Home Reviews Review Samsung Galaxy Z Fold3 5G

Review Samsung Galaxy Z Fold3 5G

01.09.2021

Review Samsung Galaxy Z Fold3 5G zfold samsung orange featured-review

În urmă cu 2 săptămâni, Samsung a anunțat Galaxy Z Fold3 5G – a 3-a generație a celui mai interesant smartphone al producătorului, un pliabil care, la fel ca și seriile precedente, deschide din ce în ce mai mult ușa către viitorul acestui gen de tehnologie. Nu este perfect, dar în fiecare an parcă mă face să cred tot mai mult în pliabile și să îmi doresc un Z Fold. Cu acest nou device am primit și o cartela Orange 5G cu care am putut să storc conținut media la viteze pe care nu credeam că o să le prind pe un smartphone, fără o rețea wireless la îndemână. Am făcut și câteva teste mai jos.

PlusuriMinusuri
  • experiență media ireproșabilă împreună cu cele 2 difuzoare și Dolby Atmos
  • primul pliabil cu rezistență la apă IPX8
  • camera selfie ascunsă sub ecranul pliabil (o încercare bine-venită)
  • ambele ecrane au rată de refresh de 120Hz
  • primul pliabil cu S Pen (se achiziționează separat)
  • diferențele la exterior față de modelul de anul trecut nu sunt foarte mari
  • greu de interacționat cu tastatura pe ecranul mic, mai ales dacă ai degetele groase
  • camera putea fi mai performantă

Cuprins:

  1. Design și materiale
  2. Ecrane
  3. Hardware și software
  4. Experiența cu Orange 5G (P)
  5. Baterie
  6. Cameră
  7. Preț
  8. Concluzii

Specificații Samsung Galaxy Z Fold3

Ecrane: Dynamic AMOLED 2X de 7.6 inch (1768 x 2208px) cu rată de refresh de 120Hz; Dynamic AMOLED 2X de 6.2 inch (832 x 2268px) cu rată de refresh de 120Hz
Procesor: Qualcomm SM8350 Snapdragon 888 5G (5 nm)
Memorie RAM: 12GB
Memorie internă: 256/512GB
Sistem operare: Android 11, One UI 3.1.1
Senzori: cititor amprente poziționat pe lateral
Cameră principală: 12 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/1.76″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS,
12 MP, f/2.4, 52mm (telephoto), 1/3.6″, 1.0µm, PDAF, OIS, 2x optical zoom
12 MP, f/2.2, 123˚, 12mm (ultrawide), 1.12µm
Cameră secundară: 4 MP, f/1.8, 2.0µm, sub ecran
Camera ecran exterior:
10 MP, f/2.2, 26mm (wide), 1/3″, 1.22µm
Baterie: 4400mAh cu încărcare rapidă pe 25W, Fast wireless charging 11W, reverse 4.5W
Dimensiuni: Unfolded: 158.2 x 128.1 x 6.4 mm; Folded: 158.2 x 67.1 x 14.4-16 mm
Greutate: 271 g

Design și materiale

Review Samsung Galaxy Z Fold3 5G zfold samsung orange featured-review

Anul acesta, Samsung nu a adus multe schimbări la exterior față de modelul precedent, dar a păstrat construcția fără cusur, care să se ridice la nivelul tehnologiei „foldable”. Pe spate găsim sticlă mată foarte bine așezată pe scheletul metalic, iar pe ea cele 3 camere a căror aliniere m-a dus cu gândul la Note10, doar că acum arată mult mai bine.

Review Samsung Galaxy Z Fold3 5G zfold samsung orange featured-review

Pe marginea din jumătatea dreaptă avem butoanele de volum și cititorul de amprente, mai rapid și mai responsive ca cel de anul trecut, deși suprafața de contact este relativ mică. În partea de jos este portul Type C.

Jumătatea din stânga nu încastrează porturi sau alte butoane, dar avem difuzoarele stereo – sus și jos/stânga dreaptă, în funcție de cum îl folosești, și sertarul pentru cele 2 SIM-uri. Paralel cu spatele mat este ecranul cel mic și „neinteresant”. Îi spun „neinteresant” pentru că este eclipsat de ecranul pliabil de la interior – la pièce de résistance.

Review Samsung Galaxy Z Fold3 5G zfold samsung orange featured-review

Între cele 2 jumătăți, pe exterior, este o mască ce ascunde mecanismul complicat de pliere. Mi-a plăcut că au ales un metal glossy pentru a-i accentua aerul premium. Nu există „opulență” fără puțin glossy, nu? 

Review Samsung Galaxy Z Fold3 5G zfold samsung orange featured-review

Când îl deschizi te lovește ecranul de 7.6 inch pe care îți dorești să consumi tot contentul video din lume. Pe margini este protejat de o ramă, parcă mai subțire puțin ca anul trecut.

Acum certificarea IPX8 este și ea prezentă și astfel Z Fold3 și Z Flip3 devin primele smartphone-uri pliabile rezistente la apă.

Ecrane

Review Samsung Galaxy Z Fold3 5G zfold samsung orange featured-review

Cum bine știți, Z Fold3 are 2 ecrane – unul mic și unul mare. Cel mic (care nu e chiar mic) are 6.2 inch, rezoluție 832 x 2268px și o rată de refresh de 120Hz. Nu este greu din rezoluție să îți dai seama că acesta este îngust și asta îl face greu de folosit cu tastatura. Eu nu am degetele groase, dar cu toate astea de cele mai multe ori a trebuit să rescriu cuvinte.

Ecranul mare și cel care dă numele seriei este de 7.6 inch, cu rezoluție 1768 x 2208px și rată de refresh de 120Hz. Este o adevărată plăcere să consumi video și jocuri pe un așa ecran, pe telefonul pe care îl ai mereu la îndemână. Cuta rezultată de la pliere încă a rămas, dar pe mine nu mă deranjează. Te înveți cu ea repede și când îl folosești abia dacă se mai vede. Nu știu dacă mă înșel sau nu, pentru că nu am putut testa acum, dar mi s-a părut că ecranul este mai tare ca și construcție.

Review Samsung Galaxy Z Fold3 5G zfold samsung orange featured-review

Pentru cei care sunt fani ai seriei Note, ecranul suportă și S Pen, unul dedicat cu vârful mai delicat care să nu lase urme ireparabile.

Tot aici găsim și camera pentru selfie-uri, aproape ascunsă sub banda led. Atunci când folosești telefonul, camera ia aproape culoarea imaginii. Când faci poze sau când background-ul este negru se poate observa senzorul. Tare, nu? Arată puțin ciudat până înveți să ignori nuanța ușor diferită, dar acesta este doar începutul. Eu sper că o să văd noua abordare și pe alte serii, chiar dacă scade din calitatea camerei foto. Nu o folosesc așa mult și aș putea renunța la calitate pentru un conținut fără un punct negru prezent non-stop. 

Review Samsung Galaxy Z Fold3 5G zfold samsung orange featured-review

Hardware și software

Z Fold3 ascunde cel mai nou procesor Snapdragon 888 5G, 12GB RAM și este disponibil în versiuni de 256 și 512GB memorie internă. Un hardware de top cu care nu o să vezi nici măcar un moment de ezitare în activități. Experiența în jocuri este la superlativ, iar hardware-ul cu ecranul fac un duo perfect. Am renunțat să mă mai joc pe telefon de ceva vreme, dar cu Z Fold3 parcă mi-a revenit cheful. Procesorul știe cum să gestioneze performanțele și asta se traduce în temperaturi scăzute la exterior chiar și în sesiuni lungi de gaming. După 30 de minute de League of Legends abia dacă era călduț. 

Pe zona de software, acesta vine cu Android 11 și One UI 3.1.1. Ca și la Fold2, aplicația pentru cameră se adaptează dacă telefonul e folded, unfolded sau pe jumate. La fel se întâmplă și cu Youtube, dar și cu zona de setări. Chrome-ul arată ca pe tablete, cu tab-urile dispuse orizontal.

Un alt „trick” pe care l-au adus încă de anul trecut cei de la Samsung este independență celor 2 ecrane. Mai precis, pe ambele poți seta ce icon-uri vrei, în funcție de necesități. De exemplu, pe ecranul mic poți pune aplicațiile bancare, WhatsApp, Messenger etc și pe cel mare aplicațiile media – Youtube, Netflix, HBO Go etc.

Cred că nu doar ecranul pliabil dă farmecul acestui smartphone, ci și software-ul făcut să te ajute să fii mai productiv și posibilitatea de multitasking, greu de atins de orice telefon non-pliabil. 

Ecranul mare/interior – view:

Review Samsung Galaxy Z Fold3 5G zfold samsung orange featured-review

Ecranul mic/exterior – view:

Review Samsung Galaxy Z Fold3 5G zfold samsung orange featured-review

Experiența cu Orange 5G (P)

Review Samsung Galaxy Z Fold3 5G zfold samsung orange featured-review

Numai bine s-a nimerit ca Z Fold3 să vină și cu o cartela Orange 5G, pentru că pe data de 1 iulie anul acesta operatorul a anunțat disponibilitatea rețelei 5G și în Craiova (orașul în care locuiesc), adică viteze de până la 1.2Gbps comparabile cu fibra optică. Astfel, rețeaua 5G este prezentă acum în 20 de orașe din țara noastră, iar pentru București acoperirea este de aproape 100%. 

Sunt abonat Orange de foarte mulți ani, folosesc zi de zi un telefon Samsung 5G și m-am tot gândit să fac saltul la un abonament 5G, doar că nu testasem să mă conving singur, deși Orange a fost declarată cea mai bună și cea mai rapidă rețea 5G din România, conform rezultatelor Speedtest Intelligence® de la Ookla®, rămânând astfel rețeaua#1 în țara noastră. Aceste certificări sunt acordate pe baza experienței utilizatorilor, nu pe testele „in-house” furnizate de operatori. Nu știu care erau prețurile în urmă cu 2 ani când doar ce se lansase la noi, dar acum găsești la Orange abonamente accesibile cu internet 5G nelimitat de la 15 euro – Smart15

Review Samsung Galaxy Z Fold3 5G zfold samsung orange featured-review

Cum aveam la îndemână această cartelă, nu puteam să nu mă conving și singur de certificările primite, așa că primul test l-am făcut la mine în casă, într-un bloc cu pereți din beton prin care și semnalul WiFi se chinuie să treacă. Am fost surprins plăcut să văd semnal 5G în casă, așa că am făcut un test de viteză. 241 Mbps a atins rețeaua în condițiile menționate anterior, adică 30.12 MB/s (241/8), ceea ce mi s-a părut foarte bine.

Review Samsung Galaxy Z Fold3 5G zfold samsung orange featured-review

Pentru cei care nu știu Mbps este folosit pentru viteza internetului, iar MB/s este folosit pentru a arăta ce cantitate de date este descărcată într-o secundă. Dacă vrei să faci conversia din Mbps în MB/s nu trebuie decât să împarți Mbps la 8 (8 megabits = 1 megabyte)

Cum viteza de mai sus a fost atinsă cu 2 din 4 liniuțe de semnal (vezi screenshot), am zis că trebuie să ies din casă și să găsesc o zonă cu semnal maxim. Nu m-am dus sub o antenă și nici nu m-am urcat pe vreun bloc, ci am luat zona de centru la pas. Am testat în câteva puncte, pe o distanță de 2-3km pătrați și așa am ajuns la vitezele de mai jos cu Orange 5G Și Z Fold3. Este chiar wow și nu mă așteptam să văd așa viteze pe datele mobile. Sincer să fiu, mă gândeam la un 350-400 Mbps, dar nu 630-650 Mbps. Asta înseamnă că putem descărca un fișier de 3GB în mai puțin de un minut.

Bine, bine, dar YouTube, Spotify și Facebook merg foarte bine și cu 4G+, nu? Așa este, doar că de acum înainte începe distracția cu rețeaua 5G. O să putem face streaming 4K oriunde, streaming audio hi-res pe stradă, cloud gaming în parc, dar și mobile hotspot și să dam viteze către un laptop demne de o rețea WiFi de acasă. 5G a început să fie prezentul și viitorul, iar infrastructura Orange este în continuă dezvoltare pentru a acoperi toate necesitățile consumului din ce în ce mai mare de Internet pe mobil. 

Lista cu cele 20 de orașe în care găsim prezentă rețeaua Orange 5G: Brașov (inclusiv Poiana Brașov), București, Craiova, Cluj-Napoca, Constanța (inclusiv statiunea Mamaia), Iași, Timișoara, precum si in Bragadiru, Chitila, Măgurele, Otopeni, Ovidiu, Pantelimon, Popești-Leordeni, Predeal și Voluntari.

Acoperirea Orange 5G se poate verifica aici: https://www.orange.ro/acoperire/harta-acoperire-retea/

Baterie

Samsung Galaxy Z Fold3 vine cu o baterie de 4400mAh ce suporta încărcare fast charge la 25W și wireless la 11W

Cu o utilizare normală, am reușit să-l duc la 5h 30min de ecran cu 1 zi de standby. Ce înseamnă pentru mine utilizare normală: YouTube, Bluetooth pornit 2-3 ore, Spotify, apeluri cam 1 ora, WhatsApp. În mare parte am folosit ecranul mare. Mă așteptam să văd acest screen time, care nu este nici mare, dar nici mic. 

Cameră

Review Samsung Galaxy Z Fold3 5G zfold samsung orange featured-review  

Z Fold3 este echipat cu 5 camere în total:

  • 3 principale:
    12 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/1.76″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS
    12 MP, f/2.4, 52mm (telephoto), 1/3.6″, 1.0µm, PDAF, OIS, 2x optical zoom
    12 MP, f/2.2, 123˚, 12mm (ultrawide), 1.12µm
  • 2 secundare:
    una pe ecranul exterior – 10 MP, f/2.2, 26mm (wide), 1/3″, 1.22µm
    una pe ecranul interior – 4 MP, f/1.8, 2.0µm

Mie mi-au plăcut cum s-au descurcat, dar nu te impresionează cu ceva anume. 

* Imaginile sunt redimensionate, așa că ele nu reprezintă 100% calitatea camerei foto.

Camera secundară ascunsă sub ecran nu mi-a prea plăcut, pentru că din pricina benzilor LED ce o ascund sub ecran are un zgomot ciudat pe imagine ce o face să pară low budget. Având în vedere ca pe ecranul mic avem o altă camera secundară, pentru selfie-uri este cea potrivită. Cea din interior este suficientă pentru video call-uri.

Preț și disponibilitatea Samsung Galaxy Z Fold3 la Orange România

Samsung Galaxy Z Fold3 5G poate fi găsit în oferta Orange, iar în limita stocului disponibil primești cadou și un încărcător de 25W și Samsung Flip Cover cu S Pen la achiziție. Ofertă este exclusivă Orange și valabilă până pe 30 septembrie.

Tot la Orange, prin programul Buy Back 5G special poți obține un discount de 250 euro pentru orice telefon Samsung adus la buy-back în valoare de minim 10 euro.

Samsung Galaxy Z Fold3 5G poate ajunge la prețul de 985 euro, după un discount de până 800 euro. Prețul este calculat cu abonamentul Smart Plus 25 si Buy-Back 5G special.

Review Samsung Galaxy Z Fold3 5G zfold samsung orange featured-review

Concluzii

Review Samsung Galaxy Z Fold3 5G zfold samsung orange featured-review

Am observat că anul acesta nu am mai fost așa impresionat de Z Fold3, dar am aflat rapid de ce: anul trecut era primul pliabil cu care am interacționat, o tehnologie nouă, iar anul acesta deja eram obișnuit și știam la ce să mă aștept. Chiar și așa, Z Fold3 mi-a plăcut foarte mult, este genul de smartphone pe care l-aș cumpăra pe loc dacă prețul lui ar fi ceva potrivit pentru bugetul meu. Cred că pentru asta mai trebuie să așteptăm câțiva ani până tehnologie devine mainstream.

Nu aduce multe lucruri în plus față de modelul de anul trecut, dar este upgrade-ul de care avea nevoie Z Fold2. Cred că aș putea să-l numesc Z Fold2,5.

Cauți un device Android? Gasește-l pe cel potrivit în reducerile eMAG de azi!
Despre autor

Pasionat de tehnologie, în special telefoane și Android, încerc prin acest blog să împart cu voi ultimele review-uri și noutați despre tot ce înseamnă "roboțelul verde".

Sustine
Click!