Home Telefoane Samsung Galaxy S20 Ultra – probleme ...

Samsung Galaxy S20 Ultra – probleme cu supraîncălzirea?

01.04.2020

Samsung Galaxy S20 Ultra - probleme cu supraîncălzirea? s20 s10lite s10 ost

Înainte să primesc de la Orange la test Samsung Galaxy S20 Ultra 5G am citit câteva articole și opinii ale posesorilor care se plângeau de seria S20 cu procesoare Exynos că ar avea ceva probleme cu temperatura. Se făcuse și o petiție pentru a convinge Samsung să renunțe la Exynos pe flagship-uri și să meargă pe Snapdragon la nivel global. Motivele principale ar fi fost autonomia bateriei și performanțele mai scăzute pe procesoarele lor. Pentru cei care nu știu, Exynos este produs de Samsung.

Am fost curios de asta și l-am trecut prin diferite procese pentru a-i crește temperatura. L-am testat în Call of Duty Mobile și CPU Throttling Test. În benchmark-uri s-a încins cel mai tare și cel mai repede, mai ales pe metalul de pe margine, dar nu încât să îți faci griji ca și posesor că ia foc sau că pățește ceva. Este un sentiment deranjant în mână, dar nu mi-e necunoscut. Am mai avut device-uri care se încingeau așa.

Pe lângă disconfortul simțit la mână, mai intervine și problema „frânării” procesorului (thermal throttling). Când acesta ajunge la temperaturi ridicate, pentru protecție lui și a celorlalte componente, frecvența scade cât este nevoie, pentru a menține temperatura într-o zonă de siguranță.

Că să nu ma bazez doar pe ce simt la mână, am zis că am nevoie și de cifre. Pentru asta am ales aplicația CPU Monitor și încă 2 device-uri: Samsung Galaxy S10 (cu procesor Exynos 9820) și Samsung Galaxy S10 Lite (cu procesor Snapdragon 855 – echivalentul pentru US/China al lui Exynos 9820), 

Nu este un „battle al temperaturilor” sau o comparație, dar m-a ajutat să îmi fac o idee.

Pe toate am rulat aceleași teste. Cifrele și concluziile stau cam așa:

Samsung Galaxy S20 Ultra 5G:

  • destul de încins în mână;
  • temperatura procesorului a urcat cel mai mult până la 47°C (10 minute în benchmark);
  • la această temperatură puterea procesorului a fost redusă cu 14%.;
  • în Call of Duty Mobile (20-25 minute de jucat) temperatura a urcat până la 41°C.

Samsung Galaxy S20 Ultra - probleme cu supraîncălzirea? s20 s10lite s10 ost

Samsung Galaxy S10 Lite:

  • cald în mână; de la 0 la Galaxy S20 Ultra (adică 10), aș spune că se poziționează la 7.5.
  • CPU Monitor: temperatura procesorului a urcat cel mai mult până la 68°C (10 minute în benchmark); Da, am scris corect și ați citit bine.
  • la această temperatură puterea procesorului a fost redusă cu 7%.;
  • în Call of Duty Mobile (20-25 minute de jucat) temperatura a urcat doar până la 54°C.

Samsung Galaxy S20 Ultra - probleme cu supraîncălzirea? s20 s10lite s10 ost

Samsung Galaxy S10:

  • aproape la fel de încins ca și S20 Ultra; de la 0 la Galaxy S20 Ultra (adică 10), consider că se poziționează la 9;
  • temperatura procesorului a urcat cel mai mult până la 42°C (10 minute în benchmark);
  • la această temperatură puterea procesorului a fost redusă cu 5%;
  • în Call of Duty Mobile (20-25 minute de jucat) temperatura a urcat până la 40°C.

Samsung Galaxy S20 Ultra - probleme cu supraîncălzirea? s20 s10lite s10 ost

Rezultatele sunt ciudate, dar pentru asta lansez câteva opinii proprii:

  1. la flagship-uri sistemul de răcire și dispunerea „evacuării” sunt mai bine realizate decât la mid-range-uri. Căldura este scoasă spre exterior, în marginea metalică, păstrând procesorul la o temperatura mai mică.
  2. dintre cele 3, la S20 Ultra a scăzut cel mai mult puterea procesorului, ceea ce înseamnă că zona de siguranță pare să fie mai jos decât la S10 Lite (Snapdragon). Este o metodă de a-l proteja de supraîncălzire.
  3. temperatura benchmark-urilor este greu de atins atunci când folosim telefonul. Poate dacă îl ținem la încărcat și ne jucăm există o șansă să urce așa de sus.
  4. cât timp m-am jucat pe Galaxy S20 Ultra nu am simțit o scădere a frame-urilor. Nu știu dacă frecvențele reduse cu 15-20 de procente la flagship-uri sunt sesizabile în gaming-ul pe telefoane.

Răspunsul la întrebarea din titlu: este evident că Samsung Galaxy S20 Ultra se încinge destul de serios, nu îți trebuie benchmark-uri să observi asta, dar nu mi se pare că urcă atât de mult gradele încât să pară că ar fi o problemă de producție. În timp se mai îndreaptă lucrurile și din update-uri.

Nu luați ca etalon testele mele. Ele pot fi influențate de multe aspecte, astfel că procentele sau temperaturile pot fi mai mici sau mai mari.

Cauți un device Android? Gasește-l pe cel potrivit în reducerile eMAG de azi!
Tag-uri:
Despre autor

Pasionat de tehnologie, în special telefoane și Android, încerc prin acest blog să împart cu voi ultimele review-uri și noutați despre tot ce înseamnă "roboțelul verde".

Sustine
Click!