La sfârșitul lunii martie, Xiaomi a lansat al 6-lea model al bătrânei serii Mi Smart Band. Spun „bătrânei” pentru că seria a făcut anul acesta 7 ani, primul model fiind prezentat în 2014 când nu existau prea multe variante în zona brățărilor fitness. Era un răspuns la modelul Fitbit Flex lansat cu un an înainte, dar care se bucurase de un mare succes.
De pe la modelul al doilea am tot vrut să îmi cumpăr un smart band de la Xiaomi, dar mereu am sfârșit cu un alt producător, eu fiind un utilizator de astfel de gadget-uri de prin 2014.
Cum am văzut lansarea generației a 6-a, am zis că e musai să testez și eu un model din serie.
- ecran bun
- monitorizare precisă
- materiale si construcție de calitate
- aplicația Xiaomi Wear este săracă
- bateria sub așteptările mele (7 zile cu toate monitorizările cât mai precise)
- nu a reușit să îmi recunoască automat mersul pe jos
Specificații Xiaomi Mi Smart Band 6
Compatibilitate: Android 5.0 și versiuni ulterioare, iOS 10 și versiuni ulterioare
Ecran: AMOLED, 1.56 inch, 152 x 486px
Funcții: Accelerometru pe 3 axe, Giroscop cu 3 axe, Monitorizarea somnului, Notificări telefonice, Controlul muzicii, Asistent de respirație, PAI, Măsurarea stresului, Informații despre vreme
Conectivitate: Bluetooth 5.0
Baterie: 125mAh – până la 14 zile
Timp încărcare: ~2 ore
Funcții sport: Antrenamente: bandă de alergat, stil liber, alergare pe traseu, ciclism, mers pe jos, înot, canotaj, eliptică, bicicletă staționară, yoga, coardă de sărituri, forță, întindere, box, stepper, kickboxing, Altele: Dans, Street dance, Zumba, Fitness, Gimnastică, HIIT, Bowling, Badminton, Pilates, Baschet, Volei, Tenis de masă, Cricket, Patinaj
Design și materiale
Fiind fan al brățărilor smart am urmărit fiecare generație de la Xiaomi și astfel am putut observa evoluția interesantă a acestora – de la o brățară banală fără ecran până la un aproape smartwatch.
Evoluția design-ului de la versiunea a 3-a până la a 6-a nu a fost atât de mare. Îmi place că au păstrat aceeași linie, pentru că la un astfel de device nu prea poți aduce multe îmbunătățiri la exterior, dacă nu vrei să duci produsul către smartwatch. Asta cu siguranță nu ar fi dorit ei, pentru că odată cu anii numărul utilizatorilor s-a înmulțit. Și segmentul de smartwatch-uri a producătorului este ofertant, doar că persoanele care merg pe varianta smartband vor să folosească un ceas clasic, dar în același timp să își monitorizeze și activitățile fizice, somnul etc.
Xiaomi Mi Smart Band 6 oferă aceeași curea, cu aceeași prindere cu care ne-a obișnuit deja în ultimii ani – miez detașabil și curea din cauciuc interschimbabilă, cu prindere prin apăsare. Cred că este cea mai bună soluție, pentru că îți oferă și posibilitatea să schimbi curelele după bunul plac.
Brățara este realizată din materiale de bună calitate, iar cureaua este dintr-un cauciuc fin la atingere și bine finisat. În mod normal aceste tipuri de curele sunt tratate pentru a nu irita pielea, dar mai există și excepții după utilizări îndelungate. Prinderea ei oferă o oarece siguranță și nu îți lasă impresia că îți va zbura de la mână în timpul unui antrenament mai intens.
Device-ul mi-ar fi plăcut să fie puțin mai subțire, dar nu deranjează nici așa. Greutatea cu totul este de 24g (cântărită de mine), ceea ce este extrem de puțin. Poți să dormi liniștit cu ea la mână, pentru că nu te va încurca cu ceva pe timpul nopții.
Ecran
Ecranul de pe Mi Smart Band 6 este suficient de mare pentru a nu te chinui să vezi ora, ritmul cardiac, pașii parcurși sau bateria. Este un AMOLED cu diagonală de 1.56 inch și rezoluție 152 × 486 px care se vede foarte bine. Răspunde cum trebuie la atingeri și în soare se vede bine, dar nu are senzor de lumina să îți regleze singură luminozitatea.
Din păcate, la aceste device-uri ecranul este foarte expus și orice mișcare rapidă pe lângă un zid îți dă palpitații. Nu am văzut în specificații vreo certificare de protecție a ecranului, dar și dacă ar fi avut, un eventul contact cu un zid ar fi fost neiertător. Din acest motiv recomand folosirea unei folii dedicate, chiar dacă tu crezi că nu îl vei zgâria. Îl vei zgâria cu siguranță și atunci va fi prea târziu pentru o folie.
Conectivitate, funcții și aplicație
Sincronizarea și transferul datelor se realizează prin Bluetooth, destul de rapid. Pe lângă acestea, printr-o conexiune activă cu telefonul, brățara poate primi și afișa notificări și apeluri, dar aceasta nu vine cu difuzor încorporat, așa că nu poate fi folosită și pentru apeluri. Nu mi-a plăcut că am doar posibilitatea de a respinge un apel, deși aveam și căștile conectate și aș fi vrut să răspund direct de pe brățară.
Cum se poate vedea și în specificații, brățara poate monitoriza o mulțime de tipuri de activități, doar că nu a reușit să îmi recunoască mersul pe jos, fie el alert și mai lung de 5km. Am dat pe ON tot ce se putea pentru o cât mai bună și precisă înregistrare, doar că mersul nu a vrut să-l ia ca și activitate separată.
Cum avem un ecran destul de generos pentru o brățară fitness, Mi Band Smart 6 afișează în partea de „Status” numărul de pași din ziua curentă și zilele anterioare, distanța și caloriile. Fețele/skin-urile pot și ele să afișeze o mulțime de detalii, în funcție de ce alegi. Librăria online de fețe este variată pentru cei care știu că se plictisesc repede.
Brățara poate monitoriza ritmul cardiac și nivelul de oxigen din sânge
Tot pe brățară putem vedea ritmul cardiac, nivelul de oxigen din sânge și nivelul de stres. Mi s-au părut precise, prin comparația cu alt smartwatch de la un alt producător. Pe lângă funcțiile menționate, putem face și exerciții de respirație și relaxare, iar prin vibrație știm când trebuie să inspirăm/expirăm. Din punctul meu de vedere este important să facem astfel de exerciții cel puțin o dată pe zi.
O funcție pe care eu o găsesc foarte utilă este alarma. Poate sună rudimentar, dar alarma pe brățară este una dintre cele mai folosite funcții de mine – la ora setată brățara vibrează și astfel nu deranjezi partenerul de viață.
Somnul este recunoscut automat și este precis. În aplicația mobilă poți vedea orele când ai adormit și când te-ai trezit, cât ai stat în reprizele somnului (REM, Deep Sleep, Awake), Breathing score – care reprezintă media oxigenului din sânge de pe timpul nopții, dar și un scor pentru somnul tău.
Cum am spus și mai sus, a fost prima dată când am interacționat cu o brățară smart de la Xiaomi și implicit și cu aplicația dedicată Xiaomi Wear care m-a dezamăgit de la „prima întâlnire”. Mi s-a părut foarte goală, simplă și banală. Mă așteptăm să găsesc mai multe detalii, hint-uri și poate ceva exerciții și challenge-uri pentru a te provoca să te depășești în fiecare zi.
Bateria
Cu toate setările de monitorizare cardiacă pornite, conexiune continuă aproximativ 3 ore și luminozitatea la 80%, Mi Smart Band 6 a reușit să mă ducă 7 zile între încărcări. Cam puțin prin comparație cu ce găsim în specificații (până la 14 zile), dar suficient. La 7 zile mi se pare decent să bagi la încărcat brățara, având în vedere că de la 0 la 100% are nevoie de doar 2 ore.
Încărcătorul este mic și magnetic și nu necesită scoaterea miezului de pe curea.
Preț
La data scrierii review-ului, Xiaomi Mi Smart Band 6 poate fi achiziționată de pe eMAG la prețul de 186 lei. Vezi aici prețul actualizat.
Concluzii
Este ușor să observi că Xiaomi Mi Smart Band 6 este o brățară smart matură, care a evoluat frumos față de versiunile precedente, dar cu toate astea încă care câteva minusuri. La prețul ei cred că este o variantă bună, mai ales dacă vrei să te apuci de sport sau faci asta ocazional. Din păcate, nu are challenge-uri sau o rețea socială a utilizatorilor care să te motiveze să îți dobori recordurile. Chiar și așa, din propria experiență, o astfel de brățară te motivează să faci zilnic mișcare și te ajută să te educi spre o viață mai sănătoasă.