După aproape 2 ani de la lansarea modelului FreeBuds 4i (caști bluetooth true wireless), care s-a bucurat de un succes imens, producătorul chinez a venit și cu următoarea generație de căști mid-range – FreeBuds 5i.
Modelul 4i mi-a plăcut foarte mult, ca și calitate/preț, ba chiar l-am recomandat de fiecare dată persoanelor care nu voiau să cheltuie prea mult pe o pereche de căști in-ear. Este adevărat, în 2022 se vindeau cu o medie de 200 lei, ceea ce le făcea un best buy.
FreeBuds 5i le-am vazut un fel de „FreeBuds 4i+”, ceea ce m-a făcut imediat să îmi doresc să le testez.
- sunet bun, cu ANC, pentru nivelul de preț
- confortabile în sesiuni lungi
- interacțiune intuitivă și control volumului din „codiță”
- culori interesante și unice
- posibilitatea de a conecta 2 dispozitive în același timp (seamlessly switch)
- lipsa setărilor EQ, ca pe modelele mai scumpe
- aplicația AI Life trebuie descărcată de pe site-ul Huawei
Design, materiale și confort
Chiar am fost surprins când am văzut că au venit pe culoarea „oului de rață”, adică Isle Blue, pentru că m-am plictisit de aceleași culori lucioase, un fel de „premium wannabe” pentru produsele mid-range acum câțiva ani. Tocmai din acest motiv se simt puțin ieftine la atingere. Oare poți mulțumi cumpărătorul vreodată? Nu cred.
Chiar și așa, mie îmi plac textura și culoarea pentru că fac dock-ul „rezistent” la zgârieturi sau zgârieturile fine invizibile (cum vreți voi să le ziceți). Este, totuși, recomandat să nu fie lăsate prin baie, pentru că pot fi ușor confundate cu o piatra Ponce, iar certificarea IP54 nu este suficientă în cazul acesta. IP54 le face rezistente la stropii de apă și praf, ceea ce înseamnă că pot fi folosite ca și factor motivațional când faceți sport.
Cele 2 căști sunt cumva în contrast cu dock-ul, pentru că sunt lucioase și au o culoare gri uni. Tocmai asta le face interesante, pentru că atunci când deschizi cutia de încărcare prima dată nu te aștepți fie glossy.
Am folosit căștile în sesiuni lungi, îmi stau bine în urechi și nici după 3 ore nu am simțit nevoia să le dau jos. Asta depinde, într-adevăr, de pavilionul fiecăruia. Toate cele 3 modele de la Huawei testate de mine – FreeBuds 4i, 5i și high-endul FreeBuds Pro 2 – au stat ca și turnate la mine în urechi.
Sunet
Nu o să intru în detalii tehnice, pentru că mi se pare irelevant cât timp se găsesc și pe site-ul oficial, dar ca și la modelul precedent sunetul este bun pentru prețul plătit. Mi-ar fi plăcut să fi avut reglare EQ din aplicație, pentru că asta le-ar fi făcut mai personalizabile pentru stilul fiecăruia de a asculta muzică. Setările acestea nu lipsesc în totalitate, dar trebuie să te mulțumești cu un preset din cele 3 puse la dispoziție – Default, Bass Boost, and Treble Boost. Eu le-am lăsat pe default, dar parcă aș mai fi umblat puțin la sunet, să fie pe gustul meu.
Funcții și aplicație
Vin și cu ANC (anularea zgomotului ambiental), care nu este cel mai strălucit, dar își face treaba în medii cu puțin zgomot. Dacă le vrei pentru zboruri cu avionul trebuie să optezi pentru modele mai scumpe. Ce ziceam mai sus de cumpărătorul nemulțumit (adică și eu)? Accesibile, dar cu ANC de top nu există. Pentru zgomotul ambiental oferă 3 variante: Noise Cancelling, Off și Awareness.
Controlul căștilor este unul foarte intuitiv, cum deja ne-am obișnuit pe genul acesta de căști. Treaba cu reglarea volumului prin slide în sus/jos pe codiță face toți banii. E o funcție de bază pentru căști, dar care încă lipsește de pe foarte multe.
Senzorul IR este și el prezent și detectează momentul în care o cască este scoasă din ureche și pune pauză la media.
Comunicarea este realizată prin Bluetooth 5.2 și suportă conexiunea simultană a 2 dispozitive audio (seamless switch), ceva la care nu aș renunța niciodată, pentru că îți ușurează „munca” atunci când folosești des telefonul și laptopul, de exemplu.
Din aplicația AI Life se fac câteva setări, se reglează EQ-ul și tot cu ea se actualizează firmware-ul.
Baterie
Aici spun și eu ce „ne vinde” producătorul pentru că nu am ascultat muzică încât să le storc de viață definitiv. Ajungeau în cutie până să se stingă, iar mai apoi cutia ajungea la încărcat pentru a nu rămâne fără baterie cand ai mai mare nevoie de ele. Chiar și așa, ar fi fost irelevant pentru că autonomia poate oscila și un funcție de volum, cate minute/ore de apeluri ai cu ele, cu ANC sau fără, temperatura, daca este Marte retrograd etc. Ce pot spune este că se încarcă suficient de rapid pentru o pereche de căști de buget.
Preț și disponibilitate Huawei FreeBuds 5i în România
Huawei FreeBuds 5i pot fi achiziționate de pe eMAG la prețul de 412 lei, dar cu siguranță prețul va scădea puțin în perioada următoare, poate 10-15%.