Când ne gândim la smartphone-urile Samsung în 2021, ne vin în minte câteva modele high-end și mid-range – Galaxy S21, Note20 Ultra și A52/A72. Pe lângă aceste modele foarte populare și cunoscute de toată lumea, producătorul sud-coreean încearcă să acopere și zona de low-end/low-budget. Unul dintre modelele cu care Samsung a venit pentru prima jumătate a lui 2021 este Galaxy A12.
Sincer să fiu, nu prea m-a interesat și nu am fost curios în ultimii ani să încerc și variante low-budget, dar lui Galaxy A12 am zis să îi dau o șansă, mai ales că este un device cu „2” în coadă și aparține seriei A, care se bucură de un foarte mare succes, prin modelele de top ale ei – A51, 52, A71, 72.
- baterie potentă pentru nivelul de hardware
- construcție de calitate
- camera ultrawide pe un low-budget
- preț accesibil
- dimensiuni potrivite pentru utilizarea cu o singură mână
- procesor lent
- lipsa WiFi „ac” – incompatibil 5GHz
- ecran HD – 720p în 2021, la un brand de renume
Cuprins:
Specificații Samsung Galaxy A12
Ecran: PLS IPS de 6.5 inch, cu rezoluție 720 x 1600
Procesor: octa-core Mediatek MT6765 Helio P35 (12nm) si GPU PowerVR GE8320
Memorie RAM: 3GB/4GB/6GB
Memorie internă: 64/128GB
Sistem operare: Android 10, One UI 2.5
Senzori: cititor amprente poziționat pe lateral
Cameră principală: 48 MP, f/2.0, 26mm (wide), 5 MP, f/2.2, 123˚ (ultrawide), 2 MP, f/2.4, (macro), 2 MP, f/2.4, (depth)
Cameră secundară: 8 MP, f/2.2
Baterie: Li-Po 5000mAh – Fast charging 15W
Dimensiuni: 164 x 75.8 x 8.9 mm
Greutate: 205 g
Design și materiale
Samsung Galaxy A12 este un low-budget, așa că la exterior nu te dă pe spate cu nimic. Pentru nivelul acesta de preț, să ai plastic pe spate este ceva normal. Cum A12 nu putea face o excepție, spatele lui este realizat din policarbonat, cu un model liniar-oblic plăcut la atingere. În carcasă, încadrate frumos găsim cele 4 camere.
Pe lateral-dreapta avem butoanele de volum și Power On, care are și rol de cititor de amprentă. Pe partea stângă găsim slot-ul pentru SIM, în timp ce în partea de jos avem difuzorul, portul de încărcare Type-C și regretatul Jack 3.5mm, care pe flagship-uri a rămas doar o amintire.
Ecranul este de tip tear-drop, cu ceva margini negre destul de vizibile, dar nu deranjante.
La dimensiunile lui, Galaxy A12 se ține bine în mână, iar accesul la bara de notificări se face fără vreun efort.
Ecran
Galaxy A12 oferă un ecran PLS IPS cu rezoluție 720p și diagonală de 6.5 inch. Nu îmi aduc aminte de când nu am mai interacționat cu un ecran IPS pe un smartphone Samsung, dar anul acesta am mai utilizat un alt low-budget cu un astfel de ecran. Nu se vede atât de rău pe cât mă așteptam și îți poți face treaba pe el fără să te ia pixelii de ochi.
Înainte să-l primesc, când am văzut rezoluția m-am speriat puțin și m-am uitat în calendar. Nu mă gândeam că se mai pun ecrane HD pe telefoane astăzi, la brand-urile de renume . M-am înșelat, se pare, dar cum am zis mai sus, nici nu m-a interesat zona de low-end a producătorilor. Mi-ar fi plăcut, totuși, să fi avut un ecran 1080p.
Hardware și software
Aici este partea care m-a dezamăgit puțin. Samsung Galaxy A12 vine cu un procesor Mediatek MT6765 Helio P35 și 4GB RAM (varianta testată de mine) cu 128GB memorie internă.
Mi s-a părut că telefonul se mișcă greoi în navigare, la puține FPS-uri. Într-adevăr, este și trecerea mea de pe 120Hz pe un low-end, dar chiar și așa mă așteptam să fie ceva mai smooth în utilizare.
Îți poți face treaba cu el, nu te rogi de aplicații să se deschidă, dar utilizarea parcă te obosește. Este clar că device-ul este dedicat activităților basic de zi cu zi, ceva rețele sociale, un WhatsApp, dar nu jocuri.
Încercând să îl conectez la WiFi, am remarcat că telefonul nu știe „ac”, adică nu se poate conecta la rețelele de 5GHz. Nici de asta nu mă așteptam să mă lovesc în 2021.
Telefonul vine cu sistem de operare Android 10 și One UI 2.5.
Baterie
Pe această zonă, hardware-ul slab are un avantaj – consumul redus. Acesta ascunde o baterie de 5000mAh, care acoperă multe ore de utilizare. Nu am avut răbdare să îl descarc, pentru că mi-a fost greu să îl folosesc zi de zi în perioada de test, dar lasă în urmă flagship-urile.
Cameră
Low-budget-ul A12 are 4 camere de 48 MP (wide), 5 MP (ultrawide), 2 MP (macro) și 2 MP (depth). Am fost puțin uimit să văd cameră ultrawide pe nivelul aceasta de preț, chiar dacă avem o calitate foarte scăzută.
Camerele sunt suficiente să imortalizezi un moment unic, un peisaj sau să realizezi ceva macro-uri. Nu impresionezi cu ele, dar calitatea nu va deranja pe nimeni.
Preț și disponibilitate Samsung Galaxy A12
La data scrierii review-ului, Samsung Galaxy A12 poate fi achiziționat de pe eMAG la prețul de 689 lei, varianta de 64GB.
Concluzii
Pentru nivelul lui de preț, Samsung Galaxy A12 este un telefon decent. Este clar că nu te poți aștepta la cine știe ce experiență când plătești 689 lei pe un telefon în 2021, dar cu toate astea vine cu câteva minusuri care mă așteptam să nu le regăsesc la el – lipsa WiFi „ac”, lipsa căștilor din pachet (dacă tot are jack) și procesorul destul de slab. Construcția lui, în schimb, mi-a plăcut. Se simte bine în mână, iar plasticul de pe spate este de calitate.
Pe la 700 lei există ceva variante mai bune, dacă poți face rabat de la brand, și ești confortabil cu producătorii din China. Dacă vrei neapărat un Samsung ieftin, cu care să faci activitățile de zi cu zi, cu o baterie bună, Galaxy A12 este alegerea potrivită.