Home Telefoane Review Samsung Galaxy Z Flip

Review Samsung Galaxy Z Flip

18.05.2020

Review Samsung Galaxy Z Flip zflip samsung galaxy featured-review

Samsung a lansat în luna februarie, odată cu Galaxy S20, un nou model de telefon pliabil – Samsung Galaxy Z Flip. Spre deosebire de Galaxy Fold, cu Z Flip pare că le-a ieșit din prima, este ceva mai ieftin și oferă o experiență identică cu smartphone-urile normale, dar te duce și undeva în timp când telefoanele cu clapetă erau la modă. Noul pliabil este exact gura de aer proaspăt de care avea nevoie piața smartphone-urilor, o ieșire din banal. Toate device-urile arată la fel, sunt din aceleași materiale și doar performanțele te mai fac să vrei să îți schimbi telefonul, dar Z Flip este cu totul altceva la acest moment. Probabil, este doar o chestiune de timp până încep toți producătorii să vină cu variante ca acestea.

Cuprins:

  1. Design și materiale
  2. Ecran
  3. Hardware și software
  4. Cameră
  5. Baterie
  6. Preț
  7. Concluzii
Specificații Samsung Galaxy Z Flip          
Ecran Dynamic AMOLED pliabil de 6.7 inch și rezoluție FullHD – 1080 x 2636
Procesor octa-core Snapdragon 855+ -1×2.95 GHz Kryo 485 & 3×2.41 GHz Kryo 485 & 4×1.78 GHz Kryo 485
GPU Adreno 640 (700 MHz)
Memorie RAM 8GB
Memorie internă 256GB, fără posibilitatea de a adauga card de memorie
Sistem de operare Android 10.0; One UI 2
Conectivitate Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot
Senzori Cititor amprente pe lateral
Cameră

Principală:  12 MP, f/1.8, 27mm (wide), 1/2.55″, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS
12 MP, f/2.2, 12mm (ultrawide), 1.12µm

Secundară:  10 MP, f/2.4, 26mm (wide), 1.22µm

Baterie Li-Po 3300 mAh – Fast charging 15W
Dimensiuni

Normal: 167.3 x 73.6 x 7.2 mm

Pliat: 87.4 x 73.6 x 17.3 mm

Greutate 183 g

Design

Deschis, Samsung Galaxy Z Flip arată aproape ca un smartphone normal din zilele noastre. Se îmbină destul de bine pe spate încât să lase impresia de uniform, dar pe față rama destul de groasă și ieșită mult în relief îl dă de gol că nu este chiar un telefon normal din 2020. Ar fi arătat mai bine fără ea, dar cred că mai e mult până acolo. Scopul ei este să protejeze ecranul, iar colțurile de la mijloc să îl îndoaie la pliere. Tot pe față găsim camera frontală, poziționată pe mijloc ca la toate smartphone-urile lansate de Samsung de la Note10 încoace, și difuzorul pentru convorbiri încadrat în ramă.

Review Samsung Galaxy Z Flip zflip samsung galaxy featured-review

Pe spatele din sticlă camera principală duală iese în relief foarte puțin. Obișnuit cu cele 3-4 camere de pe ultimele modele, spatele lui Z Flip mă duce cu gândul la seria „A” lansată anul trecut.

Nu puteam avea telefon cu „clapeta” fără un ecran exterior Super Amoled de 1.1″, cu rezoluție 112 x 300 de pixeli. Pe lângă afișarea ceasului și a notificărilor, mini-ecranul poate fi folosit și pentru selfie-uri cu telefonul pliat, fără să mai fie nevoie să îl deschizi. Încă un mod să îți aduci aminte de vremurile trecute, pentru că și pe vechile telefoane cu clapetă aveam această posibilitate.

Review Samsung Galaxy Z Flip zflip samsung galaxy featured-review

Butoanele de volum sunt poziționate pe partea dreaptă, iar sub ele butonul de power care are și cititor de amprentă integrat. Având în vedere că suprafața de contact este destul de mică, chiar m-a surprins cât de bine și repede răspunde.

Review Samsung Galaxy Z Flip zflip samsung galaxy featured-review

Închis, Z Flip arată ca o pudrieră, tabacheră, oglindă și mai puțin ca un telefon. Arată bine închis, chiar dacă este cam gros și seamănă cu un sandwich, dar stă bine în buzunar sau în mână. Mulți spun că este un device dedicat sexului frumos, dar pe negru eu l-aș folosi cu toată încrederea.

Review Samsung Galaxy Z Flip zflip samsung galaxy featured-review

Închiderea și deschiderea jumătăților se face treptat ca și la laptop-uri, dar tot poți încheia o convorbire într-un mod dramatic, dând cu „clapeta”, cum făceam odinioară. Avantajul este că poți ține telefonul pe masă, cu camera îndreptată spre tine, în timpul unui video call. Mecanismul balamalei, prezentat mai jos de cei de la Samsung, face posibilă o astfel de închidere/deschidere.

Review Samsung Galaxy Z Flip zflip samsung galaxy featured-review

Ecran

Ecranul pliabil este un Dynamic AMOLED de 6.7 inch și rezoluție Full HD – 1080 x 2636. Haterii ar spune că este slab, că nu este qHD, dar nu știu câți utilizatori de S9/S10/S20 țin ecranele la rezoluție qHD, mai ales că ele vin default setate pe FullHD. 

Se vede bine în soare, chiar dacă acolo observi cel mai bine că este acoperit cu un fel de plastic și cutele de la îndoire. Sunt atent la detalii și mă chinuie lucrurile imperfecte, dar un astfel de ecran pot accepta, cu tot cu urmele de la pliere.

Review Samsung Galaxy Z Flip zflip samsung galaxy featured-review

La prima vedere, chiar observi că ecranul este mai wide în landscape decât orice telefon pe care ai pus mâna, dovadă fiind rezoluția de 1080 x 2636 pixeli. Nu cred că mai găsim la vreun telefon peste 2500 pixeli. Se vede bine, dar singura problema este cu compatibilitatea în jocuri și aplicații. Call of Duty Mobile se întinde 100% pe tot ecranul, dar multe alte jocuri nu. 

Nu are nicio protecție la zgârieturi aplicată. Probabil cei de la Gorilla Glass încă studiază fenomenul. Dacă nu îl bagi în buzunar deschis este destul de greu să îl zgârii, dar pe termen lung nu știu cum se prezintă de la particulele de praf. Cu siguranță, nu este este genul de telefon pe care ar trebui să îl iei la plaja, dacă nu te știi foarte atent. Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă l-ai închide cu nisip pe ecran. Horror! Măcar spatele este safe, pentru că în pachet vine și cu 2 bucăți de husă.

Review Samsung Galaxy Z Flip zflip samsung galaxy featured-review  

Hardware și software

Galaxy Z Flip este echipat cu 8GB RAM, 256GB memorie internă și procesor Snapdragon 855+ pentru toate piețele. Este un procesor lansat pe la finalul anului trecut, foarte puțin overclocked la frecvențele celor 8 core-uri și la GPU față de 855. Pentru cei care nu știu, Snapdragon 855 este procesorul pe care îl găsim și pe Galaxy S10 (versiunile non-EU) și pe S10 Lite.

Acesta vine cu Android 10 și One UI 2.

Cameră

Cele 2 camere de pe spate sunt de 12 MP, una wide și alta ultra-wide. Nu m-au impresionat, mi s-au părut că sunt sub cele de la S20 Ultra. Se pare că Samsung a ales să facă un mic compromis, probabil din pricina prețului.

Testându-l în plină izolare, nu am avut la ce să fac poze. Mi s-a părut prea neinteresant să fac iar poze pe balcon. Sunt o mulțime de teste pe net unde vă puteți contura o idee clară despre performanțele camerei.

Camera frontală, nimic special nici la ea – 10MP wide. Este ce trebuie pentru selfie-uri sau video call-uri.

Review Samsung Galaxy Z Flip zflip samsung galaxy featured-review

Baterie

Bateria de 3300 mAh duce ușor peste 4 ore de ecran pornit și o zi de viață. Este decent ținând cont de capacitate relativ redusă. Sud-coreeni au ales să facă un alt compromis și pe partea de încărcare rapidă. Avem încărcare pe 15W, adică ce găsim și pe S7 și pe mid-range-uri. Puteau să pună măcar 25W ca pe S20/S20+. 

Preț

La data scrierii review-ului, Samsung Galaxy Z Flip poate fi achiziționat de pe eMAG la prețul de 6.499 lei

* Prețul poate suferi modificări în timp.

Concluzii

Review Samsung Galaxy Z Flip zflip samsung galaxy featured-review

Samsung Galaxy Z Flip este device interesant, dar la început de drum. Cum am spus și mai sus, genul acesta de device este un refresh de care avea nevoie industria, să fie scoasă măcar puțin din banal. Parcă toate sunt trase la indigo. Galaxy Z Flip este altceva, aduce ceva nou, chiar dacă mai e mult până la apogeul telefoanelor pliabile. Mie mi-a plăcut și aș alege acest device în locul lui Galaxy S20 Ultra. Este elegant, frumos și diferit. 

Pro

  • ecran pliabil
  • design elegant
  • ecran exterior Amoled
  • memorie internă de 256GB

Contra

  • nu are difuzoare stereo
  • încărcare pe 15W
Cauți un device Android? Gasește-l pe cel potrivit în reducerile eMAG de azi!
Despre autor

Pasionat de tehnologie, în special telefoane și Android, încerc prin acest blog să împart cu voi ultimele review-uri și noutați despre tot ce înseamnă "roboțelul verde".

Sustine
Click!