Home Reviews Review Samsung AX60R5080WD

Review Samsung AX60R5080WD

de
11.11.2020

Review Samsung AX60R5080WD samsung review purificator featured-review

Pentru că suntem în prag de Black Friday și ne salvăm produsele în listele de cumpărături, m-am gândit să vă prezint și eu unul de care ați putea fi interesați.

În ultima săptămână am testat purificatorul de aer din gama Samsung, modelul AX5000 (în magazine îl găsiți cu codul AX60R5080WD). Astfel, am ajuns să mă documentez despre niveluri și indicatori de poluare, pentru a putea înțelege mai bine cum funcționează aceste produse.

Ce este PM10/PM2.5/PM1.0?

PM10 sunt particule cu diametrul de 10 micrometri (neoficial microni – 10μm) sau mai puțin, PM2.5 sunt particule cu diametrul de 2.5 micrometri (neoficial microni – 2.5μm) sau mai puțin, în timp ce PM1.0 sunt particule cu diametrul de un micrometru (neoficial microni – 1μm). Poate că vorbind de microni par nesemnificative, dar genul acesta de particule inhalăm cu milioanele când respirăm.

1m = 1.000.000 micrometri (microni); 1mm = 1.000 micrometri (microni).

Să vă faceți o idee, o particulă de nisip fin de plajă are aproximativ 90 de microni, în timp ce un fir de păr are un diametru de aproximativ 60 microni. Dacă facem un calcul simplu vedem câte particule PM10, PM2.5 sau PM1.0 pot încăpea în diametrul unui fir de păr: 6 x PM10, 24 x PM2.5, 60 x PM1.0

Particulele mai mari de 10 microni se așază pe sol în câteva ore, iar cele mai mici de 1 pot rămâne în atmosferă săptămâni întregi unde își pot schimba caracteristicile și compoziția. A doua diferență dintre ele este că cele PM10 sunt oprite în nas și gură, în timp ce particulele de PM2.5 sau mai mici ajung direct în plămâni cauzând probleme respiratorii în mare parte.

Dacă vreți să studiați mai serios fenomenul, o puteți face cu un simplu search pe Google.

Specificații purificator de aer Samsung AX60R5080WD

Tip filtru: HEPA și carbon activ
Acoperire: 60 m²
Putere maximă: 60 W
Trepte viteză: 3
Flux aer: 467 m³/h
Control: tactil și wireless, prin aplicația SmartThings

Design, materiale și senzori

Samsung AX60R5080WD este un purificator cu design modern, de culoare albă, ce se poate adapta în orice încăpere. Cântărește aproximativ 11 kg, însă este extrem de ușor de mutat prin locuință datorită celor patru roți ascunse. A fost o plăcere să mă plimb cu el în camerele unde doream să îmi purifice aerul.

Review Samsung AX60R5080WD samsung review purificator featured-review

În partea superioară se observă butoanele tactile pentru activare funcții, un sistem de iluminare și pictogramele cu nivelul de calitate al aerului.

Review Samsung AX60R5080WD samsung review purificator featured-review

Purificatorul Samsung AX60R5080WD are trei zone prin care este scos aerul, în partea de sus și în laterale. Pe partea stângă a acestuia se găsesc și cei doi senzori:

  • senzor de gaz pentru contaminanți gazoși (toluen, xilen, benzen, etilbenzen, stiren și formaldehidă)
  • senzor cu laser pentru particule (particule poluante PM1.0/2.5/10)

Review Samsung AX60R5080WD samsung review purificator featured-review

Filtrare și funcții

Purificatorul Samsung vine la pachet cu un pre-filtru care oprește praful, polenul și părul animalelor de companie, și alte 2 tipuri de filtre lipite: HEPA și carbon activ. Manualul recomandă ca pre-filtrul să fie spălat la cel mult 2 săptămâni.

Filtrul HEPA poate captura până la 99,97% din praful de 0,3 um, precum particulele de fum de țigară.

Filtrul de carbon activ îndepărtează gazele dăunătoare precum monoxidul de carbon și mirosurile neplăcute, cum ar fi mirosurile de alimente și mirosurile din baie. Acest filtru compus se schimbă la 1-2 ani, de regulă atunci când te notifică purificatorul. Accesul la filtre se face foarte ușor, în partea din față.

După mai bine de o săptămână de funcționare, purificatorul a reușit strângă ceva particule de praf și fire de păr de la pisic.

Interacțiunea cu purificatorul se poate face atât tactil, cât și aplicația SmartThings sau asistentul Bixby la care se conectează prin WiFi.

Pentru prima variantă avem opțiunea de a seta nivelul de ventilare, pornire, mod sleep, timer (setare când pornească ventilarea), iluminare în funcție de nivelul de poluare și blocare funcții pentru cei cu copii sau animale de companie.

Cu aplicația SmartThings sau asistentul Bixby poți folosi aproximativ aceleași funcții și poți verifica nivelul de calitate al aerului în timp real. Ce poate fi mai simplu decât întrebi asistentul Bixby care este nivelul de poluare din casă?

Aș vrea să menționez, totuși,  atunci când setezi din aplicație un program de automatizare al purificatorului, nu există opțiunea de a-l trece în modul Sleep, mi se pare utilă pentru timp de noapte.

O altă informație pe care mi fi dorit o regăsesc în aplicație sau pe panoul purificatorului ar fi temperatura din interiorul locuinței sau nivelul de umiditate. În lipsa lor, trebuie folosesc alte device-uri pentru a obține aceste informații.

Nivelurile de calitate a aerului (din manualul de utilizare)

Calitatea aerului PM10 (µg/m³) PM2.5/PM1.0 µg/m³ Nivel poluare gaz
Foarte slabă (Roșu) 151 și peste 76 și peste 4
Slabă (Portocaliu) 81 – 150 36 – 75 3
Normală (Verde) 31 – 80 16 – 35 2
Bună (Albastru) 30 și sub 15 și sub 1

Purificatorul dispune de două moduri – automat și manual. Pe modul manual se setează de către utilizator viteza ventilatoarelor. Pe modul automat aparatul va gestiona treptele de viteză în funcție de calitatea aerului din încăpere.

Un aspect foarte ușor de observat în perioada de testare a fost lipsa mirosurilor neplăcute. Mirosurile de mâncare sau cele lăsate de animalul de companie în casă au fost îndepărtate, deși purificatorul era poziționat undeva în centrul locuinței.

Nivelul de zgomot depinde și el de treptele de viteză, așadar, pe modul automat, dacă va sesiza un nivel crescut de poluare, va folosi ultima treaptă de viteză și zgomotul va crește considerabil. În restul timpului, atunci când calitatea aerului este normală , sunetul ventilatoarelor este slab sesizabil.

Dacă doriți îl folosiți în dormitor pe timp de noapte, recomand îl treceți pe modul Sleep, care este foarte silențios.

Preț purificator de aer Samsung AX5000 (AX60R5080WD)

Samsung AX60R5080WD poate fi achiziționat la prețul de 1299.99 lei de pe eMAG.

Concluzii

Atunci când voi achiziționa un purificator de aer, voi avea în vedere cu siguranță gama de purificatoare Samsung. Sunt fană a ecosistemului pe care aceștia l-au creat în timp și folosesc mare parte din produsele lor.

Purificatorul de aer Samsung AX60R5080WD și-a făcut treaba foarte bine în perioada de testare, după prima seară ajungând deja statusul la culoarea verde sau albastru.

Faptul poate fi controlat de la distanță este de asemenea un lucru de luat în considerare pentru cei pasionați de automatizări în locuință.

Cauți un device Android? Gasește-l pe cel potrivit în reducerile eMAG de azi!
Despre autor

Curioasă din fire si pasionată de gadget-uri și tehnologie, vă invit să descoperim împreună noile produse lansate pe piată.

Sustine
Click!