În această minunată perioadă de auto-izolare am în teste Samsung Galaxy S20 Ultra – ultimul flagship al sud-coreenilor și Samsung Galaxy S10 Lite – ultimul lor mid-range pe piață.
Deși pare perfect din toate punctele de vedere, S20 Ultra are și el câteva minusuri (detalii într-un viitor review), dintre care unul mare: prețul – 6500 lei pentru versiunea de 128GB.
Nu știu voi cum faceți banii, dar mie prețul mi se pare unul colosal. Poate că este justificat, dar asta nu îmi schimbă părerea sau bugetul pe care l-aș aloca unui flagship.
Galaxy S20 Ultra este o excepție în privința prețului pentru că este crème de la crème, însă nici S20 și S20+ nu sunt așa ieftine: aproximativ 4300 lei, respectiv 4800 lei. Pentru a acoperi cât mai mult din piață, producătorii vin și cu o gamă de mijloc, pentru cei ale căror bugete nu pot urca atât de mult. Samsung Galaxy S10 Lite este un device al gamei de mijloc, lansat în luna februarie.
De fiecare dată când testez un mid-range mă tot întreb de ce mai dau banii aproape an de an pe un flagship. La fel s-a întâmplat și acum.
Nu o să fac o comparație 1 la 1 cu S20 Ultra, pentru că nu este corect, dar pot să spun că S10 Lite oferă aproape tot ce mi-aș dori de la un telefon, la jumătate de preț față de media seriei S20. O să punctez câteva aspecte, inclusiv acel „aproape tot”.
Performanțe: Am testat S10 Lite în Call of Duty, cu specificațiile la maxim, și nu am simțit că ma joc pe un mid-range. La fel se comportă și S20 și S10 (al meu) în joc. În video-ul de mai jos se poate vedea că S10 Lite răspunde la fel ca S20 Ultra la deschiderea aplicațiilor, nu are momente de ezitare, ba chiar uneori se încarcă mai repede. Le-am dat și restart de 2 ori crezând că e o problema cu procesele pe S20 Ultra. Rezultatele au fost aceleași.
Specificații hardware: S10 Lite vine cu procesor Snapdragon 855 (echivalentul pentru US/China al lui Exynos 9820 – procesorul pe care îl găsim pe S10 și S10+), 8GB RAM și 128GB. Mie mi se pare bine echipat pentru gama lui.
Design și construcție: Chiar dacă e mid-range, pe S10 Lite găsim aceeași construcție de calitate ca pe S20 Ultra, cu metal și sticlă. Design-ul nu e prea diferit.
Ecran: S10 Lite are în dotare un Super Amoled de 6.7 inch cu rezoluție 1080 x 2400. Pe al meu S10 folosesc rezoluția FHD+ (2280 x 1080) de când l-am cumpărat și nu m-a deranjat cu nimic. Am sacrificat rezoluția pentru baterie, dar fără să mă agațe de ochi pixelii. Se vede foarte bine și aproape la fel de curat ca și pe qHD.
Camera: 3 camere de 48MP, 12MP și 5MP, dar fără zoom optic. Sunt suficiente pentru orice utilizator și fac capturi reușite, chiar dacă nu se ridică la nivelul celor de pe S20 Ultra.
Bateria: 4500 mAh și încărcare la 45W. Același tip de încărcare rapidă îl regăsim și pe S20 Ultra.
Ce mi-ar lipsi, dar aș putea trăi fără:
- nu are încărcare wireless. Nu știu dacă plățile cu telefonul via NFC merg;
- nu are rezistență la apă – IP68. Nu mă duc „la scăldat” cu telefonul în buzunar, dar îmi place să mă știu acoperit în cazul unui contact cu apa;
- nu are difuzoare stereo:
Punctele menționate mai sus nu le-am regăsit nici pe A71 și nici pe Note10 Lite. Nu prea există reorientare pe gama de mijloc de la Samsung dacă vrei cel puțin unul dintre ele.
Luând în considerare avantajele și dezavantajele, dacă aș fi nevoit acum să îmi schimb telefonul și aș trece peste pasiunea (mi-e rușine să o numesc nebunie) cu telefoanele, aș merge categoric pe Samsung Galaxy S10 Lite.
În 2020, cred că flagship-urile merită cumpărate doar dacă îți permiți, ai o pasiune pentru telefoane sau ai ceva în plus fără de care nu poți trăi. Dacă nu te încadrezi în cele 3 categorii, un mid-range este cea mai bună alegere. Despre Samsung Galaxy S10 Lite pot spune că este un device cu ecran, preț și echipare de mid, dar cu apucători de flagship.