Nu am mai interacționat cu un smartwatch Samsung de pe vremea lui Galaxy Watch, pe care l-am testat, dar l-am și avut o scurtă perioadă. Nu m-au dat pe spate ceasurile smart de la Samsung din pricina bateriei, care de câteva generații e tot pe acolo cu 1 – 2 zile de utilizare. Dacă tot am sărit Active2, m-am bucurat când am auzit că o să primesc la test, prin programul Orange Smartphone Tester, și Samsung Galaxy Watch3 LTE 4G alături de Samsung Galaxy Note20 Ultra. O ocazie bună să văd, dincolo de prezentările oficiale, ce mai aduce nou seria.
Pentru cine nu știe, Watch3 este ultimul smartwatch de la Samsung, lansat la începutul lunii august.
Specificații | Samsung Galaxy Watch3 |
Ecran | Super AMOLED de 1.4 inch, 360 x 360 pixels (~364 ppi), protejat de Corning Gorilla Glass DX |
Procesor | Exynos 9110 – Dual-core 1.15 GHz |
Memorie RAM | 1GB RAM |
Memorie internă | 8GB |
Sistem de operare | Tizen OS 5.5 |
Conectivitate | Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 5.0, NFC, GPS |
Baterie | Li-Ion – 340 mAh |
Dimensiuni | 46.2 x 45 x 11.1 mm |
Greutate | 43 g |
Altele | Barometru, accelerometru, vibrații, senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac și a presiunii sângelui, ECG, wireless charging, prindere clasică curea 20mm, certificare IP68 (50m) |
Design și materiale
Samsung Galaxy Watch3 a fost lansat în 2 dimensiuni, 41mm și 45mm. Pe cel din urmă l-am primit și eu, pe negru. Chiar dacă nu am mână groasă, aș alege mereu versiunile cu cadranul mai mare. Mi se par mai masculine.
Spre deosebire de seriile precedente, Watch3 are un design orientat către clasic, cu butoane pe partea dreaptă de care aproape că îți vine să tragi pentru a seta data. Pe partea de sus avem aceeași rotiță care imită ceasurile clasice, dar care poate fi folosită pentru navigare sau volum în timpul apelurilor. Microfonul și difuzorul sunt poziționate discret în stânga, iar pe interior avem senzorii responsabili cu monitorizarea ritmului cardiac.
Watch3 vine în pachet cu o curea din piele de foarte bună calitate, având cusătură de culoare albă, ce merge perfect la orice vestimentație casual sau office. Combinația nu prea se potrivește pentru activitățile sportive din două motive: 1 – arată ciudat la mână când ești îmbrăcat sport și 2 – pielea se distruge în scurt timp dacă este expusă intens la transpirație sau apă. Din păcate, pachetul nu conține și o curea din silicon, dar prinderea de 22mm este populară și curele de toate felurile pot fi găsite ușor la noi sau la retailerii chinezi.
Ecran
Galaxy Watch3 este echipat cu un ecran de 1.3 inch Super AMOLED cu touchscreen sau dacă este să îl băgăm în tagma ceasurilor clasice – un cadran de 45mm, cu rezoluție 360 x 360. Se vede foarte bine și este suficient de luminos încât să te poți uita la el cu ușurință chiar și în soare.
De câteva generații tehnologia ecranului nu a primit niciun upgrade, dar la așa dimensiuni nu cred că ar avea ce să adauge.
Ceasul fiind un accesoriu mereu expus loviturilor, protecția este oferită de Corning Gorilla Glass DX. Cu toate astea, eu recomand o folie chiar dacă ecranul este adâncit și protejat de ramă.
Software, conectivitate și funcții
Smartwatch-ul are sistem de operare Tizen 5.5, dezvoltat de Samsung. Navigarea prin meniu se face la fel ca pe modelele vechi, cu icon-uri dispuse în cerc. Aplicațiile și fețele de ceas pot fi instalate și gestionate într-un mod mai ușor folosind aplicația Galaxy Wearables, cu care se face și setarea ceasului și activarea serviciilor LTE 4G.
Watch3 vine cu senzor pentru monitorizarea ritmului cardiac, dar acum ne putem afla inclusiv nivelul oxigenului din sânge. Este cea mai rapidă metodă să observi problemele pulmonare. Studiile arată că un om sănătos ar trebui să aibă între 95 și 100%, iar ce este sub 92% necesită un consult rapid.
Găsim pe noul model și senzori ECG și pentru tensiune, dar cele două încă nu sunt disponibile în Europa. Ambele funcții se află în curs de aprobare de către instituțiile de reglementare. Cel mai probabil, o să ne putem lua tensiunea arterială cu Watch3 pe la începutul anului viitor.
Ce am remarcat și mi-a plăcut încă de la primul Watch, integrarea și sincronizarea cu aplicația Samsung Health se realizează rapid. Monitorizarea activităților este variată și cuprinde alergare în aer liber, pe bandă, bicicletă, bicicletă eliptică, exerciții cu greutăți și multe altele. Unele dintre ele sunt recunoscute automat și ești anunțat că a început înregistrarea activității. Îmi place că îți spune în fiecare oră că nu te-ai mișcat suficient și te pune să faci câteva exerciții simple de stretching. Este o funcție bună pentru cei care lucrează mult la birou și uită să se ridice pentru detensionarea spatelui.
Înregistrarea somnului este și ea existentă, cu detaliile despre etapele de somn și cât timp ai petrecut în fiecare.
Cum am mai spus într-un articol dedicat, dacă tot am primit o variantă de ceas LTE 4G era păcat să nu îl folosesc conectat la rețeaua de telefonie mobilă. Am reușit să fac asta prin opțiunea Number Share de la Orange, care costă 2 euro/luna. Prin ea îți poți folosi numărul de abonament și pe alte device-uri, diferite de telefonul tău. Când sună unul, sună și celălalt. Eu am folosit Watch3 în apeluri departe de telefonul meu și am conectat căștile Buds+ pentru a nu împărți conversația mea cu toată lumea din jur, pentru că ceasul are și difuzor și microfon integrate.
Am folosit și funcțiile de Bluetooth și Wireless, prin ele reușind să îmi sincronizez ceasul cu telefonul și să primesc notificări.
Nici nu știu dacă mai are rost să zic ceva de Samsung Pay. Este serviciul pentru plăți al sud-coreenilor, dar care nu este disponibil în țara noastră. Asta înseamnă că nu poți folosi ceasul pentru plățile la POS. Un foarte mare minus, din punctul meu de vedere. Nu știu procesul și cum funcționează exact integrarea unui astfel de serviciu într-o țară, așa că nu dau vina pe Samsung sau pe băncile de la noi.
Autonomie
Pe toată perioada de test am folosit ceasul doar conectat la rețeaua 4G, iar acasa la WiFi. Dacă tot am dat 2 euro, măcar să îl folosesc de toți banii, nu? Am rămas profund dezamăgit când am văzut că nu pot scoate mai mult de 26 de ore de viață. De cele mai multe ori mi s-a stins după 24 de ore, contorizat pe ceas. Unii utilizatori spun că scot 2-3 zile de autonomie pentru versiunea fară LTE. Eu nu l-am menajat deloc, l-am lăsat cu totul pornit, inclusiv noaptea când dormeam. Probabil, dacă l-aș fi pus în modul avion pe timpul nopții l-aș fi dus în 30-32 de ore.
Accesorii
Galaxy Watch3 vine în pachet doar cu încărcătorul și cureaua din piele. Cum am zis și mai sus, mi-ar fi plăcut să văd și o curea din silicon pentru cei care vor să folosească ceasul pentru activitățile sportive intense.
Preț
Samsung Galaxy Watch2 LTE poate fi achiziționat la prețul de 2510 lei – preț standard, fără abonament, de la Orange.
Concluzii
Deși mi-a lăsat același feeling ca Galaxy Watch, este evident că Watch3 aduce câteva lucruri în plus: design mai frumos și funcții noi utile pentru monitorizarea sănătății. Dacă ar fi avut o baterie care ducea măcar 2-3 zile cu LTE, ar fi fost un ceas pe care m-aș fi gândit și eu să îl achiziționez. Nu sunt dispus să stau din 24 în 24 de ore să îmi încarc și ceasul. O grijă în plus pe lângă grămada de device-uri pe care o încarc la câteva zile sau săptămânal. E greu să ai o baterie care să ducă 3+ zile la câte știe să facă Watch3. Este un sacrificiu pe care unii utilizatori îl acceptă, alții nu.
Pro
- funcții ECG și pentru înregistrarea tensiunii arteriale (în curând disponibile și în Europa)
- design elegant, ușor de asortat
- LTE cu suport eSIM
- curea din piele de foarte bună calitate
Contra
- lipsa unei curele din silicon din pachet
- bateria slabă
- Samsung Pay nici de această dată nu este disponibil la noi în țară