Home Altele Mai ai nevoie de root la ...

Mai ai nevoie de root la telefon în 2020?

09.10.2020

Stăteam zilele trecute și îmi aduceam aminte de anii când îmi cumpăram un telefon Android și primul lucru era să îi fac root. De multe ori nici nu apucam să bag cartela în el că deja era cu root și cu custom ROM și kernel. Studiam bine XDA înainte de cumpărare și alegeam ce mi se părea că se potrivește nevoilor mele.

Ce înseamnă „root” pe Android?

Mai ai nevoie de root la telefon în 2020? root

Root este un tip de acces asupra sistemului de operare Android care îți permite să îți bagi nasul dincolo de ce își oferă el din interfață. Este un fel de permisiune admin ce îți oferă acces la fișierele sistemului de operare.

A fost vreme când root-ul era popular și majoritatea utilizatorilor făceau. Cu câțiva ani în urmă sistemul de operare al gigantului american nu era atât de bine optimizat și de matur ca astăzi, așa că existau dezvoltatori care modificau firmware-urile producătorilor sau direct versiunile AOSP (sistemul de operare așa cum venea de la Google pe telefoanele Nexus) pentru a oferi mai multe opțiuni de personalizare și pentru a îmbunătăți performanțele și autonomia.

Din câte îmi aduc aminte, ultima dată când am avut root a fost acum aproximativ 6 ani pe un HTC One M8. De atunci nu am mai simțit nevoia sau poate am fost prea comod să mă mai complic să instalez un custom ROM.

Și ultimele smartphone-uri lansate au parte de ROM-uri și kernel-uri custom

Curios de cât de populare mai sunt astfel de ROM-uri, am dat o tură pe cel mai mare site/forum dedicat root – XDA-Developers și am rămas chiar surprins să văd încă o mulțime de topic-uri dedicate unor ROM-uri și kernel-uri pentru telefoane noi precum S20 și Note20. Nici cei care comentau nu erau puțini, ceea ce înseamnă că încă foarte mulți utilizatori vor să dea un boost telefonului. Cred că o mare parte dintre ei fac root doar pentru a putea bloca reclamele din aplicații sau pentru a folosi cheat-uri/hack-uri în jocuri precum PUBG sau Call of Duty Mobile.

Uitându-mă pe XDA mi-a venit un gând să mai fac și eu un root, dar mi-a trecut repede. Mi-am dat seama că pentru mine nu merită deranjul. Sistemul de operare și One UI 2.5 sunt suficiente pentru nevoile mele.

Există consumatori care se mulțumesc și sunt ok cu ce le oferă producătorul și sunt pasionații care vor mai mult, mai ales că telefonul poate mai mult. Mai este și o altă categorie de utilizatori root, cei care au telefoane mai vechi și al căror suport a încetat de ceva ani. Pentru ei este singura metodă să „primească” noi versiuni Android.

Cred că în 2020 root-ul este pentru pasionați, cei care vor să stoarcă tot din telefonul lor și care vor să modifice sistemul de operare până la cele mai mici detalii. Aș putea spune că este ca și tuning-ul la mașini, doar că nu te costă bani.

Cauți un device Android? Gasește-l pe cel potrivit în reducerile eMAG de azi!
Tag-uri:
Despre autor

Pasionat de tehnologie, în special telefoane și Android, încerc prin acest blog să împart cu voi ultimele review-uri și noutați despre tot ce înseamnă "roboțelul verde".

Sustine
Click!