Home Reviews Review OPPO Reno5 Lite

Review OPPO Reno5 Lite

30.06.2021

Review OPPO Reno5 Lite oppo featured-review

A trecut exact un an de zile de când n-am mai pus mână pe un OPPO, după ce anul trecut în aceeași perioadă am testat Reno 3 PRO. Am primit la test Reno5 Lite, varianta de buget a ultimei serii, lansat pe la sfârșitul lunii martie. Trebuie să recunosc că nu am deloc experiență cu acest producător, fiind abia al doilea model pe care îl testez.

PlusuriMinusuri
  • ecran AMOLED Full HD
  • 8GB RAM
  • design frumos
  • procesor MediaTek lent
  • ecran de doar 60Hz

Cuprins:

  1. Design și materiale
  2. Ecran
  3. Hardware și software
  4. Baterie
  5. Cameră
  6. Preț
  7. Concluzii

Specificații OPPO Reno5 Lite

Ecran: AMOLED 6.43 inch – 1080 x 2400px
Procesor: Mediatek MT6779V Helio P95 (12 nm)
Memorie RAM: 8GB RAM
Memorie internă: 128GB
Sistem operare: Android 11, ColorOS 11.1
Senzori: cititor de amprente în ecran – optic.
Cameră principală: 48 MP, f/1.7, 26mm (wide), 8 MP, f/2.2, 16mm, 2 MP, f/2.4, (macro), 2 MP, f/2.4, (depth)
Cameră secundară: 32 MP, f/2.4, 24mm (wide)
Baterie: Li-Po 4310 mAh – Fast charging 30W
Dimensiuni: 160.1 x 73.2 x 7.8 mm
Greutate: 172 g

Design și materiale

Review OPPO Reno5 Lite oppo featured-review

Oppo Reno5 Lite la prima vedere nu arată chiar ca un mid-range: spatele lucios ce aduce a sticlă, rama metalică si ecranul cu margini destul de subțiri îți dau impresia că ai de a face cu un telefon ceva mai sus de mid-range. Dacă te uiți mai atent, sunt elemente care îl dau de gol.

Spatele este realizat din plastic curbat, care în varianta Fantastic Purple cum l-am primit eu la test arată foarte frumos, chiar dacă acum trendul tinde către mat. Dacă pui mat pe mid-range – pare ieftin, daca îl pui pe high-end – este fancy. Asta se aplică și vice-versa, așa că nuanța cameleon îi dă un aer ușor premium. Pe spate găsim și camera cu cei 4 senzori, a cărei rama este destul de mare. Un alt artificiu, zic eu, care să te ducă cu gândul la telefoanele de top cu mulți senzori și rame imense. Nu arată rău deloc. 

Rama este metalică (sau cel puțin așa pare) și are aceeași nuanță de culoare ca spatele. Acestea par cumva îmbinate în culori și tranziția nu este bruscă. Îmi place, dar păcat că frumusețea unui astfel de spate nu rezistă prea mult fără o husă. 

Review OPPO Reno5 Lite oppo featured-review

Pe stânga avem butoanele de volum, iar pe dreapta butonul de power/lock. În partea de jos difuzorul, portul Type C și jack-ul nelipsit de pe telefoanele din clasa asta. 

Pe partea frontală ecranul are margini destul de mici, cu excepția celei de jos care este o idee mai groasă, dar nu deranjant. Camera frontală este încadrată în ecran și poziționată în partea stângă.

Dimensiunile lui Reno5 Lite sunt ideale pentru mine. Este exact cât trebuie să nu te chinui să îl folosești cu o mână.

Ecran

Review OPPO Reno5 Lite oppo featured-review

Ecranul este un AMOLED de 6.43 cu rezoluție FullHD+ (1080 x 2400), ce se vede chiar foarte bine, are culori frumoase și este luminos. Cei 800 nits pot fi atinși într-un spațiu cu lumina puternică.

Din păcate, acesta vine cu rată de refresh de doar 60Hz. Mi s-ar fi părut ok dacă aveam 90Hz, mai ales că pentru mid-range-uri deja a crescut standardul.

In ecran găsim camera frontală și cititorul de optic de amprente, care răspunde rapid la deblocare. 

Hardware și software

Review OPPO Reno5 Lite oppo featured-review

Zona de hardware pe mine m-a blocat puțin, la fel cum a făcut și Reno3 PRO. Nu înțeleg de ce au ales să meargă pe un procesor Mediatek Helio P95 a cărui performanță scăzută se simte și în simpla utilizare. Vine cu RAM cât foarte multe flagship-uri din 2021, dar cu procesor de low-end. 

Se pare că Oppo sunt fani ai combinațiilor ciudate, la fel cum au făcut și cu Reno3 PRO unde aveam 12GB RAM în 2020 și procesor SD 765G de mid-range.

Este adevărat, cei 8GB suplimentează în utilizarea de zi cu zi, dar tot îl simți că se mișcă prin UI în low frames

Android-ul 11 este „îmbrăcat” cu ColorOS 11.1, care arată bine, dar reușește să mă ducă cu gândul la MIUI.

Baterie

Bateria ascunsă sub capacul colorat este de 4310mAh și oferă încărcare rapidă pe 30W, care se traduce într-o ciclu 0 – 100% în mai puțin de o oră.

Cameră

Review OPPO Reno5 Lite oppo featured-review

Camera principală oferă 4 senzori – 48 MP, f/1.7, 26mm (wide), 8 MP, f/2.2, 16mm, 2 MP, f/2.4, (macro), 2 MP, f/2.4, (depth) care își fac treabă bine în diferite situații. Diafragma de f/1.7 este unul dintre atuurile lui Reno5 Lite. Mie mi-a plăcut ce poate camera, pentru nivelul lui de preț.

Preț și disponibilitate OPPO Reno5 Lite

La data scrierii review-ului, Oppo Reno5 Lite poate fi achiziționat la prețul de 1499 lei de pe eMAG, iar în acest preț primești și o pereche de căști Oppo Enco W11.

Concluzii

Review OPPO Reno5 Lite oppo featured-review

Cum am spus și mai sus, nu ma declar un cunoscător când vine vorba despre portofoliul Oppo, dar și de această dată au reușit să mă facă să nu îi înțeleg. Cu totul, Reno5 Lite ar fi chiar un mid-range reușit dacă procesorul nu l-ar trage în jos.

Știu, pentru a ține prețul la nivelul dorit trebuie să mai faci rabat de la anumite lucruri, dar pentru modul în care utilizez eu telefonul mi se pare că nu au ales prea bine la ce să renunțe, dar asta este o părere subiectivă și bazată pe experiența mea. Daca ar fi avut un procesor SD și un preț de 1500 lei, cred că ar fi fost o alegere chiar bună. Cu acest MediaTek nu mi se pare o varianta potrivită pentru prețul lui, chiar dacă plusează pe alte zone. 

Cauți un device Android? Gasește-l pe cel potrivit în reducerile eMAG de azi!
Despre autor

Pasionat de tehnologie, în special telefoane și Android, încerc prin acest blog să împart cu voi ultimele review-uri și noutați despre tot ce înseamnă "roboțelul verde".

Sustine
Click!