De multe ori auzim în media despre atacuri cibernetice și despre cum gadget-uri-le noastre pot oferi informații intime unor necunoscuți fără acordul nostru, dar niciodată nu se explică în detaliu, iar majoritatea oamenilor nu înțeleg mai nimic. Astfel, am decis să ofer în acest articol câteva informații clare despre cum îți poți securiza Android-ul tău.
Cea mai simplă metodă de a-ți securiza datele de pe smartphone-ul tău este să îi lași pe alții să aibă grijă de asta. La ce mă refer? La update-uri-le de software – tu doar trebuie să descarci și să instalezi aceste update-uri, deoarece restul este deja făcut de către Google sau de către alții precum Samsung, Lenovo, LG, etc (depinde de la ce OEM ai cumpărat produsul). De aceea update-urile de software sunt foarte importante, chiar dacă nu aduc funcții noi, ele rezolvă bug-uri de sistem și breșe prin care informațiile tale pot fi luate fără acordul tău. Astfel, îți recomand să ai cea mai recentă versiune de Android pe care firma de la care ai achiziționat telefonul ți-o oferă. Poți face asta mergând în Setări – Despre telefon – Software update.
Nu accesa link-uri de la surse în care nu ai încredere, deoarece aceste link-uri sunt redirecționate către site-uri care îți stochează IP-ul și datele telefonului tău. Fii foarte atent la ce link-uri accesezi, deoarece unele pot părea surse credibile, precum YouTube, DevianArt, Dropbox, etc, dar nu sunt. Spre exemplu, acest link mi-a fost trimis de DropBox, care spune că am câștigat ceva, fără a face nimic.
Evident, nu am câștigat nici măcar 1MB de stocare și acel link nu este unul care te va duce către site-ul DropBox. Este un simplu link cu denumire asemănătoare – „dropboxx.cf”. După ce aș fi dat click pe un astfel de link, cel care mi-a trimis mesajul îmi poate vedea nu doar adresa IP, ci și de pe ce platformă am intrat pe site, chiar și de pe ce browser.
Astfel, acesta îmi poate afla locația cu coordonate exacte. Deci, încercați să nu accesați link-uri de la persoane pe care nu le cunoașteți sau link-uri care par a fi de la site-uri de încredere, dar au o literă în plus sau denumirea puțin schimbată.
Nu folosiți aplicații de genul Anti-virus, deoarece nu ajută cu nimic și să nu cădeți în plasa ieftină a unor site-uri care spun că ai Android-ului infectat și că trebuie să instalezi neapărat o aplicație de-a lor. Aceste aplicații care spun că îți ajută Android-ul mai mult îi fac rău.
Fiți cu capul pe umeri, aveți grijă la ce permisiuni oferiți aplicațiilor, aveți grijă la ce aplicații instalați, mai ales cele care sunt de pe Internet și nu din Google Play, aveți grijă ce link-uri accesați, iar astfel Android-ul vostru va fi perfect sigur.