Seria FreeBuds de la Huawei se bucură deja de câteva modele de căști in-ear, dar și unul over-the-ear pe care l-am testat și eu cu puțină vreme în urmă.
Ultimul model lansat sunt căștile in-ear FreeBuds 4i pe care am fost foarte curios să le testez, deși văzând prețul am fost puțin circumspect în ceea ce privește calitatea audio.
Acestea mi-au demonstrat că nu e bine să tragi concluzii, chiar dacă le ții doar pentru tine, fără să testezi produsul. Că să vă spun de la început, Huawei FreeBuds 4i cred că sunt la ora actuală cea mai bună variantă de căști cu ANC, raportându-ne la prețul lor.
- raport calitate/preț imbatabil la ora actuală
- sunet bun pentru nivelul lor de preț
- anularea zgomotului ambiental funcționează foarte bine
- stau bine în urechi și nu deranjează după o utilizare îndelungată
- aplicația dedicată AI Life actualizată se găsește doar în App Gallery
- controlul mai da rateuri
- lipsa unei certificări IPX
Specificații Huawei FreeBuds 4i
Greutate: 47.5 g
Dimensiuni: 21 x 37.5 x 23.9 mm
Conectivitate: Bluetooth 5.2
Tehnologie: Anularea zgomotului ambiental
Baterie: 2 x 55mAh, 215mAh – 10 ore (ANC off – muzică), 7.5 ore (ANC on – muzică), 6.5 ore (ANC off – apeluri), 5.5 ore (ANC on – apeluri)
Design, materiale și confort
Dock-ul de încărcare al căștilor are dimensiuni reduse și o formă care îți permite să îi găsești loc în buzunar rapid. În același timp stau și foarte bine pe suprafețele plane. Pe exterior găsim doar ledul discret care ne arată prin diferite culori cât de încărcate sunt căștile și portul Type C.
De când le-am deschis mi-am dat seamă că Huawei nu a făcut rabat de la calitate, chiar dacă te-ai aștepta la asta. De obicei costurile se reduc și din materialele folosite. De câte ori deschid un astfel de dock pentru prima dată, mișc puțin de capac. Dacă jocul balamalei este aproape insesizabil, îmi dau seama că producătorul a fost atent la detalii. La FreeBuds 4i capacul stă fix și asta m-a încântat. Prima impresie contează, nu?
Căștile urmează design-ul deja popular de la AirPods Pro, inclusiv modul de așezare în dock. Stau fixe, iar magnetul este puternic. Aș spune că e prea puternic, pentru că uneori depui ceva efort să le scoți din dock, din pricina suprafețelor lucioase și curbate.
Am folosit căștile și în sesiuni lungi de 2 ore fără să mă deranjeze sau să simt nevoia să fac o pauză. Mai mult, acestea nici nu au căzut atunci când activitatea fizică a fost intensă și agitată. Le-am folosit zilnic la sport și nu a trebuit să le ating prea des pentru a le așeza. De obicei căștile in-ear alunecă atunci când faci sport, din cauza umidității crescute și a expresiile faciale diverse.
Sunet
Și aici au reușit să mă impresioneze căștile celor de la Huawei. Mi s-au părut că se aud neașteptat de bine pentru prețul lor, bass-ul este suficient pentru gustul meu, iar funcția de anulare a zgomotului ambiental face o treabă foarte bună.
Din păcate, în aplicație nu există niciun fel de setare pentru sunet, dar mi s-a părut destul de balansat, cu o ușoară orientare către muzica Pop și Trap.
Baterie
Producătorul se laudă cu 10 ore de muzică cu ANC oprit și 7.5 ore cu ANC pornit. Eu n-am apucat să le descarc dintr-o singură ascultare, dar din experiență aș mai lua o oră și ceva din acești timpi. Dock-ul este capabil să le încarce în doar 10 minute suficient încât să te ducă 4 ore de muzică.
Chiar dacă sunt căști mid-range, mi-ar fi plăcut să văd și încărcare wireless, chiar dacă ar fi crescut prețul puțin.
Funcții și conectivitate
Cum am spus și mai sus, Huawei FreeBuds 4i vin cu funcție de anulare a zgomotului ambiental, ajutată de câte 2 microfoane pe fiecare cască. Fiind căști de buget, totuși, pe acestea nu regăsim și alte tehnologii sau funcții audio imersive.
Aplicația dedicată AI Life poate fi descărcată din AppGallery
Ca și la restul seriei, și FreeBuds 4i sunt compatibile cu aplicația Huawei AI Life. Cum am spus și în review-ul de la FreeBuds Studio, aplicația actualizată este disponibilă în AppGallery – store-ul Huawei. Versiunea din Play Store este neactualizată din August 2020 și nu recunoaște modele noi lansate.
Setările în aplicație sunt limitate, atât în ceea ce privește sunetul cât și controlul – double tap, touch and hold. Tot din aplicație se pot selecta modurile audio – ANC on, Off și Awareness, care te ține conectat de mediul exterior.
Modul de interacțiune cu căștile dă de foarte multe ori rateuri. Eu în perioada de test am renunțat să mai folosesc controlul de pe ele și m-am rezumat doar la telefon.
Preț și disponibilitate
Huawei Free Buds 4i, la data scrierii review-ului, pot fi achiziționate în pachet cu o brățară fitness Huawei Band 4 la prețul de 400 lei de pe site-ul eMAG. Mi se pare o ofertă foarte bună. Probabil în următoarele săptămâni, când oferta nu va mai fi valabilă, prețul lor va scădea cu 10-15%.
FreeBuds 4i sunt disponibile în 3 versiuni de culoare – alb, negru și roșu.
Concluzii
Huawei FreeBuds 4i chiar mi-au plăcut pentru tot ce oferă și, sincer să fiu, nu mă așteptam să îmi placă așa mult. La ora actuală, dintre toate căștile pe care le-am testat și cu care am interacționat în ultimul an, acestea sunt best deal la prețul lor.
Raportul calitate/preț nu cred că îl bate o altă pereche de căști, iar asta chiar mă bucură pentru că abordarea Huawei va forța și alți producători să vină cu modele mid-range, iar cei care au deja să ridice calitatea.
Dacă vrei o pereche de căști true wireless de calitate, cu sunet bun și anulare a zgomotului ambiental, toate la un preț accesibil, chiar recomand Huawei FreeBuds 4i.