După cum îi spune și numele, Samsung Galaxy S20 FE este un device creat la cererea fanilor, după chipul și asemănarea device-ului aproape ideal. Foarte mulți consumatori de produse Samsung ar fi vrut, în primul rând, un telefon din seria S20 cu procesor Snapdragon, după ce Exynos 990 s-a dovedit a fi o dezamăgire pentru majoritatea. Așa a apărut S20 FE 5G, pe care l-am testat și eu 2 săptămâni, un telefon pe care încă mă gândesc să îl cumpăr.
Cuprins:
Specificații Samsung Galaxy S20 FE 5G
Ecran: Super AMOLED de 6.5 inch, la 120Hz și rezoluție 1080 x 2400
Procesor: Qualcomm SM8250 Snapdragon 865
Memorie RAM: 6GB/8GB
Memorie internă: 128/256GB
Sistem operare: Android10, OneUI 2.5
Senzori: cititor amprente integrat în ecran
Cameră principală: 12 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/1.76″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS
8 MP, f/2.4, 76mm (telephoto), 1/4.5″, 1.0µm, PDAF, OIS, 3x optical zoom
12 MP, f/2.2, 123˚, 13mm (ultrawide), 1/3.0″, 1.12µm
Cameră secundară: 32 MP, f/2.2, 26mm (wide), 1/2.74″, 0.8µm
Baterie: 4500mAh cu încărcare rapidă pe 25W
Dimensiuni: 159.8 x 74.5 x 8.4 mm
Greutate: 190 g
Design și materiale
Galaxy S20 FE arată 99% la fel ca Galaxy Note20, oferind tot un ecran flat și spate din plastic cu rama camerei aproape trasa la indigo. Chiar dacă ecranele flat le-am găsit doar pe Lite-uri sau seria A până acum, mie îmi plac. Parcă de ecranele ușor curbate m-am cam săturat și nici nu au o anume utilitate, ba chiar vin cu un mic dezavantaj – șansele mai mari să se spargă la un impact cu solul.
Spatele se simte rău a plastic, deși textura lui mată și fină la atingere te duce cu gândul la catifea, la premium. După primul bobârnac dat în capac îți aduci imediat că nu e sticlă. Nu am nimic împotriva plasticului, folosesc huse de fiecare dată așa că materialul de pe spate nu prea mă interesează, dar la S20 FE plasticul mi se pare foarte subțire, flambează puțin la atingere și se simte când dai în el ca și carcasa unui CD/DVD. Cred că nu era mare pagubă dacă îl făceau o idee mai gros, cu riscul de a crește și greutatea cu câteva grame.
Pe spate găsim și rama cu cele 3 camere, foarte bine încadrate. Din punctul meu de vedere, spatele (dacă nu îl atingi) cu tot cu camere arată mai premium decât ce găsim pe restul seriei S20. Pe mine mă duce cu gândul la Note20 Ultra.
Ecran
Samsung Galaxy S20 FE oferă un ecran Super Amoled cu rezoluție 1080 x 2400 și rata de refresh de 120Hz. O combinație mai bună nu cred că găseau. Rezoluția FullHD+ este suficientă pentru un ecran așa de mic, ba chiar restul flagship-urilor Samsung vin cu rezoluția aceasta preselectată și foarte mulți nici nu observă, pentru că e imposibil să îți dai seama.
Cei 120Hz – rată de refresh fac diferența și sper să devină un default și pe seria A. Experiența de utilizare este mult mai plăcută și mai liniștitoare pentru ochi. În jocuri nu e un avantaj pentru că nu prea sunt titluri compatibile cu 120Hz.
Diagonala de 6.5 inch nu este nici mare, dar nici mică. E dimensiunea potrivită pentru majoritatea utilizatorilor, printre care ma număr și eu. Mai ușor de utilizat cu o mână și de băgat în orice buzunar de blugi.
Problema cu ghost touch-ul nu a fost încă rezolvată
La câteva săptămâni de la lansare, utilizatorii au semnalat probleme cu touch lui S20 FE 5G. Nu este ceva grav, pe mine în cele 2 săptămâni nu m-a încurcat deloc, dar sunt posesori care se declară nemulțumiți și deranjați. Pot înțelege de ce: când dai 3000 lei pe un telefon nu te aștepți să aibă probleme. Dacă ești curios ce se întâmplă mai exact, există și un video aici care explică fenomenul. Am încercat și eu să simulez, cu update-urile la zi, și s-a întâmplat, din păcate.
Hardware și software
Marele avantaj al lui S20 FE 5G față de restul seriei S20 este procesorul. Față de Exynos 990, Snapdragon 865 nu se încinge atât de tare și este mai blând cu consumul de energie. În teste scoate scor mai bun, dar în jocuri și utilizarea de zi cu zi diferențele nu există.
RAM-ul vine cu un downgrade de 2GB pe versiunea de 128GB, care se găsește și în țara noastră. La S20 și S20+ avem 8GB RAM. Nu afectează utilizarea fluidă la momentul actual, dar 8GB RAM ar mai fi adus câțiva cumpărători în plus.
One UI 3 se lasă așteptat pe Galaxy S20 FE
Pe zona de software, acesta vine cu Android 10 și One UI 2.5. Deși Samsung a început actualizarea seriei S20 la Android 11 și One UI 3, S20 FE mai are de așteptat câteva luni.
M-am bucurat că am găsit și difuzoarele stereo cu tehnologia Dolby Atmos, care îmbunătățesc considerabil experiența media.
Baterie
Combinată cu procesorul nu atât de înfometat, bateria de 4500 mAh este suficientă să te ducă pe la 5-6 ore de screen on time, în funcție de utilizare. Față de restul telefoanelor din segmentul lui, S20 FE oferă ți posibilitatea de încărcare wireless. Nu știu de ce alți producători au ales să renunțe la asta. Încărcătoarele wireless sunt foarte accesibile și la îndemână pentru cei care petrec timp la birou.
Cameră
Din păcate, contextul actual și vremea mohorâtă nu mi-a permis să testez camera prea mult, dar pot să spun că mie mi-a plăcut. Chiar dacă este considerat un fel de Lite, camera poate fi catalogată ca fiind de high end.
Preț și disponibilitatea Samsung Galaxy S20 FE 5G
Samsung Galaxy S20 FE 5G poate fi achiziționat la prețul de 2.999 lei de pe site-ul eMAG. De Black Friday prețul lui a scăzut la 2700 lei. Cel mai probabil, va ajunge la același preț în perioadă imediat următoare.
Pentru cei care încă nu au aflat, S20 FE mai are o variantă 4G mai ieftină, dar care vine echipată cu un procesor Exynos 990. O variantă ieftină la varianta ieftină – ieftinăception.
Concluzii
Samsung Galaxy S20 FE 5G este, cred eu, cea mai bună alegere în acest moment, daca vrei un device cu apucători de high end și preț ceva mai accesibil. Faptul că vine cu procesorul Snapdragon este un plus în 2020 și puțin din 2021. Plasticul de pe spate te poate dezamăgi dacă vii de pe un device cu sticlă. Asta este, nu le poți avea pe toate.
Cum am spus și mai sus, are și o problemă nerezolvată cu touch-ul, dar de care eu nu m-am lovit în cele 2 săptămâni. Cel mai des, probabil, te va deranja când dai zoom pe poze. Poate va dispărea după un update de soft în următoarea perioadă.
Pro
- procesor Snapdragon 865
- difuzoare stereo cu Dolby Atmos
- încărcare Wireless (prin comparație cu concurența pe același segment/preț)
- cameră de high end
- ecran pe 120Hz
Contra
- plasticul de pe spate este subțire, flambează și sună a ieftin
- problema cu touch-ul care încă nu a fost rezolvată