Alături de impunătorul Samsung Galaxy Z Fold3, Samsung a anunțat și Galaxy Z Flip3 – pliabilul elegant și ușor de ținut în orice buzunar. Față de anul trecut, parcă seria Z Flip a prins mai mult curaj, e mai îndrăzneață și aduce un design proaspăt care îți lasă același sentiment de premium ca Z Fold3. Cred că au vrut să fie fratele mai mic sau varianta feminină a seriei Z.
Pe lângă telefon, am mai primit în pachet și o cartelă Orange 5G cu care am putut să testez rețeaua de mare viteză într-un device 5G nou-nouț. Detalii despre experiența găsiți mai jos.
- ecran exterior suficient pentru notificări și widget-uri
- design frumos și elegant
- accesibil ca și preț pentru un foldable
- 120Hz rată de refresh
- rezistență la apă IPX8
- baterie insuficientă
- încărcare pe doar 15W
- fără cameră telephoto
Cuprins:
- Design și materiale
- Ecrane
- Hardware și software
- Experiența cu Orange 5G (P)
- Baterie
- Cameră
- Preț
- Concluzii
Specificații Samsung Galaxy Z Flip3
Ecrane: Dynamic AMOLED 2X de 6.7 inch (1080 x 2640px) cu rată de refresh de 120Hz;
Exterior: Super AMOLED, 1.9 inches, 260 x 512 pixels
Procesor: Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 5G (5 nm)
Memorie RAM: 8GB
Memorie internă: 256/512GB
Sistem operare: Android 11, One UI 3.1.1
Senzori: cititor amprente poziționat pe lateral
Cameră principală: 12 MP, f/1.8, 27mm (wide), 1/2.55″, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS 12 MP, f/2.2, 123˚ (ultrawide), 1.12µm
Cameră secundară: 10 MP, f/2.4, 26mm (wide), 1.22µm
Baterie: 3300mAh cu încărcare rapidă pe 15W, Fast wireless charging 10W, reverse 4.5W
Dimensiuni: Unfolded: 166 x 72.2 x 6.9 mm; Folded: 86.4 x 72.2 x 15.9-17.1 mm
Greutate: 183 g
Design și materiale
De când îl scoți din cutie și îl pliezi, Galaxy Z Flip3 te face să prinzi drag de el. Este așa mic, diferit și cochet de îți creează un mix de sentimente – l-ai cumpăra, dar nu este chiar ceea ce cauți, este prea feminin, dar totuși cu o culoare potrivită merge de minune și la un bărbat. Poate că dorința de a-l cumpăra este mai accentuată la cei care am prins perioada telefoanelor cu clapetă. Parcă ai mai închide dramatic un apel trântind clapeta, nu?
Galaxy Z Flip3 este făcut după chipul și asemănarea lui Z Fold3 și asta îmi place. Pe clapeta de jos, pe exterior, găsim sticlă mată, iar pe margine difuzorul și portul Type C. Pe clapeta superioară este așezat ecranul pentru notificări și widget-uri, peste care au pus un plastic transparent și lucios ușor ieșit în relief, care încastrează și cei 2 senzori foto. Un artificiu de design care intensifică feeling-ul premium. Pe lateral, la îndemână, sunt butoanele de volum și cititorul de amprente care răspunde instant la atingeri.
Balamaua este realizată cu aceeași grijă pentru detalii, dar ceva mai flexibilă decât cea de la Z Fold3. Este un avantaj pentru că îl poți deschide chiar cu o mână, dacă insiști puțin.
Rama ecranului este mai mică decât cea de pe modelul de anul trecut, ceea ce îi dă un aer mult mai modern atunci când e deschis. Arată chiar bine din orice unghi l-ai privi.
Acum certificarea IPX8 este și ea prezentă și astfel Z Fold3 și Z Flip3 devin primele smartphone-uri pliabile rezistente la apă.
Ecrane
Și Galaxy Z Flip3 are acum 2 ecrane – unul Super AMOLED de 1.9 inch și rezoluție 260 x 512 pe exterior și cel pliabil de 6.7 inch, cu rezoluție 1080 x 2640px și rată de refresh de 120Hz.
Cel exterior este mic, dar util pentru un telefon pliabil. Pe el poți vedea ceasul, poți pune widget-uri și poți vedea notificările și cine te sună. Fiind Super AMOLED se potrivește cu plasticul lucios care îl acoperă și îți lasă impresia ca toată suprafața respectivă este un ecran.
Ecranul interior are un raport destul de ciudat, dar te înveți repede cu el. Dacă făceau lățimea mai mare deja aducea a Z Fold și îi luau tot farmecul. În același timp, raportul acesta „ciudat” îi oferă și un grip bun fiind ușor de ținut în mână, dar vine cu dezavantajul de a avea 2 benzi negre laterale destul de mari atunci când rulezi video pe el.
Mi-a plăcut că cei de la Samsung s-au gândit totuși să pună și o folie de protecție peste ecran, chiar dacă nu îl bagi deschis în buzunar, particulele de praf prinse între cele 2 părți l-ar putea zgâria în timp.
Hardware și software
În zona de hardware, Samsung Galaxy Z Flip3 stă foarte bine, acesta venind echipat cu procesor de ultima generație Snapdragon 888 5G, 8GB și 2 variante de memorie – 128/256GB. Este un hardware de top pentru un smartphone de 2021 care îți oferă fluiditate în toate activitățile, dar și performanțe crescute în jocuri.
Acest hardware este ajutat de Android 11 cu One UI 3.1.1, adaptat pentru un pliabil. Cum cei de la Samsung știu să exploateze la maxim partea de software, și Z Flip3 vine cu ceva opțiuni menite să îți ușureze interacțiunea cu telefonul când acesta este pliat. Ecranul exterior poate servi ca always on display, pe care poți pune widget-uri, diferite fețe de ceas, ba chiar poți respinge un apel sau răspunde la unul, caz în care telefonul se pune automat pe speaker. Asta mi s-a părut o funcție smart. Tot pe el poți vedea și camera atunci când vrei să faci un selfie fără să mai deschizi clapeta.
Și ecranul principal vine cu aplicații adaptate – camera știe să mute imaginea pe jumătatea de sus, atunci când telefonul este pus pe masă în unchi de 90 de grade. La fel se întâmplă și în cazul YouTube-ului.
Chiar dacă ecranul nu este cel mai potrivit pentru media, experiența audio este îmbunătățită de 2 difuzoare cu tehnologie Dolby Atmos.
Experiența cu Orange 5G (P)
Cum am spus și mai sus, Samsung Galaxy Z Flip3 a ajuns la mine împreuna cu o cartela Orange 5G. Un moment bun să testez și eu vitezele de până la 1.2Gbps, mai ales că de la 1 iulie Orange a anunțat lansarea rețelei 5G și în orașul meu de baștină – Craiova.
Până la acest moment, locuitorii a 20 de orașe din țara noastră beneficiază la Orange de viteze comparabile cu cele de pe fibra optică, dar la purtător. Pentru capitală acoperirea este de aproape 100%.
Cum îmi doresc să fac și eu un switch pe un abonament 5G la Orange, mai ales că acum ai internet 5G nelimitat de la 15 euro cu abonamentul Smart15, am zis că e un prilej bun să mă conving singur de viteza de descărcare pe un smartphone 5G proaspăt lansat.
Chiar și fără să testezi live, eu zic că premiile obținute de Orange sunt suficiente să îți dai seama că operatorul livrează Internet de calitate și de mare viteză, fiind declarată cea mai bună și cea mai rapidă rețea 5G din România, conform rezultatelor Speedtest Intelligence® de la Ookla®, rămânând astfel rețeaua#1 în țara noastră. Certificările au fost primite pe baza experienței utilizatorilor, nu pe testele „in-house” furnizate de operator. Din acest motiv zic că aceste certificări sunt relevante pentru orice client sau viitor client. Cea mai credibilă testare o face consumatorul, nu operatorul.
Cum prima dată am aprins telefonul în casă, am fost mirat să văd semnal 5G în spatele pereților de beton ai blocului, unde și semnalul WiFi face probleme. În aplicația Speedtest de la Ookla, viteza de download a urcat până la 276 Mbps, adică 34.5 MB/S (276/8).
Pentru cei care nu știu Mbps este folosit pentru viteza internetului, iar MB/s este folosit pentru a arăta ce cantitate de date este descărcată într-o secundă. Dacă vrei să faci conversia din Mbps în MB/s nu trebuie decât să împarți Mbps la 8 (8 megabits = 1 megabyte)
O viteză suficient pentru o rețea mobilă, aș zice eu, dar cum semnalul era la 2 liniuțe din 4, am zis ca sigur mai este loc de cel puțin încă atât, așa că am luat zona de centru a Craiovei la pas.
Am dat câteva teste și așa am reușit să prind până la 649 Mbps cu Orange 5G și Samsung Galaxy Z Flip 5G. Asta înseamnă că putem descărca un fișier de 3GB în mai puțin de un minut. O viteză pe care foarte mulți nu o prind prin cablu acasă. Îmi place cum arată prezentul 5G și abia aștept să văd ce ne mai rezervă viitorul, pentru că infrastructura Orange este în continuă dezvoltare pentru a acoperi toate necesitățile consumului din ce în ce mai mare de Internet pe mobil.
În acest moment, pentru orice utilizator, cei 600+ Mbps pe telefon sunt suficienți pentru streaming 4K, streaming audio hi-res pe stradă și cloud gaming în parc.
Lista cu cele 20 de orașe în care găsim prezentă rețeaua Orange 5G: Brașov (inclusiv Poiana Brașov), București, Craiova, Cluj-Napoca, Constanța (inclusiv statiunea Mamaia), Iași, Timișoara, precum si in Bragadiru, Chitila, Măgurele, Otopeni, Ovidiu, Pantelimon, Popești-Leordeni, Predeal și Voluntari.
Acoperirea Orange 5G se poate verifica aici: https://www.orange.ro/acoperire/harta-acoperire-retea/
Baterie
Samsung Galaxy Z Flip3 este pus în funcțiune de o baterie mică de 3300mAh, care, în ritmul meu de utilizare, a dus 4 ore de ecran și o zi de standby. O baterie mică și o autonomie la fel de mică.
Încărcarea rapidă se face pe 15W. Suficient pentru o baterie de 3300mAh, dar în 2021 este o tehnologie întâlnită pe mid-range-uri. Încărcarea wireless se face pe 10W.
Cameră
Nici la camere Galaxy Z Flip3 nu vine cu ceva interesant și mai mult de atât, camera telephoto lipsește. Este ușor să deducem că Z Flip3 nu este despre camere, ci este despre tehnologia „foldable”, design și dimensiuni.
* Imaginile sunt redimensionate, așa că ele nu reprezintă 100% calitatea camerei foto.
Preț și disponibilitatea Samsung Galaxy Z Flip3 la Orange România
Samsung Galaxy Z Flip3 5G poate fi găsit în oferta Orange, iar prin programul Buy Back 5G special poți obține un discount de 250 euro pentru orice telefon Samsung adus la buy-back în valoare de minim 10 euro.
Samsung Galaxy Z Flip3 5G poate ajunge la prețul de 449 euro, după un discount de până 600 euro. Prețul este calculat cu abonamentul Smart Plus 25 si Buy-Back 5G special.
Concluzii
Samsung Galaxy Z Flip3 este un telefon interesant, care pierde pe zona foto sau baterie, dar design-ul, dimensiunea și tehnologia foldable sunt punctele lui forte într-o perioadă când telefoanele devin din ce în ce mai mari. Mie mi-a plăcut și mi-au tot trezit gânduri în perioada de test să îmi cumpăr unul. Este mai altfel, diferit și în același timp performant și suficient pentru mai toate tipurile de utilizatori.