Home Reviews Review Sony Xperia XZ

Review Sony Xperia XZ

de
30.01.2017

Review Sony Xperia XZ sony review featured-review

Sony Xperia XZ și Sony Xperia X Compact au fost lansate la IFA Berlin 2016 și au apărut pe piață în luna octombrie a aceluiași an. Modelul pe care îl dețin este Xperia XZ cu 32 GB memorie internă, culoarea Forest Blue. Un telefon premium, stilat, foarte elegant, cu o personalitate aparte, construit din materiale de foarte bună calitate. Folosesc telefonul de aproximativ o lună de zile și pot spune că nu am întâmpinat nicio problemă în utilizarea zilnică. Este foarte comod și poate fi manevrat chiar și cu o singură mână.

Specificații tehnice:

Dimensiuni, greutate 146 x 72 x 8,1, 161gr., IP68-rezistent la praf și apă timp de 5 minute la 1,5m adâncime.
Ecran IPS LCD, 5,2 inch, rezoluție 1080-1920 pixeli cu o densitate de aproximativ 424 ppi.
Sistem operare Android 6.0 la lansare și actualizat la Android 7.0
Chipset Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820

Quad-core 2 x 2,15GHz Kryo și 2 x 1,6GHz Kryo

Adreno 530

Memorie internă 32/64 GB, 3 GB RAM, cu suport MicroSD până la 256GB
Conectivitate LTE cat.9 (450/50Mbps), Wi-Fi dual band, Wi-Fi direct, DLNA, hotspot, Bluetooth 4.2

GPS, NFC, USB v2.0, Type-C 1.0

Senzor de amprentă

Camera Primară: 23MP, f/2.0, EIS, autofocus cu laser, detectie faza, HDR,filmare 4k, stabilizare pe 5 axe

Secundară: 13MP cu filmare FHD și HDR

Sunet Jack 3,5mm, difuzoare frontale stereo, NC cu microfon dedicat, 24-bit /192khz.
Baterie 2900 mAh Li-Ion, nedetașabilă, QuickCharge 3.0

În cutie

În cutie găsim: telefonul, încărcătorul de 1,5A, cablul USB Type-C, o pereche de căști, o pungă cu pernuțe pentru căști și documentația tehnică.

Design și materiale

Review Sony Xperia XZ sony review featured-review

Telefonul are o construcție dreptunghiulară cu colțuri ascuțite, părțile laterale sunt rotunjite, fluide și fac legătura armonios între cele două fețe. Ecranul este protejat de sticlă Gorilla Glass 4, curbată pe laterale. Policarbonatul folosit pentru ramă este de calitate și oferă o prindere buna atunci când folosim telefonul. Pentru partea din spate Sony a folosit un aliaj de aluminiu special făcut pentru acest model, ALKALEIDO. Acesta oferă o strălucire deosebită indiferent din ce unghi privești contribuind astfel la construcția premium a telefonului.

Partea de jos și cea superioară au formă de buclă, aceasta fiind o noutate pentru Sony. Telefonul este impermeabilizat, beneficiind de IP68, dar în cazul deteriorării din cauza utilizării in apă se pierde garanția. Producătorul recomandă folosirea de folie pentru protecție, marca Sony, chiar dacă telefonul este construit din materiale rezistente. Pe partea din față avem cele două difuzoare stereo, LED-ul de încărcare și notificare în partea stângă sus. Lângă camera frontală se află zona NFC, camera frontală de 13MP și senzorul de proximitate.

În partea din spate se află senzorul camerei foto principale de 23MP, senzorul cu laser pentru autofocus, senzorul RGBC IR și blitzul camerei foto. Pe partea stângă avem locașul pentru cartela SIM și cardul microSD, protejate de un capac care împiedică pătrunderea apei și a prafului. Pe partea de sus sunt dispuse jackul pentru căști de 3.5mm și microfonul secundar. Jos găsim portul USB Type-C și difuzorul principal.

Hardware și software

Sony Xperia XZ este echipat cu prcesorul Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820, quad-core (2×2,15 GHz Kryo și 2×1,6 GHz Kryo) și GPU Adreno 530. Dispune de numai 3GB RAM, suficient pentru a rula foarte bine toate aplicațiile. În jocuri nu am avut lag sau alte probleme. Acestea ruleaza foarte fluent chiar dacă telefonul se încălzește destul de bine fără a se opri.

Memoria internă este de 32GB, în cazul meu, dar există și varianta cu 64GB. Telefonul dispune încă de la începutul lunii decembrie de versiunea Android 7.0 Nougat. Echipa Sony Concept are la dispoziție codul sursă și vrea să fie primul producător, în afară de Google, care să actualizeze telefoanele Xperia la versiunea Android 7.1.1.

Interfața Sony este foarte apropiată de stoc Android oferind o experiență de utilizare foarte plăcută. Sunt câteva aplicații preinstalate (muzică, album, calculator, asistență Sony, What’s new), celelalte putând fi dezinstalate sau dezactivate. 

Playerul telefonului este Music, care păstrează aceleași setări de pe vechea aplicație Walkman oferind o audiție foarte bună, în special la căști. În setările playerului găsim opțiunea pentru DSEE HX care aduce calitatea sunetului la un nivel foarte aproapiat de sunetul original al melodiilor. Mai găsim egalizatorul cu 5 benzi de frecvență și opțiunea ClearAudio, pentru optimizarea sunetului.

Display

Review Sony Xperia XZ sony review featured-review

Pe acest telefon este folosit un display IPS LCD de 5,2 inch,  FHD, la o densitate de 424ppi, care beneficiază de Triluminous și X-Reality, pentru a oferi imagini de o calitate deosebită. Lizibilitatea este foarte buna la acest display, cu contrast excelent, apropiindu-se foarte mult de modelele de top ale anului 2016. Mai sus am pus o imagine comparativă cu un Super AMOLED.

Baterie

Bateria are o capacitate de 2900 mAh și poate asigura funcționarea telefonului de dimineață până seara. La o utilizare normală de 3-4 ore SOT, mai rămâne 25-30% din baterie. Setarea Stamina există și pe acest model, putând prelungi durata de viață a bateriei prin restricționarea performanțelor dispozitivului. În setările Stamina se poate alege nivelul bateriei la care se activează aceasta.

Camera

Review Sony Xperia XZ sony review featured-review

Față de modelele anterioare care folosesc același senzor, acest telefon are incorporat stabilizarea pe 5 axe la filmare, autofocus laser și senzorul RGB-IR pentru a determina temperatura de culoare a luminii și reglarea balansului. De asemenea, modul manual permite setări pentru viteza de declanșare și focus.

Calitatea imaginilor este foarte bună, cu culori naturale, vii și pline de detalii. S-a îmbunătățit mult calitatea imaginilor capturate în lumină slabă și focalizarea care a devenit mult mai rapidă. Este loc pentru mai bine, mai ales la fotografiile în lumina slabă, dar sper că va fi rezolvată cu un viitor update.

Camera frontală este de 13MP și vine cu setări, în cea mai mare parte, la fel ca cea principală. În modul automat se pot seta două rezoluții, de 13MP și de 10MP, iar în modul manual avem mai multe opțiuni de rezoluție și scene. Fotografiile capturate cu camera frontală sunt excelente cu culori naturale, precise și foarte multe detalii.

*capturile foto sunt redimensionate

Apeluri și conectivitate

Review Sony Xperia XZ sony review featured-review

În timpul apelurilor nu am avut situații de întrerupere a apelului cu acest telefon, chiar dacă am fost în zone cu semnal mai slab. Interlocutorii ma aud destul de tare și clar. Interfața este simplă și intuitivă. În agendă sunt doua categorii de contacte, cele preferate și toată agenda. Aici avem și opțiunea de a edita informații pentru urgențe, gen grupă de sânge, tratamente sau note medicale, ale deținătorului telefonului. În telefon sunt persoanele din agendă, jurnal apeluri și contacte favorite.

La conectivitate telefonul stă foarte bine. Am reușit foarte ușor să mă conectez la toate aparatele (laptop, tv, caști BT, adaptoare) prin Bluetooth sau Wifi, oglindire ecran sau miracast.

Telefonul poate fi conectat prin Blueooth la controlerul PS4 și se pot rula jocurile oferite de acesta.

Preț (la data review-ului)

Sony Xperia XZ poate fi achiziționat de la eMag, la prețul de 2799 lei.

Concluzii

În acest review am încercat să cuprind aspecte din experiența avută până acum cu acest telefon. Mai sunt destule de spus și pentru asta aștept întrebările și comentariile voastre.

Pro

  • construcție premium
  • materiale de calitate
  • ecranul foarte luminos
  • camera foto
  • player-ul audio
  • rezistența la apă și praf

Contra

  • bateria are capacitate insuficientă pentru zilele noastre
  • prețul cam mare
Cauți un device Android? Gasește-l pe cel potrivit în reducerile eMAG de azi!
Despre autor

Salut! Numele meu este Nicu si sunt pasionat de tehnologie, in special de Android. Imi place sa aflu cat mai multe despre acest OS pentru a putea impartasi informatiile cu cei interesati si pasionati ca mine.

Sustine
Click!