Huawei a intrat de câțiva ani foarte serios pe segmentul căștilor si nu s-a mulțumit cu puțin, reușind astfel să acopere și zona de high end (seria FreeBuds Pro), dar și de buget (FreeBuds 5i). De curând, producătorul a lansat un alt model de căști, de data aceasta unul open-ear. Da, ai citit bine – open-ear, nu in-ear.
Le-am văzut în prezentare și am vrut să le încerc. Ca și glumă, aș putea spune că dacă altoim seria FreeBuds Pro cu ochelarii smart Huawei X Gentle Monster Eyewear II ar rezulta modelul FreeClip.
- confortabile și după sesiuni foarte lungi
- sunet decent, având în vedere scopul lor și poziționarea exterioară
- bateria generoasă – pana la 8 ore de redare
- în activitățile sportive, transpirația le face să alunece, neavând nimic aderent pe partea din spate
- puțin cam scumpe
Specificații Huawei FreeClip
Design, materiale și confort
Huawei FreeClip ies din tipar când vine vorba de design. Când le scoți din cutie și le vezi, primul gând este – „Cum se pun astea în urechi?”, iar al doilea gând vine după ce le așezi în urechi și te uiți în oglindă – „Ha, așa mi-ar sta punk, cu cercei în urechi.”.
Căștile arată interesant și sunt diferite. Sunt alcătuite din 2 părți: o bilă în care se află difuzorul, ce seamănă cu un bob de mazăre și un bob de fasole în care se află bateria. Prinderea flexibilă dintre ele este denumită de producător C-bridge Design și este realizată dintr-un aliaj nichel și titan, acoperit cu un silicon. Indiferent cât tragi de ele, căștile ajung mereu la forma inițială.
Văzându-le, m-am gândit că prinderea îmi va strânge urechea, făcându-le greu de purtat. M-am înșelat. Căștile stau foarte bine pe urechi, abia daca le simți. Am avut momente, cu muzica oprită, în care a trebuit să verific dacă mai sunt încă acolo. Prinderea C-bridge Design este foarte blândă cu urechile. Este puțin mai complicat dacă porți ochelari, pentru că în funcție de forma, grosimea și lungimea brațelor s-ar putea să te lovești de ele și necesită o poziționare mai atentă.
Mi-ar fi plăcut ca pe partea care vine în spatele urechii să aibă un mic silicon care sa le facă o idee mai aderente pe piele. În sesiunile de sport intensiv, care vin și cu ceva transpirație, parcă le simți ușor cum se duc spre partea de jos a pavilionului.
Ambele căști vin așezate magnetic in dock, iar ce mi se pare interesant este faptul că nu contează care cască în ce slot o pui. Cele 2 căști arată la fel și astfel nu există stânga si dreapta. De ceva timp, adorm ascultând podcast-uri, cu o singură cască. De obicei dorm pe lateral și se întâmplă uneori să nu mă ia somnul repede și am nevoie sa mă mut pe cealaltă parte. Mereu, cu căștile in-ear pe care le folosesc, mă lovesc de o acțiune simplă, dar enervantă – când mă întorc pe cealaltă parte, trebuie să scot casca din urechea stângă, de exemplu, să o pun în case și să iau casca pentru partea dreaptă, și tot așa până adorm. Cu FreeClip, ambele căști fiind identice, nu a trebuit decât să o scot din urechea stângă, să mă întorc, și să o așez pe aceeași în urechea dreaptă.
Dockul arată premium, iar dimensiunea și forma îl fac sa alunece în buzunar fără prea mult efort.
Sunet
Dacă nu înțelegi exact destinația acestor căști open-ear ai tendința să le consideri o glumă, când vine vorba de sunet. Neajungând pe canalul auditiv, nu izolează și bass-ul e aproape inexistent. Eu am înțeles că scopul lor principal este să combine confortul, cu utilitatea și sunetul. Mi se pare că au reușit să le îmbine cu precizie pe toate 3. Sunetul este bun pentru modul în care stau așezate, te ține conectat la mediul exterior, ceea ce le face utile pentru exterior, birou sau alte locuri unde ai nevoie să mai auzi și pe cei de lângă.
Mereu am pledat pentru modul aware atunci când mergi pe stradă. Mi se pare că te expui multor pericole fiind deconectat cu totul de sunetul ambiental. Cu FreeClip rămâi conectat cu mediul înconjurător, dar în același timp îți poți asculta liniștit muzică sau podcast-urile.
Pentru că nu există o izolare fizică, nu avem nici funcție de noise cancelling. Găsim, în schimb, în aplicație câteva moduri audio presetate.
În apeluri s-au descurcat bine, auzi bine, iar interlocutorii nu s-au plans că nu mă aud.
În concluzie, dacă te aștepți să îți bubuie timpanele când le folosești, atunci dezamăgirea poate fi mare și înseamnă că ți-ai setat greșit așteptările.
Funcții și aplicație
Cum am spus și mai sus, căștile sunt identice, așa că nu contează cum le pui în urechi. Ele știu singure care e stânga sau dreapta și fac switch-ul între ele. Pentru controlul media și apeluri se folosesc gesturile oriunde pe căști – pe arc sau pe cele 2 părți.
Căștile pot fi adăugate în aplicația Huawei AI Life, din care se pot selecta efectele audio, face update-uri și schimba câteva setări.
Baterie
Producătorul spune că FreeClip pot duce până la 8 ore de redare audio. Nu am reușit să le descarc dintr-o utilizare, dar pot să spun că bateria e ultima grija. Le-am folosit prin ședințe, pe afara, la sport, la plimbare. Dock-ul suportă și încărcare wireless.
Preț și disponibilitate în România
Huawei FreeClip se găsesc la prețul de 999 lei pe Huawei Store.
Huawei demarează în această perioadă o campanie de reduceri cu ocazia Valentine’s Day, unde au 15% pentru o mulțime de produse. Din păcate, căștile FreeClip nu sunt incluse în aceste reduceri, dar cu siguranță pe viitor vor avea un preț puțin mai mic, fiind destul de nișate.