M-am bucurat o săptămână de minunatul, formidabilul, extraordinarul Samsung Galaxy Z Fold2. Mi-a fost foarte greu să trec înapoi la al meu Galaxy S10 după ce te înveți cu binele, dar cum știm cu toții – învățul are și dezvăț. Dacă Z Flip mi-a plăcut și era până săptămâna trecută primul în topul telefoanelor mișto pe care le-am testat, acesta a fost detronat de Z Fold2.
De genul acesta de telefoane are nevoie industria smartphone-urilor, care aduc ceva palpabil în plus. După ce testezi device-uri mobile destule începi să intri și într-o oarecare monotonie. Z Fold2 m-a scos din ea și m-a făcut să mă bucur la maxim de el. Este altceva.
Cuprins:
Specificații Samsung Galaxy Z Fold2
Ecrane: Dynamic AMOLED de 7.6 inch (1768 x 2208) și rata de refresh de 120Hz; Super AMOLED de 6.23 inch (816 x 2260)
Procesor: Qualcomm SM8250 Snapdragon 865+
Memorie RAM: 12GB
Memorie internă: 256GB
Sistem operare: Android10, OneUI 2.5
Senzori: cititor amprente poziționat pe lateral
Cameră principală: 12 MP, f/1.8, 26mm (wide), 1/1.76″, 1.8µm, Dual Pixel PDAF, OIS
12 MP, f/2.4, 52mm (telephoto), 1/3.6″, 1.0µm, PDAF, OIS, 2x optical zoom
12 MP, f/2.2, 123˚, 12mm (ultrawide), 1.12µm
Cameră secundară: 10 MP, f/2.2, 26mm (wide), 1.22µm
Baterie: 4500mAh cu încărcare rapidă pe 25W
Dimensiuni: Unfolded: 159.2 x 128.2 x 6.9 mm; Folded: 159.2 x 68 x 16.8 mm
Greutate: 282 g
Design și materiale
De când l-am scos din cutie m-a dus cu gândul imediat la răposatul Nokia E90, lansat prin 2007. Era la fel de impunător și premium. Când pui mâna pe el îți dai seama că este vorba de un telefon scump, chiar dacă nu te dă pe spate cu design-ul lui.
S-a vrut a fi un telefon practic, cu o destinație precisă. Închis este cam gros. Nimic ciudat având în vedere că se face sandwich. Ecranul exterior este mare, dar nu suficient de lat pentru cei cu degete mai groase.
După ce îl deschizi se termină „jmekeria” și telefonul cu ecran îngust devine o tabletă pe care te poți bucura la maxim de conținut media, aplicații și jocuri.
Galaxy Z Fold2 vine cu materiale și finisaje de înaltă calitate
Dacă înainte credeam că materiale și finisaje mai bune decât pe Note20 Ultra nu există, Z Fold2 mi-a arătat ce înseamnă premium. Nu cred că există telefon pe zona asta (nu luxury) care să aibă așa finisaje. După ce te uiți atent la el îți dai seama că prețul lui, dincolo de ecran și tehnologia foldable, este justificat. Mi se pare un telefon cu adevărat premium, făcut cu simț de răspundere și nu îți lasă impresia că sistemul lui de închidere o să cedeze la un moment dat.
Fiind imposibil să pună cititorul de amprente în ecran, au ales să așeze senzorul în butonul de power de pe lateral. Este ușor accesibil, doar că eu nu prea m-am înțeles cu el. La Z Flip nu am avut probleme cu funcționarea lui, dar la Z Fold2 pot să spun că 2 din 3 încercări erau cu retry. Nu știu de unde a fost problema.
Ecrane
Galaxy Z Fold2 vine cu 2 ecrane – unul exterior de 6.23 inch, Super AMOLED cu rezoluție 816 x 2260 și unul interior Dynamic AMOLED 2X de 7.6 inch și rată de refresh de 120Hz.
Cel exterior, cum am spus și mai sus, este îngust. Se poate observa asta și din rezoluția 816 x 2260. Pentru un utilizator cu degete ceva mai groase interacțiunea cu tastatura poate fi complicată. Mie mi-a fost ușor să îl folosesc și așa, dar mi-ar fi plăcut să fie ceva mai lat. Mai jos, în zona de hardware și software, sunt și câteva screenshot-uri unde se observă mai bine raportul.
Ecranul interior da farmecul acestui smartphone, cu rezoluția de 2208 x 1768 și cei 7.6 inch. A fost o plăcere să îl folosesc pe Youtube, mai ales că vine cu Dolby Atmos și 2 difuzoare poziționate sus – jos care devin stânga – dreapta după ce faci un video fullscreen. Combinația ecran – sunet a fost impresionantă pentru că cele 2 difuzoare sunt la fel, de aceeași putere, niciunul pentru apeluri ca la celelalte device-uri.
Ambele au folii pre-aplicate și se văd bine în lumină. Dunga ecranului mare pe care se îndoaie nu deranjează și nu afectează experiența de utilizare deloc.
Cei 120Hz fac scroll-urile și navigarea o relaxare pentru ochi, mai ales dacă vii de pe ecran de 60Hz ca mine.
Hardware și software
Nu puteam avea un telefon de un așa nivel cu hardware mid-range. Samsung a pus pe Z Fold2 tot ce a fost mai bun: Snapdragon 865+, 12GB RAM și 256/512GB memorie. Mai mult nu aveau ce să adauge pe el. Din punctul meu de vedere, cu acest hardware trebuia să vina și Note20 Ultra.
Software avem Android 10 cu One UI 2.5 și toată suita de trick-uri disponibile pe device-urile sud-coreenilor. O treabă bine gândită este separarea ecranelor ca și homepage. Aplicațiile și widget-urile pe care le ai pe ecranul exterior nu sunt si pe cel interior, dată fiind întrebuințarea lor diferită. Pe cel exterior, de exemplu, ai aplicațiile la care vrei să ajungi rapid, cum ar fi băncile, camera, Google Keep etc, iar pe interior Youtube, Netflix etc.
Ecranul exterior – view:
Ecranul mare – view:
Multitasking-ul este la superlativ pe el și îți permite să jonglezi cu mai multe aplicații, să le muți și să le așezi cum vrei pe ecranul de 7.6 inch.
Baterie
Bateria pare insuficientă dacă te uiți la capacitate – 4500mAh, dar eu nu am reușit să scot în nicio zi sub 6 ore de ecran pornit. Încărcarea rapidă este la 25W.
Cameră
După ce testezi Note20 Ultra este greu să te mai impresioneze o altă cameră. Senzorii foto – 12MP, f/1.8 (wide), 12MP, f/2.4 (telephoto) și 12MP f/2.2 de pe Z Fold2 nu m-au dat pe spate, dar mi-au plăcut. Direcția lui Z Fold2 nu este clar asta și nici nu a fost prezentat ca și un camera phone. N-am apucat și nici nu m-am străduit să îi testez camera foarte tare. Cine mai are timp de așa ceva când ai ecran de 7.6 la telefon?
Camera pentru selfie-uri este bună, dar telefonul are un mod în care poți folosi camera principală pentru selfie, combinată cu ecranul exterior.
Preț și disponibilitatea Samsung Galaxy Z Fold2
Am ajuns și la partea deprimantă. Samsung Galaxy Z Fold2 nu este deloc ieftin. Acesta poate fi achiziționat la un preț cuprins între 8500 și 9999 lei.
Concluzii
Samsung Galaxy Z Fold2 este un device care m-a cucerit cu totul. Mi-a plăcut foarte mult și deja îi simt lipsa. Este greu să treci de la un așa smartphone la S10.
Chiar dacă prețul lui sună astronomic pentru majoritatea românilor, din care fac parte și eu, telefonul este pentru cei cu dare de mână și care și-l permit cu adevărat. Dacă te gândești să faci rate pentru el, nu este de tine. Cred că acest model a ridicat ștacheta pentru cuvântul „premium” în industria smartphone-urilor. Mi-a plăcut și abia aștept să văd modelul următor ce aduce nou pe zona de foldable.
Pro
- materiale de foarte bună calitate
- ecranul de 7.6 inch și rata de refresh de 120Hz
- bateria care duce până la 6 ore de ecran
- sunet impecabil
- mecanism de închidere făcut cu simț de răspundere
Contra
- cititorul de amprentă nu a funcționat cum mă așteptam
- ecranul exterior mergea o idee mai lat