Samsung Galaxy S6 este unul dintre cele 2 flagship-uri ale companiei sud-coreene, din cea mai populară și de succes serie a producătorului, lansate în luna martie a acestui an.
Samsung Mobile România mi-a pus la dispoziție un Galaxy S6 timp de o săptămână, după ce am testat și Galaxy S6 Edge. Diferențe între cele două telefoane nu sunt, în afară de marginile curbate și cei 50mAh cu care vine în plus Galaxy S6 Edge. Din acest motiv am ales să fac doar completări și eleminări la review-ul deja publicat.
Deși sunt aproape la fel, iar S6 Edge este „altceva”, mie mi-a plăcut mai mult versiunea flat. Și S6 este un device premium, incomparabil cu modelul precedent ca și design sau materiale.
Specificații:
Specificații | Samsung Galaxy S6 |
Ecran | Super AMOLED de 5.1 inch, cu o rezoluție de 1440 x 2560 pixeli, protejat de Corning Gorilla Glass 4 |
Procesor | Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53 și Quad-core 2.1 GHz Cortex-A57 |
GPU | Mali-T760MP8 |
Memorie RAM | 3GB RAM |
Memorie internă | 32/64/128 GB |
Sistem de operare | Android Lollipop 5.0.2 |
Conectivitate | Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, Bluetooth v4.1, A2DP, LE, apt-X, A-GPS, GLONASS, NFC, port infraroșu, microUSB v2.0, USB Host |
Cameră | Principală foto: 16 MP, 2988 x 5312 pixels, cu stabilizator optic de imagine, autofocus, LED flash
Principală video: filmează la rezoluție 2160p cu 30fps, 1080p cu 60fps, 720p cu 120fps, HDR, dual-video Secundară foto/video: 5 MP și filmează la 1440p cu 30fps, dual video call, Auto HDR |
Baterie | Li-Ion 2550 mAh |
Dimensiuni | 143.4 x 70.5 x 6.8 mm |
Greutate | 138 g |
Design și materiale
Este clar că de data aceasta nu mai vorbim de plastic pe spate sau plastic cromat pe ramă, ce imita metalul și care se ștergea destul de ușor într-un timp relativ scurt (pațit cu un Note 3). Acum vorbim de materiale premium, de foarte bună calitate, sticlă pe spate și metal pe margine, cum ii stă bine unui smartphone ce-l numim „flagship” în anul 2015.
Pe partea din față, ca la întreaga serie, găsim tot clasicele butoane capacitive pentru Back și Recents și tasta fizică Home, care este și cititor de amprente. Pe spate avem camera de 16MP, flash-ul și senzorul pentru monitorizarea ritmului cardiac. Chiar dacă iese destul de mult în exterior, geamul camerei nu se află în contact direct cu suprafețele pe care este așezat, datorită înclinării obținute, evitând astfel zgârieturile.
În partea de jos a device-ului, pe rama metalică, găsim portul MicroUSB, jack-ul de 3.5mm și difuzorul care reușește să redea un sunet clar, destul de puternic, dar și cu puțin bass. Pe laterale găsim butoanele de volum (stânga) și butonul de Power (dreapta) care sunt foarte ușor de accesat, în timp ce în partea de sus avem suportul pentru cartela Nano SIM, senzorul infraroșu și microfonul pentru anularea zgomotului ambiental.
Galaxy S6 nu mai oferă acces utilizatorului la baterie sau la slotul pentru card, pentru că el nu mai există. Variantele de memorie în care vine smartphone-ul (32, 64 sau 128GB) cred că sunt mai mult decât suficiente pentru oricine, fără să simtă nevoia unui slot MicroSD.
Pe laturile mari rama metalică este ușor teșită, oferind un grip foarte bun, spre deosebire de S6 Edge care îți lăsă impresia că o sa îți scape din mână.
Ecran
Galaxy S6 oferă un ecran Super AMOLED de 5.1 inch cu rezoluție 1440 x 2560 pixeli, protejat de Gorilla Glass 4, cu un raport ecran-device de 70.7%.
Ecranul este unul foarte bun, cu luminozitate pe măsura, că doar este un Super AMOLED. Mie, sincer să fiu, mereu mi-au plăcut ecranele celor de la Samsung pentru că redau culori foarte vii, puternice, dar plăcute în același timp. Claritatea și detalii date de rezoluția QHD reușesc să îți bucure retina la fiecare imagine sau video redat.
Hardware și software
Samsung a pus sub „capota” lui Galaxy S6 un procesor octa-core Exynos 7420 pe 64-bit, cu quad-core Cortex-A53 la 1.5 GHz și quad-core Cortex-A57 la 2.1 GHz, 3GB RAM și 32GB memorie internă (cel pe care l-am testat), însă, cum am spus și mai sus, ambele flagship-uri vin și în variante de 64 sau 128GB. Acesta rulează Android 5.0.2 Lollipop.
Ca și performanțe, Galaxy S6 se mișcă foarte bine, nu are momente de delay, răspunde la imediat la comenzi și nu se încinge prea rau.
Interfața personalizată TouchWiz este și ea nelipsită de pe Galaxy S6. Pe mine nici această versiune nu a reușit să mă dea pe spate, deși cândva am fost un mic fan al UI-ului de la Samsung. Ca și restul producătorilor, Samsung a introdus suportul pentru teme, lăsând utilizatorului posibilitatea să aleagă un stil pentru interfață.
Samsung a renunțat la gramadă de aplicații (bloatware) cu care ne-am obișnuit să vină fiecare device al coreenilor. Acum vin preinstalate doar câteva aplicații, cum ar fi S Health, Notes, Smart Remote, S Voice, Galaxy Apps, Smart Manager, suita Microsoft (OneNote, OneDrive, Skype), aplicațiile Google, Instagram, Facebook și WhatsApp.
Performanțe – Benchmark
Am testat Galaxy S6 și în 3 aplicații pentru benchmark: AnTuTu Benchmark, Quadrant Standard Edition și 3DMark Ice Storm Benchmark. Rezultatele sunt puțin mai mici decât cele obținute cu S6 Edge, dar diferențele sunt irelevante. Excepție face AnTuTu Benchmark unde exista o diferență destul de mare și nu prea îmi dau seama de ce: S6 Edge – 68.764, S6 – 61.804. Aceasta diferență de scor nu se observă în utilizarea de zi cu zi sau în jocuri.
Cameră foto și video
Nu ma princep la fotografie, dar pot să spun că S6 are cea mai bună cameră pe care am testat-o până acum pe un smartphone: 16 MP, stabilizator optic de imagine, flash LED, autofocus. Am folosit-o doar în modul automat, cu HDR Auto și pot să spun că mi-a plăcut. Focalizează foarte repede, precis și de la o distanță foarte mică de obiect (2-3cm).
Ca și moduri de fotografiere puteți opta între: Automat, Pro, Focalizare selectivă, Panoramă, Cu încetinitorul, Mișcare rapidă și Fotografie virtuală.
Camera frontală este de 5MP, nu am testat-o prea mult, dar este numai bună pentru iubitorii de selfie-uri.
Fotografii realizate cu Samsung Galaxy S6:
Camera principală filmează la rezoluție 2160p cu 30fps, 1080p cu 60fps, 720p cu 120fps și are HDR și dual-video, în timp ce camera secundară filmează la 1440p cu 30fps.
Video realizat cu Samsung Galaxy S6:
4K:
Baterie
Samsung Galaxy S6 vine cu o baterie Li-ion de 2550mAh, insufiecientă, dar care s-a descurcat binișor ca și autonomie. De la 100% până la 1% am reușit să obțin o durată de viață de 22h 42m, din care Screen – 3h 47m, 1h 59m de apeluri. În cele 22 de ore am folosit telefonul doar 10-15 minute în jocuri, WiFi pornit mereu, conexiune 4G activa și funcția Location oprită.
Preț
Samsung Galaxy S6 Edge poate fi achiziționat de pe emag.ro la un preț începând de la 2.899 până la 4.199, în funcție de variantă de memorie pentru care optați (32/64/128GB).
Concluzii
Samsung Galaxy S6 este un smartphone cu care sud-coreeni se pot lăuda. Design-ul, materialele, performanțele și camera te fac să nu te gândești prea mult atunci când vrei să achiziționezi un vârf de gamă dintr-o serie cu renume. S6 Edge mi-a plăcut mai mult, este mai interesant și diferit, dar dintre cele 2 aș alege S6. Mi se pare ceva mai practic.
Pro
- design și materiale premium
- cea mai bună cameră pe care am testat-o
- culori vii și claritate pe ecranul Super AMOLED QHD
- cel mai performant smartphone cu care m-am jucat
Contra
- bateria de 2550mAh
Bonus – Accesorii
În timpul în care am folosit Samsung Galaxy S6 am putut să testez și o husă de protecție Samsung Clear View Cover oferită în pachetul de test tot de către Samsung Mobile Romania.
Clear View Cover este o husă de calitate (doar este un accesoriu original) ce se prinde pe spatele lui S6. Coperta care acoperă ecranul este toată translucidă și poate fi folosită pentru a verifica ceasul și pentru a răspunde la apeluri. Husa vine și cu un senzor care trece smartphone-ul într-un mod special când coperta este închisă sau aprinde ecranul când este deschisă.
Ce nu-mi place la husă:
– coperta translucidă este dintr-un plastic lucios care se zgărie foarte repede.
– husa zgărie ecranul în timp, dacă nu este folosită o folie.
– este foarte greu să deschizi coperta cu o mână.
Samsung Clear View Cover poate fi achiziționată de pe emag.ro la prețul de 239 lei.