin Google Assistant
  • filtre ieftine
  • afișarea umidității și a temperaturii

Contra

  • diferență mare de flux de aer și zgomot între treapta 1 și 2
Cauți un device Android? Gasește-l pe cel potrivit în reducerile eMAG de azi!
Despre autor

Pasionat de tehnologie, în special telefoane și Android, încerc prin acest blog să împart cu voi ultimele review-uri și noutați despre tot ce înseamnă "roboțelul verde".

Sustine
Click!